ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Νέα προνόμια και ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου

Παραπέρα ασυλία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του Τουρισμού - και όχι μόνο - και ενίσχυση του καθεστώτος των προνομίων και των απαλλαγών τους, είναι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου που ψήφισαν χτες από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και αφορά την «Κύρωση του Παραρτήματος XVIII της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Προνόμια και τις Ασυλίες των Ειδικευμένων Οργανισμών, αναφορικά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ)».

«Συζητάμε, δηλαδή, για τα προνόμια και τις ασυλίες των εκπροσώπων των τουριστικών μονοπωλίων, αντί να συζητήσουμε για μέτρα στήριξης των χιλιάδων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων στον Τουρισμό που ζουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης καταψηφίζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο. Οπως ανέδειξε, ο ΠΟΤ είναι ο μοναδικός οργανισμός στον ΟΗΕ που διαθέτει μέλη από τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία συμμετέχουν στη δομή διακυβέρνησής του. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΠΟΤ, σε αυτόν συμμετέχουν ως μέλη 158 κράτη, 6 συνεργαζόμενα μέλη και πάνω από 500 μέλη που εκπροσωπούν μονοπωλιακούς ομίλους του Τουρισμού. Που σημαίνει ότι ο ΠΟΤ, όπως πλέον και ο ΟΗΕ, στηρίζει σχεδιασμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων, ισχυρών μονοπωλιακών πολυεθνικών ομίλων.

Στην ιστοσελίδα του, ο ΠΟΤ γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο αυτής της κρίσης, επιδιώκει να εξασφαλίσει με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως «τα μέτρα υγείας εφαρμόζονται με τρόπους που ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στα διεθνή ταξίδια και στο διεθνές εμπόριο». «Αυτήν την αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων - τόνισε - που προωθεί ο ΠΟΤ, ικανοποίησε η κυβέρνηση από πέρυσι κιόλας με τα προσαρμοσμένα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχαν ως αποτέλεσμα το δεύτερο κύμα της πανδημίας το 2020» και δραματικές επιπτώσεις για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και του λαού.

Ειδικά για τη σύμβαση, σημείωσε ότι με την παράγραφο 1 «επεκτείνονται οι πρόνοιες που αφορούν ασυλίες και προνόμια σε εκπροσώπους των συνδεδεμένων μελών που συμμετέχουν στο έργο του ΠΟΤ». Οπως προκύπτει από την παράγραφο 2, αλλά και την ιστοσελίδα του ΠΟΤ, τα εξειδικευμένα προνόμια αφορούν τα τουριστικά μονοπώλια, ΜΚΟ, ερευνητικά ινστιτούτα, ενώ υπενθύμισε ότι στο συμβούλιο του ΠΟΤ, δηλαδή ανάμεσα σε αυτούς που έχουν τα προνόμια, συμμετέχει και ο ΣΕΤΕ.

Οσον αφορά τις ασυλίες και τα προνόμια ξεχωρίζουν αυτά που αφορούν την ετεροδικία, τη σφραγισμένη αλληλογραφία, την αναγνώριση στους εμπειρογνώμονες του Οργανισμού που μπορεί να είναι και στελέχη και εκπρόσωποι τουριστικών μονοπωλίων, ασυλίες όπως αυτές του διπλωματικού σώματος κ.ά. Ενώ πέρασε και τροπολογία, όπου παρέχονται αντίστοιχες ασυλίες και προνόμια σε όσους συμμετέχουν στο συνέδριο του ΠΟΤ (66η Περιφερειακή Επιτροπή για την Ευρώπη) που είναι ήδη σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Ως προς αυτό, ο Χρ. Κατσώτης ζήτησε να υπάρξουν εξηγήσεις.

«Οι αστικές κυβερνήσεις εξασφαλίζουν από τη μία προνόμια, ασυλίες, διευκολύνσεις για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του και από την άλλη για τους εργαζόμενους και τον λαό πολιτική που εξαπλώνει τη φτώχεια, την ανασφάλεια, τα αδιέξοδα, για τα κέρδη του, μαζί με περιορισμούς, απαγορεύσεις, καταστολή», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης.

Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτης υποστήριξε το νομοσχέδιο καλύτερα και από τον εισηγητή της ΝΔ. Ζήτησε, μάλιστα, και τα εύσημα από την κυβέρνηση, λέγοντας: «Βλέπετε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, από την τοποθέτησή μας αυτή πως δεν είμαστε τσιγκούνηδες στη στήριξη σωστών επιλογών. Δεν πρόκειται σήμερα να σας θυμίσω τι κάνατε εσείς που τα βλέπατε και τα βλέπετε όλα μαύρα στον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ άδραξε και την ευκαιρία να υπενθυμίσει στους επιχειρηματίες του Τουρισμού πόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε με τα μέτρα της στην κερδοφορία τους.

Απαντώντας η υφυπουργός Τουρισμού, Σ. Ζαχαράκη, εξήρε τις προσπάθειες της υπουργού Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει συνέχεια στην προσπάθεια». Ενώ παρέθεσε με τη σειρά της τα όσα έχει προσφέρει και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ στους «μεγάλους» του Τουρισμού, από εισφοροαπαλλαγές, προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας, έως επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ και 420 εκατομμύρια που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, διαφωνώντας κυρίως με την ετεροδικία και όχι με τα μέτρα στήριξης των ομίλων.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υποσχέσεις στήριξης στους ομίλους του Τουρισμού

Διαβεβαιώσεις προς τους εκπροσώπους του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στη χώρα μας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να παρέχει αφειδώς χρηματοδοτική υποστήριξη, αλλά και ό,τι άλλο της ζητηθεί, παρείχε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας στην 66η συνάντηση της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη, που άρχισε προχτές και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός ευθύς εξαρχής αναφέρθηκε στην παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τα μοιραστούν κατά κύριο λόγο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου υπό τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, υπογραμμίζοντας επίσης τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνησή του για τη δημιουργία του λεγόμενου «πράσινου πιστοποιητικού» ως άλλοθι για την είσοδο τουριστών στη χώρα, αρκεί να διαθέτουν όπως χαρακτηριστικά είπε «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, αρνητικό τεστ ή απόδειξη ότι ο ταξιδιώτης έχει νοσήσει. Αυτό μας προσφέρει επιπλέον άνεση, καθώς επιτρέπουμε και πάλι στον κόσμο να ταξιδεύει με ασφάλεια».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έταξε και νέα χρηματοδοτική στήριξη στους ομίλους του χώρου, μέσω των πρόσθετων πόρων που εξασφαλίζει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τουριστικές επενδύσεις με «σεβασμό στο περιβάλλον» και στον «βιώσιμο παράκτιο τουρισμό» θα έχουν πρόσθετη χρηματοδότηση.

Εξάλλου, χτες το βράδυ η κυβέρνηση έστησε φιέστα στη Γλυφάδα για άλλη μια δρομολογούμενη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Αφορά 22 χλμ. ποδηλατόδρομο - πεζόδρομο από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη, και προοπτικά έως το Σούνιο. Παρευρέθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε την υπόθεση «ξεχωριστής σημασίας έργο», που θα αναδείξει τα 70 χλμ. της λεγόμενης Αθηναϊκής Ριβιέρας, τονίζοντας ταυτόχρονα τον προσανατολισμό της κυβέρνησης και για άλλες μεγάλες αστικές αναπλάσεις, όπως Ελληνικό, Τατόι και ΟΑΚΑ.

Στην παρουσίαση του σχεδιασμού τους από τους αρμόδιους παράγοντες, τονίστηκε ότι θα συμβάλει στην «αναπτυξιακή προοπτική» της ευρύτερης περιοχής, στην ανάπτυξη του τουρισμού, και ειδικά του ποδηλατικού τουρισμού και της αθλητικής ποδηλασίας, φέρνοντας προστιθέμενη αξία στη χώρα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Στην πραγματικότητα, τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δρομολογήσει μια σειρά εκτεταμένες παρεμβάσεις, που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, αλλά και σε άλλες στο παραλιακό μέτωπο, ώστε να υπηρετήσουν τον χαρακτήρα της μετατροπής της περιοχής σε μια απέραντη επιχειρηματική ζώνη. Μια πραγματικότητα που αντικειμενικά θα αποκλείσει την πρόσβαση στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους που θα εμπλακούν.

Σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη διαχείριση αποβλήτων

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 10 Ιούνη τέθηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «με το σχέδιο νόμου αντικαθίστανται το Μέρος Β' του ν. 4042/2012 και ο ν. 2939/2001 από έναν ενιαίο νόμο, ο οποίος προάγει την ανακύκλωση σε βασικό εργαλείο πολιτικής στη διαχείριση των αποβλήτων, σύμφωνα με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή θεώρηση». Η πραγματικότητα είναι ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουν δρομολογήσει τη δημιουργία νέων χωματερών σε Φυλή και Σχιστό, κάτι για το οποίο αύριο διοργανώνεται μεγάλη κινητοποίηση - συναυλία στο Σύνταγμα, μιλούν για ανακύκλωση. Ακόμα κι αυτό όμως, δηλαδή η επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα εμπλοκής επιχειρηματικών ομίλων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Τέλος, η υποχρεωτική καθιέρωση του συστήματος «πληρώνω όσο πετάω», από τους δήμους, θα συγκεντρώσει εκ νέου το σύνολο σχεδόν του αυξημένου κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών.

ΧΙΟΣ
Λαϊκή συνέλευση στο Θόλος

Λαϊκή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη Χίο αύριο Σάββατο στις 5.30 μ.μ., με τη συμμετοχή κατοίκων του Βροντάδου, της Λαγκάδας, της Συκιάδας και των Καρδαμύλων. Η συνέλευση γίνεται μπροστά στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του νησιού ενάντια στο χτίσιμο κλειστής δομής για τους ξεριζωμένους στην περιοχή Θόλος, κινητοποιήσεις τις οποίες διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι του νησιού για άλλη μια φορά δείχνουν την αντίθεσή τους στις προθέσεις της κυβέρνησης για έναρξη των σχετικών έργων στη θέση Ακρα Παχύ (Θόλος) και χτίσιμο μόνιμης «φυλακής ψυχών» της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ