Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ευθύνη του κράτους η πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου

Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς την Υποστήριξη Πρωτοβουλίας HPV Society

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα προς την Υποστήριξη Πρωτοβουλίας HPV Society:

«Κυρίες / Κύριοι,

Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα σύντομης τοποθέτησης σχετικά με την αντιμετώπιση, κυρίως σε προληπτικό επίπεδο, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας των γυναικών. Ενα σοβαρό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια της ζωής, ενώ με τις εξελίξεις της επιστημονικής γνώσης, την αξιοποίηση των παλαιότερων (Τest PAP) αλλά και των σύγχρονων μεθόδων έγκαιρης διάγνωσης (mRNA HPV Test - HPV DNA Test) καθώς και με τον καθολικό εμβολιασμό κατά του HPV, στα κορίτσια και στα αγόρια, μπορεί σχετικά πολύ σύντομα ο καρκίνος του τραχήλου να αποτελέσει παρελθόν, τουλάχιστον ως προς τις σοβαρές επιπτώσεις του.

Το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρή απόκλιση μεταξύ δυνατοτήτων και της καθολικής αξιοποίησής τους στον πληθυσμό οφείλεται κυρίως στο σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, το οποίο θα έπρεπε - με τις κατάλληλες υπηρεσίες και την πλήρη στελέχωσή του - να εφαρμόζει συστηματικά τα σχετικά προγράμματα προληπτικού ελέγχου με τις επιστημονικά ενδεικνυόμενες εξετάσεις, την ενημέρωση των οικογενειών με παιδιά, στα σχολεία κ.λπ., και την πραγματοποίηση των εμβολιασμών. Αυτό απαιτεί πλήρη καταγραφή του πληθυσμού και των αναγκών του από το δημόσιο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής και θα έχει στην ευθύνη του τα παιδιά από τη γέννησή τους και σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, με προγραμματισμό και εφαρμογή όλων όσα απαιτούνται σε υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης.

Κατά τη γνώμη μου τα προβλήματα αυτά, που σχετίζονται ιδιαίτερα με την υγεία και τη ζωή του λαού, αποτελούν προτεραιότητα στην οργανωμένη διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος. Με κριτήριο ότι πρέπει να αποτελούν πλήρη ευθύνη και υποχρέωση του κράτους και όχι στην "ατομική ευθύνη", όπως είναι σήμερα, και του ελάχιστου "κόστους" των λαϊκών αναγκών για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε ένα αποκλειστικά κρατικό, σύγχρονο και δωρεάν για όλους σύστημα Υγείας.

Με αυτές τις σκέψεις θεωρούμε ότι το ΚΚΕ συμβάλλει στην προσπάθεια της έγκαιρης πρόληψης και αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου.

Με εκτίμηση

Για την ΚΕ του ΚΚΕ

Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».

Η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση μπορούν να έχουν σωτήρια αποτελέσματα

Την ευχαριστήρια απαντητική επιστολή της Πρωτοβουλίας υπογράφει για τη Συντονιστική Επιτροπή ο Θ. Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας ΑΠΘ και πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας. Σε αυτή σημειώνεται:

«Αξιότιμε κ. Κουτσούμπα, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των 125 Φορέων, οι οποίοι απέστειλαν ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ, σας ευχαριστώ πολύ για το σχετικό μήνυμά σας.

Οπως καλά γνωρίζετε, πέρα από την πανδημία του κορονοϊού υπάρχουν και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και να κοστίζουν ζωές και άλλα νοσήματα, κυρίως δε ο καρκίνος, για τον οποίο η πρόληψη και η έγκαιρη ανίχνευση μπορούν να έχουν σωτήρια αποτελέσματα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και γενικότερα οι HPV - σχετιζόμενοι καρκίνοι, ανδρών και γυναικών, είναι εφικτό είτε να εξαλειφθούν είτε να ελαττωθούν σε σημαντικό βαθμό και υπάρχουν προς τούτο τα κατάλληλα μέσα. Είναι κρίμα να μην τα χρησιμοποιήσουμε, ιδιαίτερα όταν όλοι οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί Οργανισμοί και Φορείς τα συστήνουν ανεπιφύλακτα και οργανώνουν Παγκόσμιες Εκστρατείες προς τον σκοπό αυτό. Προς τούτο αποβλέπει και η δική μας πρωτοβουλία.

Ελπίζουμε ότι τόσο η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, όσο και το Κοινοβούλιο, θα υποστηρίξουν και θα αναλάβουν τις αναγκαίες δράσεις έτσι ώστε να μπορέσει και η χώρα μας να συγκαταλέγεται μεταξύ των προηγμένων σε θέματα Υγείας χωρών, οι οποίες εντός 2-3 δεκαετιών θα απαλλαχθούν από τον 2ο σε συχνότητα καρκίνο γυναικών ηλικίας μέχρι 45 ετών στην Ευρώπη! Εκφράζοντας και πάλι τις ευχαριστίες μας για τη θετική σας ανταπόκριση, με εκτίμηση

Για τη Συντονιστική Επιτροπή,

Θ. Αγοραστός

Καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας ΑΠΘ

Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής HPV Εταιρείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ