ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Απειλές και «μπηχτές» ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Με φόντο την εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, γύρω από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και πολλά ακόμα μέτωπα, προετοιμάζεται η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, στις 16/6 στη Γενεύη.

Λίγο πριν τη Σύνοδο, με άρθρο στη «Washington Post» ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων τους απέναντι στη Ρωσία και θα παγιώσουν τις «δημοκρατικές συμμαχίες» τους απέναντι στις «πολλαπλές κρίσεις και τις αυξανόμενες απειλές» Μόσχας και Πεκίνου.

«Είμαστε ενωμένοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της Ρωσίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας από την επίθεσή της στην Ουκρανία, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές μας αξίες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα συμφέροντά μας», γράφει ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι δεν θα διστάσω να απαντήσω σε μελλοντικές επιβλαβείς δραστηριότητες».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τη Ρωσία» αλλά ότι θέλουν «μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε σε θέματα όπως η στρατηγική σταθερότητα και ο έλεγχος των εξοπλισμών».

Πάντως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει εν ισχύ την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», η οποία επέτρεπε άοπλες εναέριες πτήσεις επιτήρησης στις χώρες που την είχαν υπογράψει, για τον έλεγχο τήρησης των μεταξύ τους συμφωνιών.

Απαντώντας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες αντίστοιχο διάταγμα αποχώρησης από τη Συνθήκη, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ «αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών της Συνθήκης, δημιουργώντας απειλή για τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν δήλωσε πως δεν αναμένει «καμία σημαντική τομή ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης» με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά θεωρεί ότι «παρά τις αντιφάσεις - τις οποίες δεν προκάλεσε η Ρωσία - εξακολουθούμε να έχουμε αλληλοεπικαλυπτόμενα συμφέροντα».

Σχολιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε πως οι ΗΠΑ κακώς θεωρούν ότι «έχουν τέτοια οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ ώστε να μπορούν να γλιτώσουν» όταν απειλούν άλλες χώρες. «Το πρόβλημα με τις αυτοκρατορίες είναι ότι νομίζουν πως είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να κάνουν κάποια λάθη (...) Αλλά τα προβλήματα συσσωρεύονται. Ερχεται μια στιγμή που πλέον δεν μπορούν να λυθούν», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος ουσιαστικά στις ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Εντεινόμενοι ανταγωνισμοί και για Διάστημα και κυβερνοχώρο

Στο μεταξύ, καθώς οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας εντείνονται σε πολλά επίπεδα, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» μιλώντας χτες σε Ρώσους βουλευτές πρότεινε να αποσυρθεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025, εάν η Ουάσιγκτον δεν άρει τις κυρώσεις στον διαστημικό τομέα, που παρεμποδίζουν τις ρωσικές δορυφορικές εκτοξεύσεις, απαγορεύοντας στη Ρωσία να εισάγει συγκεκριμένα μικροτσίπ που χρειάζονται για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον κρατά ψηλά τις κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή σε κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες και στις περσινές αμερικανικές εκλογές. Ο Μπάιντεν αναφέρει ότι θα θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση, ενώ ο Πούτιν αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της Ρωσίας.

Εξάλλου ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ διώκουν Αμερικανούς με «πολιτικά αιτήματα» και πως οι «διαδηλωτές» έξω από το Καπιτώλιο δεν ήταν «απλά ένα πλήθος ληστών και ταραχοποιών».

Κόντρα για Ουκρανία - Λευκορωσία

Στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Μπάιντεν πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Γενεύη, ανέφερε ωστόσο ότι οι συνομιλίες αυτές είναι αδύνατες «εξαιτίας του σφιχτού προγράμματος του Αμερικανού Προέδρου». Εξάλλου, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να μην επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στην εταιρεία «Nord Stream 2» μια «δυσάρεστη έκπληξη», καθώς θεωρούσε τις ΗΠΑ τη μόνη δύναμη «που θα μπορούσε να σταματήσει την κατασκευή» του ρωσικού αγωγού.

Την ίδια ώρα, στο μέτωποτης Λευκορωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε «ανησυχίες» για την εντεινόμενη συνεργασία Μόσχας και Μινσκ, ανέφερε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία Ρωσίας - Λευκορωσίας δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων του ΝΑΤΟ» και γι' αυτόν τον λόγο «η Δύση αντιμετωπίζει τόσο έντονα τη Λευκορωσία». Το ΝΑΤΟ «χρειάζεται να παρέμβει συνεχώς στις εσωτερικές υποθέσεις» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας «για να αποτρέψει μια φυσική πορεία αμοιβαία επωφελούς ολοκλήρωσης», πρόσθεσε.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα «βαρίδια» της ανάκαμψης

Η επιχείρηση συρρίκνωσης των «κόκκινων» δανείων και η συνολικότερη «αποκατάσταση» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ήταν και με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με φόντο αυτήν τη φορά τις προσδοκίες για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου διευρυμένης επιχειρηματικής κερδοφορίας. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι μεταξύ άλλων η διοχέτευση φτηνού τραπεζικού δανεισμού προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τον πακτωλό των κρατικών ενισχύσεων και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Ουσιαστικά, η «εξυγίανση» του τραπεζικού συστήματος, με κεντρικό άξονα την προσπάθεια απαλλαγής του από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων, προβάλλεται ως όρος για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Για παράδειγμα, ο γενικός κανόνας των χρηματοδοτήσεων και «μοχλεύσεων» από το πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, πέρα από την κρατική επιδότηση και την ίδια συμμετοχή των επενδυτών, εστιάζει και στη διοχέτευση φτηνού - ανταγωνιστικού δανεισμού προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο 30% του επιχειρηματικού πλάνου. Επομένως, μόνο από το σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης οι επενδύσεις στην «πράσινη» και «ψηφιακή» οικονομία θα απαιτήσουν δεκάδες δισ. ευρώ από τραπεζικό δανεισμό, που καλούνται να διεκπεραιώσουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ευρώ «κόκκινου» δανείου αποτελεί «επισφάλεια» για τις τράπεζες, αλλά και ανάχωμα για τη διοχέτευση νέων δανείων. Αυτός είναι ο λόγος που «τρέχει» η προσπάθεια για απομείωση των «κόκκινων» δανείων, με καθοριστικό εργαλείο σε ό,τι αφορά τη λαϊκή κατοικία τη διοχέτευσή τους στα «κοράκια» των funds και τη διεύρυνση των πλειστηριασμών, προκειμένου να τα ξεφορτωθούν οι τράπεζες.

* * *

Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η σύσταση της Κομισιόν για «σύγκλιση των πτωχευτικών δικαίων» στα κράτη της ΕΕ, γεγονός που, όπως δείχνει και ο Πτωχευτικός Κώδικας, τον οποίο ψήφισε πρόσφατα και ξεκίνησε να εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σηματοδοτεί θηλιές πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία, στους εργαζόμενους, αλλά και απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, που τους «ρουφάει» η χοάνη του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Παραπέρα, όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας, «οι οικονομίες στις οποίες το κανονιστικό πλαίσιο διευκολύνει την εκκαθάριση των μη οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων και την είσοδο νέων, έχουν περισσότερες πιθανότητες για δυναμική ανάκαμψη μετά από υφέσεις». Και «διευκρινίζει» πως «η έξοδος μη βιώσιμων επιχειρήσεων αναμένεται να διευκολύνει την τεχνολογική αναπροσαρμογή (...) η οποία συνεπάγεται και αναδιανομή πόρων σε νέους κλάδους».

Πρόκειται στην πραγματικότητα για επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στα «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης για τη διευκόλυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στο σύνολο της οικονομίας, με εξαγορές, συγχωνεύσεις, αλλά και καταστροφή «μη βιώσιμων» επιχειρήσεων. Γι' αυτές τις τελευταίες, οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια δίνουν τη χαριστική βολή, καθώς τα χρέη τους, σε συνδυασμό με εκείνα των λαϊκών νοικοκυριών, επιβαρύνουν - όπως λένε - οικονομικά τις «υγιείς» εταιρείες, μειώνοντας την κερδοφορία και τις προοπτικές ανάπτυξής τους «σαν να ήταν ένα είδος φόρου».

* * *

Αλλά και η προσπάθεια συγκρότησης του «κοινού ταμείου» τραπεζικών διασώσεων στην ΕΕ προϋποθέτει τη ραγδαία συρρίκνωση της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά στους σχετικά αδύναμους κρίκους, όπως είναι η ελληνική οικονομία, προκειμένου να επιμεριστούν οι «κίνδυνοι» στο πλαίσιο της «αναλογικότητας» και των μέσων όρων που επικρατούν κάθε φορά στην ΕΕ. Ετσι, η διεργασία εμβάθυνσης της Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη στήριξη των μονοπωλίων της ΕΕ, επίσης προϋποθέτει τη διαρκή παρακολούθηση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να κλιμακωθούν οι αναγκαίες για το κεφάλαιο παρεμβάσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση δείχνει και η πρόσφατη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να παρασχεθούν στα κράτη - μέλη και στον χρηματοπιστωτικό τομέα τα απαραίτητα «εργαλεία» για την έγκαιρη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Μεταξύ άλλων στο επίκεντρο βρίσκεται το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων με τη μεγαλύτερη εμπλοκή funds και λοιπών «κορακιών», ενώ η Κομισιόν κρίνει σκόπιμη και τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού κόμβου δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί ως «αρχείο δεδομένων στο οποίο θα στηρίζεται η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Απ' όπου και να το πιάσει κανείς, το συμπέρασμα είναι ότι η νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, που ολοκληρώνει το έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και πολλών μικρών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αποτελεί ένα ακόμα «αναπτυξιακό εργαλείο» στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση για τις επενδύσεις του. Είναι δηλαδή άλλη μια απόδειξη ότι «τζάμπα χρήμα δεν υπάρχει», όπως δηλώνουν με κάθε αφορμή κυβερνητικοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ξεκαθαρίζοντας κυνικά ότι ο λογαριασμός από την κρίση και τις προσδοκίες των ομίλων για ανάκαμψη θα φορτωθεί εξολοκλήρου στα λαϊκά στρώματα. Στο χέρι τους είναι να μην το επιτρέψουν, οργανώνοντας την αλληλεγγύη και την πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, παλεύοντας για πραγματικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος και ανακούφισης από τα χρέη για τους βιοπαλαιστές ΕΒΕ.


Α. Σ.

Επαφές του γγ του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ

Από τη χτεσινή υποδοχή του γγ του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή υποδοχή του γγ του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Λ. Οστιν
Στις ΗΠΑ μετέβη χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ενόψει της ΝΑΤΟικής Συνόδου Κορυφής στις 14 Ιούνη στις Βρυξέλλες, αλλά και της συνάντησης Μπάιντεν - Πούτιν.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν - Στόλτενμπεργκ συμπεριλαμβάνονταν θέματα για την προσαρμογή της «διατλαντικής σχέσης ασφαλείας» στο φόντο «προκλήσεων από Ρωσία και Κίνα», ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και της κλιματικής αλλαγής. Θα συζητούνταν επίσης η διαμόρφωση «ισότιμης κατανομής ευθυνών» για τις στρατιωτικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέφερε την «πρόσκληση» προς τη Μόσχα να συμμετάσχει «το συντομότερο δυνατόν» στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, λέγοντας πως «έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».

Η Ρωσία «δεν αποφεύγει τον διάλογο με το ΝΑΤΟ και είναι έτοιμη για μια πραγματική συζήτηση για τα ζητήματα της κλιμάκωσης και της πρόληψης συμβάντων», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ