Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σήματα στην Αγκυρα να προχωρήσουν το παζάρι

Η λεγόμενη ανταλλαγή των οργάνων επικύρωσης της Συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία επιτρέπει την έναρξη εφαρμογής της, έγινε χτες στη Ρώμη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας βρήκε ευκαιρία να στείλει μήνυμα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι η στενή συνεργασία Ελλάδας και Ιταλίας «δεν αποτελεί είδηση και έτσι πρέπει να είναι. Είναι η φυσική κατάσταση μεταξύ δύο γειτονικών φιλικών χωρών», προσθέτοντας ότι η εν λόγω ανταλλαγή «υποδηλώνει, επίσης, την προσήλωση και των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικά του Δικαίου της Θάλασσας». «Η κοινή μας βούληση είναι όπως όλες οι χώρες της Μεσογείου ασπασθούν αυτές τις αξίες, την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Κάτι τέτοιο θα συνεισφέρει στην περιφερειακή σταθερότητα», συμπλήρωσε, με το βλέμμα στην Τουρκία και προς δρομολόγηση διευθετήσεων στην Ανατ. Μεσογείου ώστε να «τρέξουν» μπίζνες και αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί.

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στην ενίσχυση μιας πολυμερούς συνεργασίας, σε αυτήν όμως τη βάση», είπε ακόμα ο ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει την παραβατική συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, και συνεχίζει να διατυπώνει απειλές κατά της Ελλάδος». «Εξήγησα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αφορά συνολικά την οικογένειά μας, την ΕΕ, και βέβαια την Ιταλία, μια πολύ σημαντική και μεγάλη χώρα στη Μεσόγειο», είπε, συνεχίζοντας τον αποπροσανατολισμό, ότι τάχα οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου μπορεί να αποτελέσουν εγγύηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

«Συμμετοχή στις ανακατατάξεις» με ΝΑΤΟική πυξίδα

Προηγουμένως, σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή», ο Ν. Δένδιας έλεγε ότι «η Ελλάδα συμμετέχει στις ανακατατάξεις» και «ήδη από το 2019 η Ελλάδα προέβη σε μία συστηματική προσπάθεια εξισορρόπησης και ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας, κάνοντας σωστές κινήσεις στην περιοχή της και ερχόμενη κοντά με κράτη που είναι σημαντικά για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων», παραθέτοντας ως παραδείγματα τις Συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, που στην πραγματικότητα μπλέκουν τον λαό ολοένα και περισσότερο σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς. «Οι χώρες με τις οποίες υπογράψαμε τις συμφωνίες στηρίζουν ένθερμα την Ελλάδα και έχουν συμφέρον αυτή να είναι ισχυρή και σταθερή», είπε, αποσιωπώντας ότι βασικό τους μέλημα είναι η σταθερότητα και συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με αγκίστρωση της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο και ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Επιπροσθέτως, έστειλε ξανά μήνυμα στην Αγκυρα ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί «σκόπιμη τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη γείτονα. Πρεσβεύουμε, όμως, μία υπό όρους Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας συνεννόηση με την Τουρκία», τονίζοντας μάλιστα «για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποκλείσει την Τουρκία από τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας, βεβαίως εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα σχήματα αυτά».

Εδωσε επίσης το πλαίσιο των περιλάλητων διερευνητικών επαφών: «Να μην υπάρχει ερευνητική δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και (...) να συνεχίσουμε ουσιαστικά εκεί που σταματήσαμε τον Μάρτιο του 2016, να κάνουμε δηλαδή πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε πως «αν και εφόσον υπάρξουν συγκλίσεις, τότε θα υπάρξει σε μεταγενέστερο στάδιο είτε διαπραγμάτευση είτε συμφωνία για συνυποσχετικό για παραπομπή στη Χάγη».

Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στη «Real NEWS», έσπευσε να καθησυχάσει την Αγκυρα ότι «τυχόν εκτιμήσεις ότι η αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους Αμερικανούς σε επίπεδο ανάπτυξης στρατιωτικών υποδομών αποτελεί δυνητική απειλή για την Τουρκία, είναι εντελώς λανθασμένες». Παρέπεμψε δε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ότι «η εταιρική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία».

Αναφερθείς, παραπέρα, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, είπε ότι συζήτησαν «μεταξύ άλλων και την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης για τα ΜΟΕ». «Ο κύριος Ακάρ έδειξε ότι συμφωνεί ως προς το γενικό σκεπτικό» (για «αποφυγή προκλητικών ή εμπρηστικών δηλώσεων η μία διακριτή μείωση των υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά»), είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Τέλος, επιβεβαιώνοντας τους αναβαθμισμένους ρόλους που θέλει να αναλάβει η ντόπια αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή, σε συνέχεια και όσων απάντησε την προηγούμενη βδομάδα σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας επέμεινε για την αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος στο Σαχέλ της Αφρικής ότι εντάσσεται «στο πλαίσιο της - ιδιαίτερα αναβαθμισμένης πλέον - συμμαχικής σχέσης με τη Γαλλία. Εκτιμούμε ότι και η Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στηρίζοντας τη φίλη Γαλλία, αλλά και την προσπάθεια επίτευξης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στην πράξη και όχι στα λόγια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο (2023-05-19 00:00:00.0)
«Τρέχουν» οι διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά (2023-03-10 00:00:00.0)
«Οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον η Τουρκία να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση» (2021-06-10 00:00:00.0)
Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση (2021-03-09 00:00:00.0)
ΝΑΤΟικότερη των ΝΑΤΟικών η κυβέρνηση (2020-12-02 00:00:00.0)
«Πέφτουν οι τόνοι», «ανεβάζουν στροφές» για τα επικίνδυνα σχέδια (2020-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ