Πέμπτη 14 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΕΕ ΓΙΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Αδημονούν» για το παζάρι και προσβλέπουν να καταλήξει σε «συγκεκριμένες ενέργειες»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεταφέροντας την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον για τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας, που άλλωστε προωθούνται στο έδαφος των σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το αμερικανικό ΥΠΕΞ χαιρέτισε «τις αναφορές ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες για διερευνητικές συνομιλίες για θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης». Προσδοκώντας στην ενίσχυση της διατλαντικής «συνοχής» που απαιτεί η αντιμετώπιση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (πρώτα Ρωσίας, Κίνας), εκτίμησε ότι «αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων».

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, μετά την ανακοίνωση και συγκεκριμένης ημερομηνίας για συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε προσδοκία ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε «συγκεκριμένες ενέργειες και διαπραγματεύσεις», συνεχίζοντας: «Εμείς συζητάμε ήδη πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία να συμπεριφέρεται εποικοδομητικά προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ». Είπε ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα «τονίσει την ανάγκη να λυθούν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων...».

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα Ευρωπαϊκής Γειτονίας και Αμερικής, Ουέντι Μόρτον, χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλουν στη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και χαρακτηρίζοντας Τουρκία και Ελλάδα «στενούς φίλους του Ηνωμένου Βασιλείου και ισχυρούς συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, με φόντο τη συζήτηση αναφορικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτη, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η Γαλλία επιμένει στην επέκταση των κυρώσεων κατά της Αγκυρας και θέλει «να εμμείνουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενότητας που ορίστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο». Αναφερόμενος σε συζητήσεις για προσπάθειες αναθέρμανσης των γαλλο-τουρκικών σχέσεων, είπε ότι δεν έχει οριστεί ακόμα κάποια διμερής συνάντηση, αλλά πρόσθεσε: «Βλέπουμε μερικά σήματα, κάποιες δημόσιες δηλώσεις από την Τουρκία, πιο εποικοδομητικές. Τις δεχόμαστε, αλλά είδαμε και πώς λειτούργησε στο παρελθόν». Για να καταλήξει: «Εάν σταματήσουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο της Ευρώπης».

Με «χαρτί» τη σημασία της για τα ευρωατλαντικά σχέδια η Τουρκία

Μιλώντας στο δίκτυο «Euractiv», ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σύμφωνα με την ενταξιακή μας προοπτική. Οπως υπογράμμισε πρόσφατα ο Πρόεδρος Ερντογάν, θέλουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας μαζί με την ΕΕ...». Πρόσθεσε ότι «αντί να ωθήσει την Τουρκία πιο μακριά, η ΕΕ πρέπει να λάβει μια πιο θετική προσέγγιση και να διατηρήσει ανοικτή την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας», ότι «μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (...) Ωστόσο, οι μονομερείς προσπάθειες της Τουρκίας δεν θα είναι αρκετές. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνει τα μέλη της να λάβουν μια πιο θετική και εποικοδομητική προσέγγιση». Κατέληξε μεταξύ άλλων ότι εκτός από υποψήφιο μέλος της, η Τουρκία είναι «βασικός στρατηγικός εταίρος της Ενωσης» και ξεχώρισε πάλι την αναθεώρηση της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό (του 2016) ως θέμα που «πρέπει να αποτελέσει κοινή προτεραιότητα τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας του και με τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία εκτιμά τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εχουμε μια συμμαχία που έχει αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του διατλαντικού πολιτικού τοπίου. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί του παρόντος έχουμε σοβαρές διαφωνίες, ιδίως σε θέματα εθνικής ασφάλειας...». Χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για τις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την υγεία και τη ζωτικότητα της διατλαντικής συνεργασίας» την «εξεύρεση ενός τρόπου επίλυσης των διαφορών μας». Εξέφρασε την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ «θα αναγνωρίσουν τη στρατηγική σημασία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων και θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους», ζητώντας πάλι άρση των κυρώσεων που πρόσφατα αποφάσισαν οι ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει περιθώριο για απειλές ή κυρώσεις μεταξύ των συμμάχων (...) Η Τουρκία είναι εξέχων σύμμαχος του ΝΑΤΟ και συμβάλλει στην εκπλήρωση των θεμελιωδών καθηκόντων της Συμμαχίας, ειδικά της συλλογικής άμυνας, της διαχείρισης κρίσεων και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Είμαστε ένας από τους πέντε μεγαλύτερους συνεισφέροντες στις αποστολές και τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας και ο όγδοος μεγαλύτερος συνεισφέρων στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ», σημείωσε. Πρόσθεσε πως «η ανάληψη της διοίκησης της Κοινής Τακτικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας από την Τουρκία την 1η Ιανουαρίου 2021 αποτελεί πρόσφατη μαρτυρία της δέσμευσής μας προς τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της στάσης της για την αποτροπή και την άμυνα έναντι των υφιστάμενων απειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι δεσμοί της Συμμαχίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν μια σταθερή βάση για τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων σε όλες τις πτυχές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ