Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμικές ετοιμασίες για μια «νέα εποχή αυξανόμενου ανταγωνισμού»

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Με σχέδια επέκτασης της δράσης της λυκοσυμμαχίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, κλιμακώνοντας την κόντρα με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, χτες έγιναν διαδοχικά τηλεδιασκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, υπό τον συντονισμό του γγ του Οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ, βάζοντας τις τελευταίες «πινελιές» λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 14/6 στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά τις διασκέψεις είπε χαρακτηριστικά ότι εξέτασαν θέματα όπως Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ρωσία και Κίνα, «και συνολικά την ανάγκη να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ σε μια νέα εποχή αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού».

Τόνισε δε ότι υπάρχουν «πολλές προκλήσεις για την ασφάλειά μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Επειδή καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της», καλώντας σε στοίχιση στα ΝΑΤΟικά προτάγματα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Συμπλήρωσε άλλωστε πως «όλοι συμφωνούμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής μας έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε τον διατλαντικό δεσμό και να προετοιμάσουμε τη Συμμαχία μας για έναν πιο απρόβλεπτο και πιο αμφισβητούμενο κόσμο. Αυτή είναι μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι οι υπουργοί εξέτασαν την «ατζέντα ΝΑΤΟ 2030», η οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής και να αποτελέσει τον μπούσουλα της επόμενης δεκαετίας στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκρυψε λόγια: «Το "ΝΑΤΟ 2030" θα ενισχύσει (...) τον ρόλο μας στη διατήρηση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης, η οποία αμφισβητείται από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα».

«Συμφωνούμε επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ έναντι όλων των απειλών. Να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευση για επενδύσεις στην Αμυνα που έκαναν οι Σύμμαχοι το 2014 (σ.σ. τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους - μέλους να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες). Και να εφαρμόσουμε πλήρως όλες τις αποφάσεις που έχουμε λάβει για να ενισχύσουμε τη δομή των δυνάμεών μας», συνέχισε.

Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξέτασαν επίσης «την ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο φιλοδοξίας μας όσον αφορά την ανθεκτικότητα (resilience), με μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για την προστασία των κρίσιμων υποδομών μας, και να κάνουμε τις κοινωνίες μας λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις και εξαναγκασμούς», βασικά να θωρακιστούν απέναντι στην αγορά υποδομών όπως τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, λιμάνια κ.λπ. από αντίπαλα κέντρα και κυρίως από κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Οι υπουργοί συζήτησαν ακόμα «συγκεκριμένους τρόπους για να βελτιώσουμε το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα και να αποτρέψουμε τα τεχνολογικά κενά μεταξύ των συμμάχων», στην πρεμούρα τους να κρατήσουν κεφάλι και σ' αυτήν την κούρσα.

Παραπέρα, στα διαβούλιά τους καταδίκασαν εκ νέου το περιστατικό στη Λευκορωσία με την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους, χαιρετίζοντας σχετικά «τις κυρώσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό δείχνει τη σημασία χώρες με παρόμοιο τρόπο σκέψης να στέκονται μαζί», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Πάνω σε αυτό, και στην προοπτική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», που απλώνει τα πλοκάμια του παντού στον κόσμο, ο γγ τόνισε ότι οι ΥΠΕΞ «επεσήμαναν επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των υφιστάμενων συνεργασιών μας και της οικοδόμησης νέων, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε Ασία - Ειρηνικό, Αφρική και Λατινική Αμερική».

«Ευρεία συμφωνία» διαπίστωσε και «στην ανάγκη έναρξης εργασιών για την επόμενη "Στρατηγική Αντίληψη" (σ.σ. Strategic Concept, το δόγμα του ΝΑΤΟ όπως θα αναπροσαρμοστεί στις νέες συνθήκες), καθότι το στρατηγικό μας περιβάλλον έχει αλλάξει σημαντικά από το 2010 (σ.σ. οπότε και καθορίστηκε τελευταία φορά). Ολα αυτά απαιτούν από το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα. Αλλά για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, με επτά χρόνια διαδοχικών αυξήσεων στους προϋπολογισμούς Αμυνας των κρατών - μελών από την Ευρώπη και τον Καναδά. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή και να επενδύσουμε περισσότερο μαζί», υπογράμμισε, προετοιμάζοντας για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Ενώ στην παρατήρηση δημοσιογράφου - με φόντο τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ - ότι π.χ. η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί πως έτσι δεν περισσεύουν κονδύλια για την ανάπτυξη αυτόνομων στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, αντέτεινε ότι από τη μία «υπάρχει ευρεία συναίνεση στο να αυξήσουμε τις δαπάνες μας» και από την άλλη «δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ των εθνικών δαπανών και των ΝΑΤΟικών», καθώς «το ΝΑΤΟ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας».

«Σημαιοφόρος» ξανά η κυβέρνηση

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, με στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε «στην ανάγκη όπως η συμμαχία προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

Φέρεται δε να έκανε «ιδιαίτερη αναφορά» στην πρόσφατη «πράξη κρατικής αεροπειρατείας στην οποία προέβη η Λευκορωσία» - άλλη μια «βρώμικη αποστολή» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την «αναβάθμισή» της στα ευρωατλαντικά σχέδια. Πρόσθεσε ότι «η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία», δηλαδή όλα τα προσχήματα που αξιοποιούνται για να απλώνονται οι βρώμικοι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟικών σε όλο τον κόσμο.

Παραπέρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση ο Ν. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης «διττής προσέγγισης» όσον αφορά τη Ρωσία και ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με άλλους διεθνείς «παίκτες», αρχής γενομένης από την Ινδία, με την οποία άλλωστε «ρίχνει γέφυρες», στο πλαίσιο και του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού για διεύρυνση των συμμαχιών του στη ζώνη του Ινδο-Ειρηνικού, στην αντιπαράθεση με την Κίνα. Υπογράμμισε, εξάλλου, τη «σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά τον τερματισμό της ΝΑΤΟκής αποστολής στη χώρα».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ - ΕΕ, που «συνδυαστικά» ισχυροποιεί άλλωστε τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που πληρώνουν οι λαοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ