Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τρέχουν» οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά προς ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις. Μετά τις πρόσφατες επικοινωνίες των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, χτες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ.

Εξέφρασαν τα συλλυπητήρια μεταξύ τους, ο ένας για τα θύματα από τον σεισμό στην Τουρκία, ο άλλος για τις απώλειες από το έγκλημα στα Τέμπη. «Υπογραμμίστηκε, επίσης, η σημασία διατήρησης της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας», όπως αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειωτέον, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχετικά ότι η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε, στο διμερές παζάρι, σε τρεις άξονες: «Να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, να υπάρχει κλίμα σταθερότητας και συνεργασίας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, να γίνεται διάλογος βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας». Ταυτόχρονα, εμφανίζεται να μη θέλει προεκλογικά συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών στελεχών για τα περιλάλητα ΜΟΕ.

Αλλωστε, σύμφωνα με όσα διαρρέει η πλευρά Ακάρ, στο τηλεφώνημα «που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα», οι δύο υπουργοί «συμφώνησαν να αναπτύξουν μια ατζέντα βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών», όπου στην ατζέντα χωράει μια λίστα ολόκληρη με διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, την οποία φέρονται να υιοθετούν οι Αμερικανοί ως «διμερείς διαφορές» και «θέματα προς συζήτηση» με στόχο τη διασφάλιση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Εξάλλου, κατά πληροφορίες, περί τα τέλη του μήνα σχεδιάζεται να μεταβεί στη γείτονα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τη λεγόμενη Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης. Θυμίζουμε την Κυριακή είχε συνάντηση στην Ντόχα με τον Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Αναπτυγμένες Χώρες. Οπως ανέφεραν τότε διπλωματικές πηγές, συνομίλησαν και για «την επανέναρξη της θετικής ατζέντας η οποία είχε αναβληθεί πέρυσι το καλοκαίρι και η οποία περιλαμβάνει 25 θεματικές, σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και εμπορικούς κλάδους των δύο χωρών», προς ενίσχυση των διμερών μπίζνες. Είχαν προηγηθεί τρεις γύροι της ατζέντας (Μάη και Ιούνη του 2021 και Φλεβάρη του 2022). Το φημολογούμενο ταξίδι, λέγεται, σκοπό θα έχει την επανεκκίνηση της διαδικασίας, όπου οι μπίζνες σέρνουν τον χορό επώδυνων συμβιβασμών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υποδεχόταν τον νέο ομόλογό του, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κ. Κόμπο. «Συνεχίζουμε την αμέριστη στήριξή μας για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δηλαδή δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο Ν. Δένδιας, όταν όλα τα σχέδια που ρίχνουν στο τραπέζι έχουν αέρα διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης.

«Βασική παράμετρος, βεβαίως, για αμοιβαία αποδεκτή εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό αποτελεί η τουρκική στάση», πρόσθεσε ο Δένδιας, συμπληρώνοντας ότι γενικότερα «τα τραγικά γεγονότα σε Ελλάδα και Τουρκία (σ.σ. Τέμπη και σεισμός) έφεραν τις δύο κοινωνίες μας κοντά και δημιούργησαν ένα κλίμα μεταξύ μας. Είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αν αυτό το κλίμα θα διατηρηθεί και στο πολιτικό επίπεδο. Ομως, πιστεύω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάτι που θα έχει, πιστεύω, θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος», είπε, επιβεβαιώνοντας ότι δουλεύουν πάνω στον πόνο των ανθρώπων για διευθετήσεις.

Από την πλευρά του, ο Κόμπος επέμεινε πως «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε διχοτομικές λύσεις ή λύσεις τύπου δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες παρεμφερείς και ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής». «Στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και στηριζόμενο στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ανέφερε, ακόμα, πως Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν «πυλώνες σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πρωτοστατούν στην ανάπτυξη πολυμερών (ευρωατλαντικής κοπής) σχημάτων συνεργασίας, καθώς «λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της περιοχής και της ΕΕ», παρουσιάζοντας ως φάρμακο το φαρμάκι της εμπλοκής στα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αμ' έπος αμ' έργον» στην υλοποίηση των επικίνδυνων δεσμεύσεων (2022-05-19 00:00:00.0)
«Τρέχουν» επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά (2022-03-18 00:00:00.0)
Ζεσταίνεται το παζάρι για τη διασφάλιση και της ΝΑΤΟικής συνοχής (2022-02-10 00:00:00.0)
Σήματα στην Αγκυρα να προχωρήσουν το παζάρι (2021-11-09 00:00:00.0)
«Πέφτουν οι τόνοι», «ανεβάζουν στροφές» για τα επικίνδυνα σχέδια (2020-02-14 00:00:00.0)
Προετοιμασία εδάφους εν αναμονή των επόμενων συναντήσεων (2019-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ