Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι δίνουν μάχη με την πανδημία και τις ελλείψεις

Το Νοσοκομείο Λιβαδειάς επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Λιάνα Καραβασίλη, γραμματέας της ΤΟ Λιβαδειάς.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον διοικητή του νοσοκομείου, Θ. Τσαντήλα, ενώ στη συνάντηση πήραν μέρος ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Β. Παπαθανασίου, η διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, Αριστέα Κουτσουρή, και η διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών, Χαρά Μηλιού. Αμέσως μετά συζήτησε με τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, με επικεφαλής την πρόεδρό του, Δήμητρα Μακρή, και εργαζόμενους του νοσοκομείου.

Η συζήτηση του Δ. Κουτσούμπα με υγειονομικούς και εργαζόμενους επιβεβαίωσε την εικόνα σοβαρών ελλείψεων που αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Λιβαδειάς, που μόνο χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού του ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ελλείψεις γιατρών, π.χ. νεφρολόγων, ακτινολόγων, ουρολόγων, αναισθησιολόγων, δεκάδες κενές θέσεις νοσηλευτικού αλλά και διοικητικού προσωπικού, καθώς εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει πρόσληψη και οι ανάγκες καλύπτονται με εσωτερικές μετακινήσεις, που ωστόσο αποδυναμώνουν άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

«Εδώ έχουν κάνει σημαία τη μετακίνηση, όχι την πρόσληψη. Δηλαδή είναι 62 οι οργανικές θέσεις, πλην όμως είναι μόνο οι 45 και οι άλλες λείπουν, τα άλλα είναι κενά», μετέφεραν οι εργαζόμενοι στη συζήτηση με τον Δ. Κουτσούμπα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι η νοσηλεύτρια θα κάνει μόνη της νύχτα στην Παθολογική και στη Χειρουργική, το προσωπικό μετακινείται σε διάφορα τμήματα για να καλύψει τις ανάγκες, επειδή δεν υπάρχουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Με τέτοιες μετακινήσεις άλλωστε στελεχώθηκαν και τα εμβολιαστικά κέντρα, επιβαρύνοντας παραπέρα τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Πρόβλημα που όπως σημείωσαν επιδεινώθηκε μετά τις αναστολές συμβάσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από 1η Σεπτέμβρη, και ενώ όπως κατήγγειλαν, παρά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες που έτσι κι αλλιώς αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, «δεν έχει καλυφθεί ούτε το 1/5 από το προσωπικό, που υποτίθεται ότι θα ήταν άμεσες οι προσλήψεις αυτές, επικουρικά δηλαδή για να καλύψουν τα κενά. Πόσο μάλλον οι ελλείψεις που προϋπήρχαν πάνω σ' αυτό, και σε νοσηλευτικό και σε διοικητικό προσωπικό, γιατί ήδη βγαίνουν και συντάξεις πολλές και μένουν ακάλυπτες οι θέσεις τους».

Επεσήμαναν ακόμα ότι «οι ελλείψεις είναι ακόμα πιο τραγικές γιατί είμαστε σε μια περιοχή η οποία είναι και βιομηχανική, έχουμε τόσα εργοστάσια, χιλιάδες αγρότες. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να έχουν άμεση πρόσβαση στο νοσοκομείο επί 24 ώρες το 24ωρο και να αντιμετωπίζονται έτσι όπως πρέπει. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες. Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς δεν υφίστανται. Αν δεν έχεις όμως όλες τις ειδικότητες, πώς θα το δουλέψεις;».

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τα χειρουργεία να μειώνονται, όπως και τα τακτικά ιατρεία, ενώ σχεδόν όλες οι υπηρεσίες έχουν ανάγκη ενίσχυσης, καθώς η κάλυψη των θέσεων είναι πολύ πίσω ακόμα κι απ' αυτό το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα.

Ανέφεραν επίσης ότι δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ ή ΜΑΦ, καθώς παρότι υπάρχει ο εξοπλισμός δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα «όλοι οι ασθενείς να πρέπει να διακομιστούν είτε στην Αθήνα, είτε μέσω της 5ης ΥΠΕ στη Λαμία, στη Λάρισα και στη Χαλκίδα».

Αποκαλυπτική είναι και η «πανελλαδική πρωτοτυπία» που μεταφέρθηκε, ότι το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς τηλεφωνικό κέντρο εδώ και τέσσερις μήνες:«Εχει καταστραφεί και δεν ενδιαφέρεται κανένας για την αντικατάστασή του, γιατί είναι λέει πολύ μεγάλη δαπάνη (...) Να χρεωνόμαστε στα κινητά να βρούμε τον γιατρό, τον αναισθησιολόγο, αν πιάνει η γραμμή, και να κινδυνεύει η ζωή του άλλου... Αυτό είναι κατάντια», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν επίσης στα αιτήματά τους για το μισθολογικό, καθώς οι απολαβές τους παραμένουν καθηλωμένες εδώ και χρόνια, ενώ είναι βασικό αντικίνητρο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από γιατρούς προκειμένου να καλυφθούν θέσεις που προκηρύσσονται. Ακόμα, στην ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, αίτημα που εδώ και χρόνια διεκδικούν αλλά οι κυβερνήσεις δεν ικανοποιούν, και βέβαια στη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως μορφής της σύμβασής τους.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς, σε περιοδεία που έχει ξεκινήσει το Κόμμα μας ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με τα ανησυχητικά κρούσματα της πανδημίας και βεβαίως με τις τεράστιες ελλείψεις των νοσοκομείων, που κάνουν την κατάσταση πολύ ανησυχητική.

Αυτή την ώρα πολλά στελέχη του Κόμματος βρίσκονται σε νοσοκομεία της Ελλάδας και συζητούν με τους εργαζόμενους, με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου και να ενημερωθούμε πληρέστερα αλλά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους κοινωνικούς αγώνες, στο πλάι των υγειονομικών, οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν, δυο χρόνια τώρα - όπως και πριν, όπως θα δίνουν συνεχώς - μια τιτάνια μάχη, με μεγάλη αυτοθυσία και με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν σε υποδομές, σε μόνιμο προσωπικό, σε δυνατότητες για να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Το ΚΚΕ ήδη έχει προχωρήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, που θα συζητηθεί και, βεβαίως, μέσα στα πλαίσια αυτά θα αναδείξουμε τα προβλήματα των εργαζομένων, των γιατρών, των νοσηλευτών του Νοσοκομείου της Λιβαδειάς, γενικότερα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο τα μέτρα της κυβέρνησης βοηθούν στην ανάσχεση του 4ου κύματος της πανδημίας κι αν καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργούνται, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε:

«Η σημερινή κυβέρνηση, σαν συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, έχει τεράστιες ευθύνες. Τα μέτρα συντηρούν μια κατάσταση που μας έχει οδηγήσει προς τα εδώ. Δεν αλλάζει δηλαδή ρότα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με πολλές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, βοηθητικού προσωπικού. Δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα, δηλαδή στους μεγάλους συγκεντρωμένους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε άλλους χώρους όπου συνωστίζεται ο λαός και δεν παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα.

Πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ενημέρωση του ελληνικού λαού, με πιο συγκεκριμένες δράσεις απ' ό,τι έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον συνολικό, τον γενικό εμβολιασμό πολλών κατηγοριών - και ιδιαίτερα εκεί που είναι τα παιδιά, στα σχολεία, στις σχολές, στο στρατό, στα στρατευμένα νιάτα, όπου αλλού υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και όπου, δυστυχώς, με όσα λένε επίσημα οι επιστήμονες, θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα το επόμενο διάστημα.

Απ' αυτήν την άποψη το ΚΚΕ, χωρίς να κινδυνολογεί, θα βρίσκεται μπροστά σε αυτήν την εκστρατεία και ενημέρωσης του λαού και κινητοποίησης και διεκδίκησης συγκεκριμένων μέτρων, που θα προστατεύουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρηματοδότηση και προσωπικό στους δήμους για τις αρμοδιότητες που τους δόθηκαν (2022-05-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις με φορείς των επαγγελματιών και των υγειονομικών (2022-04-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-03-13 00:00:00.0)
Σοβαρές συνέπειες από τη μεγάλη αποδυνάμωσή τους (2021-02-03 00:00:00.0)
Αγώνας για να προστατευτούν η ζωή και η υγεία του λαού μας (2020-06-19 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις στην Υγεία αντί να καθυβρίζει τους υγειονομικούς (2020-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ