Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΤΟΜΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πολυεργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων

ΚΚΕ: Δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για την έκδοση ατομικού ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό, το οποίο έρχεται να εξυπηρετήσει τα πρωτόκολλα που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ήδη έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου με τις ψήφους και των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρεται επιπλέον ότι στο ενιαίο ψηφιακό πιστοποιητικό θα εμπεριέχονται ειδικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που κρίνονται «απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διευκολυνθεί η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας των φυσικών προσώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε εθνικό, αλλά και σε διασυνοριακό επίπεδο».

Πάντως, η κυβέρνηση πριν ακόμα από την ψήφιση έθεσε σε λειτουργία το πιστοποιητικό και παρά το γεγονός ότι επίσημα από την ΕΕ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιούλη. Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, το πιστοποιητικό θα περιέχει έναν ατομικό κωδικό με ψηφιακή υπογραφή, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Με αυτό θα πιστοποιείται ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο, έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει ασθενήσει από την Covid-19 και έχει αναρρώσει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ, όπως και στο Ευρωκοινοβούλιο, έτσι και εδώ καταψηφίζει το ατομικό ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε «παρά την αντίθεση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς».

Επισήμανε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό δεν σχετίζεται με την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί εργαλείο στήριξης των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων. Αξιοποιείται ως πρόσχημα για να μη θωρακιστούν τα δημόσια συστήματα Υγείας, τα οποία δοκιμάστηκαν και στη χώρα μας και παντού, πρόσχημα για τη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Οδηγεί στη χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στα σύνορα και τις μετακινήσεις, που ήταν πάγιο αίτημα των μεγάλων πολυεθνικών, των αεροπορικών εταιρειών, των εφοπλιστών, των ξενοδόχων και των τουριστικών επιχειρήσεων, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει απαντηθεί από την επιστημονική κοινότητα για το αν ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού.

Μπορεί να αποτελέσει - πρόσθεσε - και έναν ισχυρό μηχανισμό ηλεκτρονικού φακελώματος. «Ηδη έχουν καταγραφεί μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες εκμετάλλευσης των δεδομένων. Τέτοια είναι και η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την "Palantir", μια επιχείρηση με ιδιαίτερα βεβαρημένο μητρώο, με τη CIA να έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια την εταιρεία αυτή και, βεβαίως, να έχει υπογράψει η εταιρεία αυτή με το αμερικανικό Πεντάγωνο συμβόλαια ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι «το πιστοποιητικό αποτελεί πεδίο εκδήλωσης των γεωστρατηγικών ανταγωνισμών για το αν θα συμπεριλαμβάνονται εμβόλια και από άλλα κράτη, όπως της Κίνας και της Ρωσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ