Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προετοιμασία εδάφους εν αναμονή των επόμενων συναντήσεων

Από την προχτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

INTIME NEWS

Από την προχτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη
Τους όρους με τους οποίους επιδιώκεται να συνεχιστεί το παζάρι για το Κυπριακό μελετούν οι εμπλεκόμενες πλευρές, όπως έδειξε και η προχτεσινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, ενόψει των συναντήσεων που αναμένονται και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ηδη, θεωρείται δεδομένη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ενώ εξακολουθεί να είναι πιθανή και συνάντηση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Κύπριο ηγέτη, Ν. Αναστασιάδη, και τον κατοχικό ηγέτη, Μ. Ακιντζί.

Ενδεικτικές των προσδοκιών που καλλιεργούνται είναι οι δηλώσεις που έκανε χτες ο δήμαρχος Αμμοχώστου (όπου το κατεχόμενο τμήμα της ομώνυμης επαρχίας βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων επενδυτικών σχεδιασμών, στους οποίους πρωτοστατούν οι κατοχικές αρχές), Σίμος Ιωάννου. «Οι προκλήσεις των Τούρκων στο θέμα της Αμμοχώστου είναι σοβαρές, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την έκβαση της προσπάθειας για συνομιλίες στο Κυπριακό», ανέφερε. Απαντώντας σε ερώτηση για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της Αμμοχώστου, είπε πως «ακριβώς αυτό αναμένουμε, ποια δηλαδή θα είναι η κατάληξη αυτών των προσπαθειών (...) Αναμένουμε να δούμε ποιες πιέσεις θα ασκήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αλλά και το αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του κ. Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος μιλώντας στο δίκτυο «Euronews» ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι «αν η Τουρκία μένει ανυποχώρητη» σε θέσεις που έχει για τη διατήρηση «επεμβατικών δικαιωμάτων» κ.τ.λ., ενώ αναφερόμενος στην πίεση που ασκεί στην Αγκυρα η στάση της ΕΕ, σημείωσε πως «το θέμα είναι να συνειδητοποιεί και ο ταραξίας ότι επιτέλους πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα αν επιθυμεί να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή πορεία».

Επίσης, μιλώντας στα «ΝΕΑ» και αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, τη χαρακτήρισε «δημιουργική, που έθεσε τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία, ανεπτύχθησαν προβληματισμοί για τα παραπέρα βήματα για το πώς αντιμετωπίζεται η τουρκική βουλιμία...».

Κι ενώ οι διεργασίες στο Κυπριακό «τρέχουν», στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζάκι, που συναντήθηκε με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η διμερής συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας αλλά και ενεργειακής ασφάλειας.

Ψάχνουν «κατάλληλο κλίμα» για επανέναρξη διαβουλεύσεων

Από πλευράς της κυβέρνησης ΝΔ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δήλωσε χτες ότι «παρά τα ισχυρά και σαφή μηνύματα της ΕΕ, καθώς και τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, όπως αυτές έχουν ρητά εκφραστεί, η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητές της εντός των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ. Επιδεικνύει, επίσης, μια ολοένα και πιο επικίνδυνη συμπεριφορά στην περιοχή του Αιγαίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, στη χτεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αποτυπώνοντας όσα συζητήθηκαν προχτές στη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, είπε: «Εγινε εκτενής και σε βάθος συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται στο Κυπριακό. Οι δύο ηγέτες (...) διατύπωσαν την κοινή θέση ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτές τις ενέργειες και να συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Μια λύση χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και των κανόνων της ΕΕ».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την ατζέντα της επικείμενης συνάντησης Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είπε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «είναι πάντα ανοιχτοί στη συζήτηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Και, επίσης, είναι ανοιχτός σε διάλογο με όλες τις χώρες, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνοντας ότι η ατζέντα ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως.

  • Στο μεταξύ, χτες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 8 τουρκικά «F16» (τα 2 οπλισμένα), ένα κατασκοπευτικό «CN-235» και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε 5 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ