Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα η Σύνοδος Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Παρών και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων σε Ευρώπη και Αφρική

Η 7η Σύνοδος των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ διεξάγεται από σήμερα έως τις 11 του μήνα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, σε άλλο ένα δείγμα του ρόλου πρωτοπαλίκαρου που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Αλλωστε, στα μέσα Σεπτέμβρη έγινε στην Αθήνα και η Σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΔ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ενώ την προηγούμενη βδομάδα, επίσης για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στη Σούδα το Συμπόσιο Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ για το 2021.

Στην τρέχουσα Σύνοδο συμμετέχουν 28 αρχηγοί στρατών ευρωπαϊκών κρατών και ο διοικητής της USAREUR-AF (Διοίκηση Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής), στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι. Επισήμως η Σύνοδος «αποτελεί πεδίο ανταλλαγής ιδεών και απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των ηγεσιών των στρατών των κρατών - μελών της ΕΕ αλλά και άλλων δομών, όπως ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη και την Αφρική». Αρμόδιες στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι η εν λόγω μάζωξη δεν έχει κάποιο σταθερό «φορμάτ», λειτουργεί ως ένα «φόρουμ συζήτησης και προβληματισμού», και κάθε φορά μπορεί να έρχονται άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση, στη Σύνοδο της Αθήνας δεν συμμετέχουν Τουρκία και Ρωσία. Οι ίδιοι παράγοντες πάντως υπογραμμίζουν εδώ την παρουσία του ίδιου του διοικητή της USAREUR-AF Καβόλι, με ό,τι αυτή σηματοδοτεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κύριο θέμα της Συνόδου είναι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί και οι τρόποι αντιμετώπισής τους», με τη σχετική ατζέντα να ανοίγει πλέον επικίνδυνα, πιάνοντας και ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, όπως η «αντιτρομοκρατία», ακόμα και η αντιμετώπιση της λεγόμενης κλιματικής κρίσης, μαζί με την ...κλασική όξυνση των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά σε ό,τι αφορά αγορές, πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ