Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμβολιασθέντων

Τις επιπτώσεις σε βάρος της προστασίας της υγείας του λαού αλλά και της προάσπισης των λαϊκών ελευθεριών από την ενεργοποίηση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού» της ΕΕ σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάνω από έξι μήνες από την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της Covid-19, αυτά παράγονται και πωλούνται από τους φαρμακευτικούς ομίλους σαν ιδιοκτησία τους και εμπόρευμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των καπιταλιστικών χωρών, ευθύνεται για τους αργούς ρυθμούς του αναγκαίου εμβολιασμού του πληθυσμού, ενώ με το σταγονόμετρο χορηγούνται στους λαούς των λιγότερο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Οταν όμως πρόκειται για τις ανάγκες των μονοπωλίων, ΕΕ και κυβερνήσεις αντιδρούν ταχύτατα, όπως με το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιούλη, με διαδικασίες εξπρές.

Τα παραπάνω αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παράλληλα με τις στοχεύσεις που υπηρετεί το πιστοποιητικό.

Και συμπληρώνει ότι εκτός από τους κινδύνους για την υγεία των λαών, το «πράσινο πιστοποιητικό» αποτελεί και επικίνδυνο εργαλείο σε βάρος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων. Μέσω των πιστοποιητικών, ιατρικά και άλλα προσωπικά δεδομένα συλλέγονται από βάσεις δεδομένων και μηχανισμούς της ΕΕ, των κρατών - μελών, εργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, αφού τίποτα δεν διασφαλίζει τους όρους επεξεργασίας τους και τα όρια της αξιοποίησής τους. Ο «γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων» (ΓΚΠΔ) της ΕΕ όχι μόνο δεν προσφέρει προστασία, αντίθετα αξιοποιείται ως εργαλείο θέσπισης τέτοιας έκτασης εξαιρέσεων, που καθιστούν «νόμιμη» κάθε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ, κυβερνήσεις, κρατικούς μηχανισμούς και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η δυνατότητα από το κάθε κράτος - μέλος για συμπερίληψη στο πιστοποιητικό και πρόσθετων δεδομένων (όπως άλλα εμβόλια ταξιδιωτών) και η επέκτασή του και σε άλλες χρήσεις, όπως προβλέπει ο σχετικός κανονισμός, αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων με αφορμή το «πράσινο πιστοποιητικό» ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να μονιμοποιηθεί και να επεκταθεί, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για συμφωνίες εμπορικής εκμετάλλευσης εκατομμυρίων ιατρικών δεδομένων, ταυτοποίησης προσώπων από επιχειρηματικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών Υγείας και ασφαλιστικές εταιρείες. Την ίδια ώρα που η ΕΕ δημιουργεί δική της ψηφιακή πύλη και στηρίζει τα κράτη - μέλη στην ανάπτυξη λογισμικού για τον μηχανισμό του πιστοποιητικού, οι κυβερνήσεις αναπτύσσουν τα δικά τους τεχνολογικά μέσα για να ελέγχουν αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, διάφοροι φορείς, όπως η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) και το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC), χρησιμοποιούν ήδη διάφορες δικές τους εφαρμογές, ενώ ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναπτύσσουν και αξιοποιούν δικές τους τεχνολογικές εφαρμογές. Διαμορφώνεται έτσι ένα δαιδαλώδες δίκτυο με το οποίο τα όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις, φορείς και επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα συλλογής, αποθήκευσης, επεξεργασίας, αξιοποίησης και ανταλλαγής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, με την πρόσφατη πείρα από τις ανάλογες εφαρμογές ιχνηλάτησης και των βάσεων δεδομένων τους να επιβεβαιώνει αυτές τις ανησυχίες.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση του "πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού":

- Συνοδεύεται από τη συρρίκνωση ακόμα κι αυτών των ανεπαρκών μέτρων από κυβερνήσεις και εργοδοσία, που εκθέτει τους λαούς σε μεγάλους κινδύνους, τους οποίους έχουν ήδη επισημάνει παγκόσμιοι και ευρωπαϊκοί επιστημονικοί φορείς της Υγείας;

- Εχει σαν αποτέλεσμα δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων να παραμένουν εντελώς απροστάτευτα από την ΕΕ, κυβερνήσεις, μηχανισμούς καταστολής και επιχειρήσεις, δεδομένου ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος και ανεξέλεγκτη η συλλογή, επεξεργασία, αξιοποίηση και διαβίβασή τους;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ