Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
Μπίζνες και ευρωενωσιακή «διεύρυνση» στο μενού

Στη Σόφια βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για επαφές με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας.

Συγκεκριμένα, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, και τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ. Νωρίτερα, συναντήθηκε με την ομόλογό του, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, με τις συζητήσεις να εστιάζουν επισήμως στην «περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, αμυντικό και ενεργειακής διασύνδεσης», ούτως ώστε να προχωρήσουν τα ευρωατλαντικά επιχειρηματικά και άλλα σχέδια στην περιοχή.

Σύμφωνα άλλωστε με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα «οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει μια θεσμοθετημένη στρατηγική συνεργασία, ενώ επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι να ενισχύσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις μέσω και του επερχόμενου 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», σε τομείς όπως η οικονομική και εμπορική συνεργασία και η «ενεργειακή διασυνδεσιμότητα», ενώ αντικείμενο των συζητήσεων ήταν και η «ενίσχυση και διεύρυνση των συνεργασιών μέσω των ήδη υπαρχόντων σχημάτων συνεργασίας των βαλκανικών χωρών», για την «εμπέδωση» δηλαδή της ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην περιοχή.

Προσθέτουν, δε, σκιαγραφώντας και τα συμφέροντα ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα, ότι «σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στη Βουλγαρία», όπως και ότι «οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν διευρυνθεί, γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019, που δείχνουν μια αύξηση της τάξεως του 6,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ο Ν. Δένδιας δήλωνε χτες μετά τη συνάντηση με την Βουλγάρα ομόλογό του ότι οι δυο χώρες είναι «στενοί εταίροι και σύμμαχοι», που διαδραματίζουν «μείζονα ρόλο υπέρ της σταθερότητας και της ανάπτυξης της περιοχής» και καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να συνεισφέρουν στην ευρωενωσιακή πορεία των γειτόνων τους. Τόνισε, δε, την επιθυμία της κυβέρνησης ΝΔ για ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για το έργο του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου (Gas Interconnector Greece - Bulgaria -IGB).

Δήλωσε, ακόμα, στήριξη στις προσπάθειες της Βουλγαρίας να καταστεί μέλος της Ευρωζώνης και της Σέγκεν. Συμπλήρωσε ότι «ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και η αιρεσιμότητα που έχουν καθοριστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ