ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πακέτο χρηματοδότησης στους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Ευνοημένες οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οι υψηλότεροι τζίροι, την ώρα που εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στον «αέρα»

Συνάντηση με εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, για να τους ανακοινώσει το «πακέτο» που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, μετά την έγκριση που έλαβε η πρόταση της κυβέρνησης από την Επιτροπή θα ξεκινήσει πρόγραμμα παροχής ρευστότητας (κεφάλαιο κίνησης) στις επιχειρήσεις του χώρου, ύψους έως 420 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα ανέρχεται στο 5% επί του τζίρου στα καταλύματα και στο 2,5% στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά ΑΦΜ τα 400.000 ευρώ. Απευθύνεται στις μικρομεσαίες (σύμφωνα με τα κριτήρια τζίρου και αριθμού εργαζομένων που ορίζει η ΕΕ) και μεγάλες επιχειρήσεις Τουρισμού, ενώ περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις «franchise», υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους του τουριστικού κλάδου, πρόβαλε ιδιαίτερα τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για την υποστήριξή τους, τονίζοντας ιδιαίτερα τη γρήγορη ένταξη της Ελλάδας στο «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό», εξέλιξη που θα διευκολύνει την είσοδο τουριστών στη χώρα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε εξασφαλίσει η πληροφορία η οποία εμπεριέχεται στο Πιστοποιητικό - δηλαδή αν έχεις εμβολιαστεί, πότε και με πόσες δόσεις ή αν έχεις αρρωστήσει ή αν έχεις αρνητικό τεστ - να μοιράζεται με πολύ μεγάλη ευκολία στις πύλες εισόδου, έτσι ώστε να μπορούμε να δεχόμαστε επισκέπτες στην πατρίδα μας χωρίς πρόσθετους περιορισμούς. Αρα, έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί εντός του Ιουνίου, το νέο ΕΣΠΑ όπου έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον σχεδιασμό από το υπουργείο Ανάπτυξης και βέβαια όλα τα έκτακτα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ελπίζουμε, πια, ότι φτάνουν προς το τέλος τους και θα πρέπει να οργανώσουμε - και αυτό θέλουμε να κάνουμε - την αποσωλήνωση της οικονομίας από προγράμματα στήριξης. Αλλά να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο που να σας δώσουμε ταμειακή ρευστότητα - γέφυρα για να περάσετε από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δηλαδή, όπως και πέρυσι, η κυβέρνηση δηλώνει ευθαρσώς ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι τα πρωτόκολλα των απαιτήσεων των επιχειρηματιών του Τουρισμού και των Μεταφορών. Επιπλέον, χρησιμοποιεί ως άλλοθι το πιστοποιητικό, τη στιγμή που κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαού, που συνδέεται με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν έχει παρθεί. Την ίδια στιγμή που οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα έχουν την εγγυημένη κερδοφορία που υπόσχεται η κυβέρνηση, χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι στον «αέρα» και σε ό,τι αφορά το μεροκάματο αλλά και την ασφάλειά τους από τον κορονοϊό! Και το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούν... Ταυτόχρονα, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες του κλάδου συσσωρεύουν χρέη και ήδη βρίσκονται σε απόγνωση.

Τέλος, απευθυνόμενος προς το σύνολο των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και τα άλλα έκτακτα πακέτα χρηματοδότησης η κυβέρνηση θα παράσχει «ταμειακή ρευστότητα - γέφυρα» για να περάσουν οι επιχειρήσεις από φάση αναστολής λειτουργίας σε φάση κανονικής λειτουργίας.

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε την έγκριση κρατικής ενίσχυσης ύψους έως 420 εκατ. ευρώ, η Επιτροπή στη δική της ανακοίνωση έκανε λόγο περί έγκρισης καθεστώτος στήριξης στις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή, το καθεστώς συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και θα είναι ανοιχτό σε επιχειρήσεις που παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών άνω του 30% το 2020, σε σύγκριση με το 2019.

Το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει...

...αλλά ο προσανατολισμός των δυνάμεων καταστολής είναι το χτύπημα του λαϊκού κινήματος

Eurokinissi

Σε λιγότερο από 24 ώρες, σε Βάρη και Σεπόλια, δύο άγριες δολοφονίες ήρθαν να συμπληρώσουν αντίστοιχα εγκλήματα που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με κάποια στατιστικά, η εκτέλεση στα Σεπόλια ήταν το 13ο «συμβόλαιο θανάτου» από το 2007 και σε αυτήν στη Βάρη είχαμε τον 14ο νεκρό. Σε διάστημα λιγότερο από έναν μήνα σημειώθηκαν τέσσερα χτυπήματα που παραπέμπουν σε συμβόλαια θανάτου και ξεκαθάρισμα λογαριασμών:

- Στις αρχές του μήνα, 7 Μάη, μέσα σε λογιστικό γραφείο στην πόλη της Ζακύνθου, δύο άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους πυροβόλησαν και σκότωσαν 54χρονο επιχειρηματία από τον Αγιο Σώστη Ζακύνθου.

- Το βράδυ του Σαββάτου 15 Μάη άλλη μια μαφιόζικου τύπου δολοφονία λαμβάνει χώρα, έξω από καντίνα στη Μεταμόρφωση. Το θύμα είναι παλιός γνώριμος της Ασφάλειας, και συγκεκριμένα στο τμήμα εκβιαστών: Ο 58χρονος Μ. Κ., που είχε το παρατσούκλι «Κεφάλας», υπήρξε πρωταθλητής πυγμαχίας σε ιστορικό αθλητικό σύλλογο, ενώ η τριβή του με τα κυκλώματα της αθηναϊκής νύχτας φέρεται να ξεκίνησε πριν από τριάντα χρόνια.

- Η άγρια δολοφονία 34χρονου σε καφετέρια στα Σεπόλια, με το θύμα να έχει γίνει στόχος διαδοχικών εγκληματικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ φέρεται να είχε σχέσεις με μέλη της αλβανικής μαφίας στις φυλακές.

- Και, τέλος, η ενέδρα θανάτου στη Βάρη, στον γνωστό Ελληνα πυγμάχο Τάσο Μπερδέση, το πρωί της περασμένης Δευτέρας. Περιστατικό που φαίνεται πως ανήκει στον «πόλεμο» που έχει ανοίξει εδώ και μήνες στον χώρο της νύχτας.

Με αφορμή το έγκλημα στη Βάρη, ξέσπασε «πόλεμος» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για το «οργανωμένο έγκλημα που οργιάζει», ενώ η κυβέρνηση απαντώντας ανέφερε πως «θα έχουμε πόλεμο με το οργανωμένο έγκλημα»... Χτες σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε η άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ., με ενίσχυση του δικτύου πληροφοριών και ερευνών της και επικαιροποίηση της χαρτογράφησης των ενεργών εγκληματικών ομάδων.

Στην πραγματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα παραμένει στο απυρόβλητο και με την προηγούμενη και με τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτό που παραμένει σταθερό και αμετακίνητο είναι ο προσανατολισμός των δυνάμεων καταστολής, που δεν είναι άλλος από το χτύπημα του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Αλλωστε, είναι πολύ πρόσφατα τα γεγονότα που δείχνουν αυτόν τον προσανατολισμό. Η ένταση της καταστολής, όπως εκδηλώθηκε σε πλατείες με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορονοϊό, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι μία σειρά νομοθετήματα που ψηφίστηκαν - ακόμα και εν μέσω πανδημίας - με τελευταίο την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Καλό είναι να θυμίσουμε ακόμα ότι η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού δεν έχει την υπογραφή μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ, που έτσι κι αλλιώς θεωρεί «παράσημο» το δόγμα «νόμος και τάξη». Εχει την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όχι μόνο επιχειρεί σήμερα να εμφανιστεί ως «αθώα περιστερά» αλλά, ακόμα χειρότερα, προσπαθεί να εγκλωβίσει τον λαό με την ψευδεπίγραφη προπαγάνδα ότι εκείνος μπορεί να εκφράσει ένα «προοδευτικό μέτωπο», κόντρα και στην καταστολή. Είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν κατάργησαν τα ΜΑΤ, όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά έβγαλαν στους δρόμους και τις «αύρες», πατέντα που ακολουθεί πιστά η ΝΔ. Είναι εκείνοι που όχι μόνο δεν κατάργησαν τον «τρομονόμο», όπως έλεγαν προεκλογικά, αλλά αντίθετα τον ενίσχυσαν ως κυβέρνηση, με νέες διατάξεις και με τα περί «τρομοκρατίας μέσω διαδικτύου»...

ΠΑΤΡΑ
Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης στην πόλη!

Συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ την Παρασκευή

«Η παρουσία του Πάιατ είναι ανεπιθύμητη στην Πάτρα. Ο λαός της πόλης πρέπει να δυναμώσει τον αγώνα για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι βάσεις και η Σούδα. ΟΧΙ πυρηνικά στον Αραξο».

Με αυτό το κάλεσμα οι Οργανώσεις Αχαΐας και Πανεπιστημίου Πατρών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση την Παρασκευή 4 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου, με ομιλητή τον Ν. Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, ενάντια στην παρουσία του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στην πόλη.

Ο πρέσβης των μακελάρηδων αναμένεται να βρεθεί στην πόλη μετά από πρόσκληση σε συνέδριο που οργανώνουν η εφημερίδα «Πελοπόννησος», από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με κεντρικούς χορηγούς και υποστηρικτές επιχειρηματικούς ομίλους, με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης της ΝΔ, τραπεζών, πανεπιστημίων, περιφερειακών αρχών, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, διεθνών συμμάχων τους κ.ά.

Κ. Πελετίδης: Προκαλεί τα φιλειρηνικά αισθήματα του πατραϊκού λαού

«Πρόκληση και βαθιά περιφρόνηση των φιλειρηνικών αισθημάτων του πατραϊκού λαού» χαρακτηρίζει την πρόσκληση του πρέσβη των ΗΠΑ και ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης με δήλωσή του, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως «ο λαός της Πάτρας, δεκαετίες τώρα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, αγωνίζεται ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Μόλις πριν λίγες μέρες, μαζικοί φορείς, σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι, μετά από κάλεσμα της Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας, συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση ενάντια στις δολοφονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, καταδικάζοντας την εγκληματική στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Πάγιο αίτημα του λαού της πόλης μας και του Δημοτικού Συμβουλίου αποτελεί η απομάκρυνση των βάσεων του Αραξου και της Ανδραβίδας από την περιοχή μας, να μη μεταφερθούν πυρηνικά στον Αραξο.

Σοβαρές ευθύνες επωμίζονται η περιφερειακή αρχή της Δυτικής Ελλάδας, δημοτικές αρχές και άλλοι φορείς (Πανεπιστήμιο, δημοτικές παρατάξεις κλπ.), όπως επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που θα υποδεχτούν τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Συνέδριο. Για μία ακόμη φορά, με τη στάση τους, "ξεπλένουν" τις ευθύνες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Η δημοτική αρχή δεν θα παρευρεθεί στο συνέδριο, αλλά θα είναι στο δρόμο με τον λαό και τη νεολαία της πόλης μας, διαδηλώνοντας ενάντια στην παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Πάτρα. Είναι ανεπιθύμητος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ