Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ
Οι αντιδραστικές τροποποιήσεις της ΝΔ συμπληρώνουν το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο έδαφος που της άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προσθέσει νέες αντιδραστικές τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες κινούνται στην κατεύθυνση της έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, συνολικά του λαού.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές ρυθμίσεις είναι αυτές που αφορούν το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες αντιδράσεις, όπως φάνηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων, συνολικά στον νομικό κόσμο και βέβαια σε φορείς του εργατικού κινήματος.

Προβλέπουν ότι «όποιος δημόσια ή μέσω διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια Υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων». Από αυτά γίνεται φανερό ότι οι αλλαγές διαμορφώνουν διατάξεις - λάστιχο, ικανές να οδηγήσουν στη φίμωση κάθε φωνής που εκφράζει αντίθετη άποψη από αυτή του κράτους ή των αστικών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα του κατηγορουμένων, ώστε να τυλίγονται άνθρωποι «σε μια κόλλα χαρτί». Για παράδειγμα, όχι μόνο διατηρεί τις απαράδεκτες διατάξεις που έχουν θεσπιστεί με τους νέους Κώδικες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους λεγόμενους «κουκουλομάρτυρες» (218ΚΠΔ), αλλά αυξάνει το δίχτυ προστασίας και ανωνυμίας τους, εισάγοντας τη δυνατότητα ακόμα και της μετεγκατάστασής τους σε άλλη χώρα.

Αντίθεση στις επίμαχες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές για τα «fake news» και όχι μόνο, εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που μίλησαν στην Επιτροπή. Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα όσα προωθούνται και τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μίας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, πρακτική που εύκολα μπορεί να καταλήξει στη λογοκρισία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως από την αρχή της συζήτησης, έτσι και χτες διά του εισηγητή του, Σπ. Λάππα, επικέντρωσε την κριτική του στην αυστηροποίηση των ποινών, υπεραμυνόμενος τα όσα εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στους Ποινικούς Κώδικες και τα οποία στρέφονται κατά βάση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως τα άρθρα 168ΠΚ «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας», 183ΠΚ «Διέγερση σε ανυπακοή», 187ΑΠΚ «Διατήρηση και εμπλουτισμός των διατάξεων του τρομονόμου», 189ΠΚ «Διατάραξη κοινής ειρήνης», 292ΠΚ «Παρακώλυση συγκοινωνιών» κ.ά. Παράλληλα, και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όσα προωθεί αντίκεινται στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και Ελ. Λύση επιφυλάχθηκαν για την ψήφο τους.

Το μαχαίρι στον λαιμό του εργατικού κινήματος

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε η ειδική του αγορήτρια Μαρία Κομνηνάκα, τονίζοντας ότι «το Ποινικό Δίκαιο αποτελεί το ισχυρότερο μέσο καταστολής στα χέρια της κυρίαρχης τάξης, το οποίο πολλές φορές αξιοποιείται για να στραφεί ενάντια στο ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Είναι επομένως γεγονός ότι όπως και πολλές από τις ισχύουσες διατάξεις που έφερε στις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και οι εκτεταμένες σήμερα τροποποιήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ακριβώς την ίδια στόχευση, να σφίξουν τη θηλιά γύρω από τον λαιμό του εργατικού - λαϊκού κινήματος, προετοιμάζοντας περισσότερο όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που είναι απαραίτητο και σε συνθήκες που οξύνεται συνεχώς η αντιλαϊκή επίθεση, οξύνεται όμως και η λαϊκή αντίδραση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ