Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγελίες για σχολεία που λειτουργούν χωρίς να έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος

Παρέμβαση του Γιάννη Πρωτούλη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη χθεσινή συνεδρίαση

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Σε διαμαρτυρία προχώρησαν χτες σωματεία, σύλλογοι και φορείς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής απαιτώντας τον ουσιαστικό αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων, την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της 19ης Ιούλη και την αντισεισμική θωράκισή τους.

Τη συζήτηση του θέματος με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος ζήτησε από μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, σημειώνοντας πως το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς τα σχολεία δεν έχουν ελεγχθεί και πως όσο περνάει ο χρόνος είναι επικίνδυνο για τα παιδιά που φοιτούν στα συγκεκριμένα κτίρια. Το θέμα βγήκε στην επιφάνεια με το σεισμό του Ιούλη. Οπως τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο Γ. Πρωτούλης, υπάρχουν εκατοντάδες γονείς που πήγαν χτες τα παιδιά τους στο σχολείο και τους δηλώθηκε ότι θα κάνουν διπλοβάρδιες σε κατάλληλα σχολεία γιατί το σχολείο τους κρίθηκε ακατάλληλο. «Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ελεγχθεί. Δίνουν στους καθηγητές να κάνουν τον προσεισμικό έλεγχο. Είναι κατεπείγον να συζητηθεί τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά. Να ακουστούν οι γονείς και οι δάσκαλοι που έχουν έρθει και να συζητηθεί ουσιαστικά αυτό το θέμα ή θα το ξεπετάξουμε με μια δήλωση και δεν θα συζητηθεί ποτέ; Να ενταχθεί κανονικά στην ημερήσια διάταξη».

Ο Γ. Πρωτούλης στην παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ο Γ. Πρωτούλης στην παρέμβασή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Το σχετικό κάλεσμα για την κινητοποίηση είχαν κάνει σωματεία και φορείς του Μενιδίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω, ο Σύλλογος Γυναικών Πετρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Ιλίου. Οι συγκεντρωμένοι άπλωσαν πανό μέσα στην αίθουσα με το σύνθημα «Στα σχολεία πάνε του λαού παιδιά, μέτρα τώρα αντισεισμικά».

Αποκαλυπτικά στοιχεία

Στη συζήτηση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των φορέων και των σωματείων για τα σχολεία. Ειδικότερα από μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης» ο Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος υπογράμμισε:

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχει γίνει ούτε ένας αντισεισμικός έλεγχος σε καμιά σχολική μονάδα του Μενιδίου (...) Εχουμε βεβαρημένο παρελθόν, από το 1999 (...) Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί μέχρι τώρα. Από το 1999 υπάρχουν πολλές σχολικές μονάδες που ακόμα τα δημοτικά σχολεία λειτουργούν σε λυόμενα. Πρόκειται για τα Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών 1ο, 6ο, 9ο, 12ο, 18ο, 19ο, 24ο, 28ο, το Δημοτικό Σχολείο της Βαρυμπόμπης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο των Θρακομακεδόνων. Υπάρχουν νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε λυόμενα. Τα 4ο, 15ο, 20ό, 22ο, 24ο, 25ο, 36ο και της Βαρυμπόμπης. Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο έχουν "φύγει" είκοσι πόντοι τσιμέντα, όχι σοβάδες, έχει ρωγμές. Πέρασε ο δήμος (...) και τους είπε να μπουν μέσα. Το ίδιο στο 8ο, στο 14ο, στο 23ο Δημοτικό που είναι στην Αυλίζα, όλα τα τζάμια ήταν σπασμένα», επισήμανε.

Για τα προβλήματα στην περιοχή του ο Νίκος Κώτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου ΓΕΛ Αχαρνών, ανέφερε πως υπάρχει σχολείο που έχει «χτυπηθεί» από το σεισμό της 19ης Ιούλη, δεν έχει επισκευαστεί, αλλά ούτε έχει ελεγχθεί. Παράλληλα, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» είπε ότι υπάρχουν πέντε σχολεία (τρία δημοτικά, νηπιαγωγείο, γυμνάσιο) που δεν έχουν ελεγχθεί μετασεισμικά, στα οποία φοιτούν περίπου 1.500 μαθητές. Σε αυτά οι μαθητές δεν μπήκαν στις αίθουσες.

Τέλος, η Ανθούλα Γιαννακοπούλου, εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, ανέφερε πως στα σχολεία του Περιστερίου, το 90% των οποίων έχει κατασκευαστεί πριν από το 1985, δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι και πως καλούνται οι καθηγητές να το κάνουν με το «μάτι».

Μετά την παρέμβαση και την πίεση των σωματείων, αλλά και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η διοίκηση δεσμεύτηκε να φέρει ως πρώτο θέμα τον αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτιρίων (2019-09-10 00:00:00.0)
Ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων (2019-09-06 00:00:00.0)
Ελεγχοι και μέτρα πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες (2019-08-27 00:00:00.0)
Ελλιπέστατος ο αντισεισμικός έλεγχος στη Θεσσαλονίκη (2008-03-06 00:00:00.0)
Παρέμβαση στη Βουλή για τα σχολεία της Μεσσηνίας (2008-02-27 00:00:00.0)
Αποχή από τα μαθήματα λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου (2008-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ