Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
«Γέφυρες» για τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών και μαγαζιών

Σε απολογισμό των κυβερνητικών και άλλων μέτρων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προχώρησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι από τον Ιούλη 2019 έως τα τέλη Σεπτέμβρη 2021 ρυθμίστηκαν 563.823 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά) συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της κρίσης που εκδηλώθηκε με φόντο την πανδημία, είχε δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμών σε 408.632 δάνεια ύψους 28,8 δισ. ευρώ από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος «Γέφυρα Ι» (Ν. 4714/2020) επιδοτήθηκαν 75.632 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 50.096 δικαιούχους, και μέσω του «Γέφυρα ΙΙ» (Ν.4790/2021) 19.048 δάνεια, τα οποία αντιστοιχούν σε 10.470 δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος και του μεταβατικού σχεδίου είναι να διαφυλαχθούν με κρατικές πλάτες η «εισπραξιμότητα» από την πλευρά των τραπεζών και η «κουλτούρα πληρωμών», ενώ επιβεβαιώνεται ότι οι βαριές επιπτώσεις δεν έχουν έρθει ακόμη στην επιφάνεια, λόγω των «διευκολύνσεων» που ισχύουν σήμερα, όπως είναι οι αναστολές πληρωμών, η διοχέτευση ρευστότητας και οι άλλες παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας.

Οπως ήδη έχει επισημάνει η Τράπεζα της Ελλάδας, το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου, γεγονός που «αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων» από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επισημάνει ότι «το χαμηλό κόστος δανειακής χρηματοδότησης, τα κρατικά μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής πτωχευτικών διαδικασιών, και το κλείσιμο των δικαστηρίων, βοήθησαν ώστε η χειροτέρευση της ευρωστίας των επιχειρήσεων να μην οδηγήσει σε ένα κύμα πτωχεύσεων κατά την κορύφωση της κρίσης. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πολλές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που δραστηριοποιούνται σε τομείς που επλήγησαν σφοδρότερα από την πανδημία, να αναγκαστούν εν τέλει να κηρύξουν πτώχευση, ιδίως εάν τα μέτρα στήριξης αρθούν πρόωρα ή εάν αυστηροποιηθούν σημαντικά οι όροι τραπεζικού δανεισμού».

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις δανείων από το πρόγραμμα «Γέφυρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, θυμίζουμε ότι η σχετική ρύθμιση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, αποβάλλεται απ' αυτό, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να επιστρέψει στο Δημόσιο ολόκληρο το ποσό της επιδότησης. Να σημειωθεί ότι η διάρκεια της παρακολούθησης της τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη κυμαίνεται από 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις διακρίσεις των οφειλών («πράσινα» δάνεια, «κόκκινα» δάνεια - με καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες - και δάνεια που έχουν καταγγελθεί).

Παζάρια για τη δημοσιονομική πολιτική

Σε εξέλιξη βρισκόταν χτες το βράδυ η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ με θέμα την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης, δηλαδή για το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με άξονα μια ορισμένη χαλάρωση του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Χαρακτηριστικά οι άξονες των παρεμβάσεων, όπως αυτοί περιγράφονται σε κείμενο εργασίας που δόθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης, εστιάζουν μεταξύ άλλων:

- Στην υποστήριξη των επενδύσεων για την «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση.

- Στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας.

- Στην πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ισορροπιών, με έμφαση στο αυξημένο κρατικό χρέος και στη γήρανση του πληθυσμού.

Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα σχετικά παζάρια θα κρατήσουν για πολλούς μήνες ακόμα, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2022.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Π. Ντόναχιου, σημείωσε ότι «σε γενικές γραμμές βλέπουμε την ανάκαμψη να συνεχίζεται» και ότι η Ευρωζώνη θα εξέλθει από την πανδημία συνεχίζοντας να εφαρμόζει οικονομικές πολιτικές που βοηθούν τις οικονομίες να ανακάμψουν.

Στην ατζέντα της χτεσινής συνεδρίασης ήταν και η συζήτηση για τις εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, με αιχμή το ζήτημα της διαμόρφωσης του πληθωρισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φόροι, ανατιμήσεις και χρέη στην ημερήσια διάταξη για τη λαϊκή οικογένεια (2021-09-09 00:00:00.0)
«Γέφυρα» για τους πλειστηριασμούς (2020-12-22 00:00:00.0)
«Γέφυρα» για τους μαζικούς πλειστηριασμούς και εκβιασμούς στα λαϊκά σπίτια (2020-10-01 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση σήμερα ενάντια σε πλειστηριασμό (2019-10-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών (2016-10-07 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις στα μέτρα των τραπεζών και της καπιταλιστικής ανάκαμψης (2015-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ