Παρασκευή 19 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο

Την ευχή η Τουρκία «να προσέλθει σε ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση της μοναδικής διαφοράς μας, σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», μπροστά στις διευθετήσεις που «ψήνουν» στα Ελληνοτουρκικά προς διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο και την επιτάχυνση των μπίζνες.

Ο Ν. Δένδιας επανέλαβε ότι «η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επεκτείνει το εύρος των χωρικών του υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια», όπως και την πρότασή του να πάνε σε ένα «φρεσκάρισμα» της διαδικασίας των διερευνητικών, καθώς «δεν απέδωσαν όσα κανείς θα ήλπιζε». Οσο για τις τροποποιήσεις που θα εισηγηθεί, είπε ότι «θα αποσκοπούν στην απαιτούμενη ανανέωση της συνολικής διαδικασίας, αυξάνοντας ενδεχομένως τις προοπτικές για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην προσπάθεια δρομολόγησης ενός επίσημου διαλόγου με την Τουρκία, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Και, σε κάθε περίπτωση, «ουδείς μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτο το παράθυρο που έχει ανοίξει στις σχέσεις μας με τη γείτονα. Και οφείλει να το αξιοποιήσει στο έπακρο, προκειμένου να μετατραπεί σε πόρτα ευκαιριών για μια - κατά τα μέγιστα - εποικοδομητική συμπόρευση των δύο λαών στην Ανατ. Μεσόγειο».

Δείχνοντας δε προς την εικόνα ευρύτερων διευθετήσεων στην εν λόγω ζώνη και στο παζάρι υπό την εποπτεία ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, τόνισε ότι ένα «καλό κλίμα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας «θα άνοιγε ενδεχομένως ένα "παράθυρο ευκαιρίας" και για το Κυπριακό».

Στα ελληνοαλβανικά, και καθώς τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα έχουν συνάντηση και με τους 6 ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, μιλώντας στο «Star» ο Ν. Δένδιας είπε ότι θα θέσει εκεί το θέμα, ει δυνατόν και σε συνάντηση κατ' ιδίαν με την ΥΠΕΞ της Αλβανίας. Ενώ ζήτησε από τις αλβανικές αρχές «να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια» στη διαχείριση της υπόθεσης Μπελέρη «και η αλβανική πλευρά να χειριστεί το θέμα με αίσθηση της σοβαρότητας της κρίσης που αυτό το θέμα μπορεί να δημιουργήσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», εκφράζοντας την «ελπίδα» του οι εξελίξεις να μην έχουν τίποτα να κάνουν «με την πολιτική βούληση της αλβανικής κυβέρνησης» και δείχνοντας έτσι την αξία των λυκοφιλιών του κεφαλαίου.

Σε αυτό το παζάρι, άλλωστε, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στον ρ/σ «Real», είπε ότι η κυβέρνηση «έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι της Αλβανίας» και είναι αποφασισμένη «να θέσει προσκόμματα στην ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ, αλλά και στην πρόσβασή της σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ