Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Απειλές και «μπηχτές» ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Με φόντο την εντεινόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, γύρω από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και πολλά ακόμα μέτωπα, προετοιμάζεται η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των Προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, στις 16/6 στη Γενεύη.

Λίγο πριν τη Σύνοδο, με άρθρο στη «Washington Post» ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό των Ευρωπαίων συμμάχων τους απέναντι στη Ρωσία και θα παγιώσουν τις «δημοκρατικές συμμαχίες» τους απέναντι στις «πολλαπλές κρίσεις και τις αυξανόμενες απειλές» Μόσχας και Πεκίνου.

«Είμαστε ενωμένοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της Ρωσίας απέναντι στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας από την επίθεσή της στην Ουκρανία, και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές μας αξίες, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε από τα συμφέροντά μας», γράφει ο Μπάιντεν, προσθέτοντας πως «ο Πρόεδρος Πούτιν γνωρίζει ότι δεν θα διστάσω να απαντήσω σε μελλοντικές επιβλαβείς δραστηριότητες».

Κατά τ' άλλα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν σύγκρουση με τη Ρωσία» αλλά ότι θέλουν «μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση, όπου μπορούμε να συνεργαστούμε σε θέματα όπως η στρατηγική σταθερότητα και ο έλεγχος των εξοπλισμών».

Πάντως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει εν ισχύ την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί», η οποία επέτρεπε άοπλες εναέριες πτήσεις επιτήρησης στις χώρες που την είχαν υπογράψει, για τον έλεγχο τήρησης των μεταξύ τους συμφωνιών.

Απαντώντας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες αντίστοιχο διάταγμα αποχώρησης από τη Συνθήκη, καθώς η αποχώρηση των ΗΠΑ «αναστάτωσε σημαντικά την ισορροπία συμφερόντων» μεταξύ των χωρών της Συνθήκης, δημιουργώντας απειλή για τη Ρωσία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Πούτιν δήλωσε πως δεν αναμένει «καμία σημαντική τομή ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης» με τον Αμερικανό ομόλογό του, αλλά θεωρεί ότι «παρά τις αντιφάσεις - τις οποίες δεν προκάλεσε η Ρωσία - εξακολουθούμε να έχουμε αλληλοεπικαλυπτόμενα συμφέροντα».

Σχολιάζοντας τις αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δήλωσε πως οι ΗΠΑ κακώς θεωρούν ότι «έχουν τέτοια οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ ώστε να μπορούν να γλιτώσουν» όταν απειλούν άλλες χώρες. «Το πρόβλημα με τις αυτοκρατορίες είναι ότι νομίζουν πως είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να κάνουν κάποια λάθη (...) Αλλά τα προβλήματα συσσωρεύονται. Ερχεται μια στιγμή που πλέον δεν μπορούν να λυθούν», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος ουσιαστικά στις ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Εντεινόμενοι ανταγωνισμοί και για Διάστημα και κυβερνοχώρο

Στο μεταξύ, καθώς οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ρωσίας εντείνονται σε πολλά επίπεδα, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» μιλώντας χτες σε Ρώσους βουλευτές πρότεινε να αποσυρθεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2025, εάν η Ουάσιγκτον δεν άρει τις κυρώσεις στον διαστημικό τομέα, που παρεμποδίζουν τις ρωσικές δορυφορικές εκτοξεύσεις, απαγορεύοντας στη Ρωσία να εισάγει συγκεκριμένα μικροτσίπ που χρειάζονται για το διαστημικό της πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον κρατά ψηλά τις κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή σε κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες και στις περσινές αμερικανικές εκλογές. Ο Μπάιντεν αναφέρει ότι θα θέσει αυτά τα ζητήματα στη συνάντηση, ενώ ο Πούτιν αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση της Ρωσίας.

Εξάλλου ο Ρώσος Πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σχετικά με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ διώκουν Αμερικανούς με «πολιτικά αιτήματα» και πως οι «διαδηλωτές» έξω από το Καπιτώλιο δεν ήταν «απλά ένα πλήθος ληστών και ταραχοποιών».

Κόντρα για Ουκρανία - Λευκορωσία

Στο μεταξύ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Μπάιντεν πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Γενεύη, ανέφερε ωστόσο ότι οι συνομιλίες αυτές είναι αδύνατες «εξαιτίας του σφιχτού προγράμματος του Αμερικανού Προέδρου». Εξάλλου, χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να μην επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στην εταιρεία «Nord Stream 2» μια «δυσάρεστη έκπληξη», καθώς θεωρούσε τις ΗΠΑ τη μόνη δύναμη «που θα μπορούσε να σταματήσει την κατασκευή» του ρωσικού αγωγού.

Την ίδια ώρα, στο μέτωποτης Λευκορωσίας, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος εξέφρασε «ανησυχίες» για την εντεινόμενη συνεργασία Μόσχας και Μινσκ, ανέφερε ότι «η αποτελεσματική συνεργασία Ρωσίας - Λευκορωσίας δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων του ΝΑΤΟ» και γι' αυτόν τον λόγο «η Δύση αντιμετωπίζει τόσο έντονα τη Λευκορωσία». Το ΝΑΤΟ «χρειάζεται να παρέμβει συνεχώς στις εσωτερικές υποθέσεις» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας «για να αποτρέψει μια φυσική πορεία αμοιβαία επωφελούς ολοκλήρωσης», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «Patriot» και «έξυπνες βόμβες» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ (2022-12-23 00:00:00.0)
«Βράζουν» επικίνδυνα η συνοριογραμμή Ουκρανίας - Ρωσίας και η Μαύρη Θάλασσα (2021-12-04 00:00:00.0)
«Χοντραίνει» το ιμπεριαλιστικό «παιχνίδι» στις πλάτες των μεταναστών (2021-11-19 00:00:00.0)
Αναζήτηση «σταθερότητας» ενώ παραμένουν τα «καυτά μέτωπα» και οι αιτίες της κλιμάκωσης (2021-06-19 00:00:00.0)
Με αιχμή τα μέτωπα Ουκρανίας - Λευκορωσίας εντείνουν τις κινήσεις απέναντι στη Ρωσία (2021-06-05 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο τη Δευτέρα (2020-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ