Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Φουντώνει η συζήτηση για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και αποστολή μαχητικών αεροσκαφών

Νέες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων με υπερηχητικούς πυραύλους

Διατεθειμένες να παραδώσουν στο Κίεβο αεροσκάφη MiG-29 δηλώνουν η Πολωνία και η Σλοβακία

Copyright 2022 The Associated

Διατεθειμένες να παραδώσουν στο Κίεβο αεροσκάφη MiG-29 δηλώνουν η Πολωνία και η Σλοβακία
Με τις συζητήσεις για αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία από κράτη του ΝΑΤΟ να φουντώνουν και με μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, με όλα να δείχνουν ότι η γεωπολιτική αντιπαράθεση έχει «βάθος χρόνου» και εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς της περιοχής.

Η Πολωνία δήλωσε έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει, στο πλαίσιο «διεθνούς συμμαχίας», όπως είπε ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

«Είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τα αεροσκάφη αυτά και είμαι σίγουρος ότι η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να τα χρησιμοποιήσει αμέσως», δήλωσε την Τετάρτη ο Ντούντα στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η σεναριολογία για τα πολωνικά MiG-29 άρχισε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή πέρυσι, ωστόσο τότε είχε κριθεί επικίνδυνη η μεταφορά τους σε ουκρανικό έδαφος, καθώς τυχόν ρωσικό χτύπημα σε κάποιο ΝΑΤΟικό κράτος θα σήμαινε επέκταση του πολέμου.

Σύμφωνα με Πολωνούς ειδικούς σε στρατιωτικά ζητήματα, η Πολεμική Αεροπορία της χώρας διαθέτει περίπου 30 μαχητικά αυτού του τύπου που υπηρετούν στην ανατολική πτέρυγα του NATO. Τα περισσότερα ανήκαν παλιότερα στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (DDR).

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, έχει πει ότι η Ουάσιγκτον ασφαλώς δεν θα αποθάρρυνε «συμμάχους της» να προμηθεύσουν με μαχητικά αεροσκάφη την Ουκρανία.

Και η Σλοβακία έχει δηλώσει διατεθειμένη να παραδώσει στην Ουκρανία τα μαχητικά MiG-29 που διαθέτει, υπό τον όρο ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους «εταίρους». Ωστόσο παραμένει το ζήτημα πώς θα αναπληρωθούν τα μαχητικά αυτά και αν θα επιλεγεί η λεγόμενη «κυκλική ανταλλαγή» οπλικών συστημάτων, που εφαρμόζει η Γερμανία.

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ληφθεί μια απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Σλοβακίας, Γιάροσλαβ Ναντ.

Ουκρανοί είναι «απαραίτητο» να εκπαιδευτούν σε F-16 «για το μέλλον»

Παράλληλα, ο Πολωνός Πρόεδρος επεσήμανε ότι «για το μέλλον» η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα αμερικανικά μαχητικά F-16 είναι «απαραίτητη», καθώς οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα θέλουν να είναι «στα ΝΑΤΟικά πρότυπα».

«Το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών είναι δύσκολο. Περιμένουμε να ληφθεί αυτή η απόφαση», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN.

Επιπλέον ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, να αρχίσουν οι ΗΠΑ να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μού είπε ότι θα εργαστεί πάνω σε αυτό. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα μας δώσουν την ευκαιρία να υπερασπιστούμε τους ουρανούς μας».

Αναφέρθηκε ακόμα σε προηγούμενη συζήτηση που είχε με τον Μπάιντεν για τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη. Τότε η αμερικανική ηγεσία ήταν της άποψης ότι τα μαχητικά «δεν χρειάζονταν» εκείνη τη στιγμή, τώρα όμως «τα χρειαζόμαστε επειγόντως».

Οι ΗΠΑ ήδη συνεργάζονται με Ουκρανούς πιλότους στις ΗΠΑ για να καθορίσουν πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να τους εκπαιδεύσουν σε F-16, είπαν στο CNN τρεις πηγές. Δύο Ουκρανοί πιλότοι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε στρατιωτική βάση στις ΗΠΑ και δοκιμάζουν τις δεξιότητές τους σε προσομοιωτές πτήσης, για να δουν πόσο χρόνο θα χρειαστούν προκειμένου να μάθουν να πετούν διάφορα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, όπως F-16.

Νέα φάση κλιμάκωσης με μαζικά ρωσικά πλήγματα

Σε μαζικά πλήγματα προχώρησαν εκ νέου το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, αυτήν τη φορά ως «αντίποινα για τις τρομοκρατικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου στη (σ.σ. ρωσική) περιοχή του Μπριάνσκ στις 2 Μάρτη», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. Την περασμένη βδομάδα η Μόσχα είχε καταγγείλει διείσδυση και επιθέσεις στο Μπριάνσκ από «Ουκρανούς σαμποτέρ».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι επλήγησαν με όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς από τον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων «Kinzhal» (που δεν μπορούν να αναχαιτιστούν από τις ουκρανικές δυνάμεις), βασικές τοποθεσίες στρατιωτικής υποδομής της Ουκρανίας, επιχειρήσεις του στρατιωτικού - βιομηχανικού συγκροτήματος και συναφείς ενεργειακές εγκαταστάσεις. Επίσης, ότι τα πλήγματα κατέστρεψαν βάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και εγκαταστάσεις παραγωγής πυρομαχικών, και ότι διατάραξαν τη μεταφορά ξένων οπλικών προμηθειών που στέλνονται σε όλη την Ουκρανία με τρένο.

Η σπάνια εκτόξευση 6 υπερηχητικών πυραύλων «Kinzhal» σε όλη την Ουκρανία ενδέχεται να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη στρατηγική της Ρωσίας, με δημοσιεύματα να αναφέρουν πως η επίθεση είναι πραγματικά μεγάλης κλίμακας και για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τόσο διαφορετικοί τύποι πυραύλων.

Από το νέο κύμα αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, με τουλάχιστον 11 νεκρούς, προκλήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, μεταξύ τους και στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια. Η ουκρανική «Energoatom» ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός έχασε τη σύνδεσή του με το ουκρανικό σύστημα ηλεκτροδότησης, ο 5ος και ο 6ος αντιδραστήρας του τέθηκαν εκτός λειτουργίας και ενεργοποιήθηκαν 18 γεννήτριες για τη βασική λειτουργία του σταθμού.

Οι διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην Ζαπορίζια κατήγγειλαν ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό οφείλεται σε «προβοκάτσια». Χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση του σταθμού.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, η Ρωσία εκτόξευσε 81 πυραύλους και 8 drones και στοχοποίησε κυρίως ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, σε διάφορες περιοχές, όπως στο Κίεβο, στη Λβιβ, στην Οδησσό, στο Χάρκοβο και στο Ντνιπροπετρόφσκ. Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι αναχαιτίστηκαν τουλάχιστον 34 πύραυλοι και 4 ιρανικά drones «Shahed».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, το 40% των κατοίκων έχουν μείνει χωρίς θέρμανση, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο του Χαρκόβου διεκόπησαν η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και η υδροδότηση.

Η Σαουδική Αραβία υπέρ μιας «πολιτικής λύσης»

Η Μόσχα δεν βλέπει καμία επιθυμία εκ μέρους των αρχών του Κιέβου να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, δήλωσε χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του στη Μόσχα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ.

Ο Λαβρόφ υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Ζελένσκι εξέδωσε διάταγμα τον περασμένο Σεπτέμβρη το οποίο απαγορεύει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο Πρόεδρος είναι ο Βλ. Πούτιν, καθώς και ότι «οι Δυτικοί προστάτες του Ζελένσκι δηλώνουν συνεχώς πως η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης για να ξεκινήσουν συνομιλίες από θέση ισχύος».

Πάντως, χαιρέτισε το «ενδιαφέρον» της Σαουδικής Αραβίας να συμβάλει στη διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν, καθώς και στην επίλυση της κρίσης, «στο πλαίσιο των νόμιμων απαιτήσεων της Ρωσίας».

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση της χώρας του «για μια πολιτική λύση της κρίσης» και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για παροχή 410 εκατ. δολαρίων σε «ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία». Ριάντ και Κίεβο έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών, μεταξύ τους και ένα μνημόνιο για προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων στην Ουκρανία αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων.

Νέα ένταση με «τρομοκρατική επίθεση» στην Υπερδνειστερία

Το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας, του φιλορωσικού θύλακα που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία, υποστήριξε χθες ότι απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας «ανώτατων αξιωματούχων» που φέρεται να προετοιμάστηκε «με εντολή της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU)». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «μια βόμβα επρόκειτο να εκραγεί στη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής του Προέδρου Βαντίμ Κρασνοσέλσκι».

«Απετράπη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματούχων της Υπερδνειστερίας. Οι ύποπτοι έχουν συλληφθεί και έχουν ομολογήσει», αναφέρει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, εκτοξευτές χειροβομβίδων ρίχτηκαν σε μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο χωριό Kolbasna με περίπου 20.000 τόνους πυρομαχικών. Η εγκατάσταση φρουρούνταν από την Επιχειρησιακή Ομάδα των ρωσικών δυνάμεων. Από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανείς.

Η SBU αρνήθηκε οποιαδήποτε ουκρανική ανάμειξη και χαρακτήρισε τις σχετικές αναφορές «προβοκάτσια».

Η κυβέρνηση της Μολδαβίας δεν έχει πληροφορίες για προετοιμασίες «τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Υπερδνειστερία και πιστεύει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της κατάστασης στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ