Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την ενίσχυση του στοιχείου της πρωτοβουλίας μέσα στις μάζες

Το κείμενο των θέσεων έρχεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή να βάλει σοβαρά ζητήματα. Επεξεργασίες και ανάλυση της διεθνούς και της εσωτερικής πολιτικής που θα βοηθήσουν τόσο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κινήματος όσο και στη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου.

Ενα πολύ σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζουν οι θέσεις είναι η μεγάλη δυσκολία στο να παίρνονται πρωτοβουλίες δράσης από τα «κάτω».

Πάρα πολλές φορές μια κεντρική πρωτοβουλία ή θέση του κόμματος κατεβαίνει αμάσητη στη βάση.

Καμπανιακού χαρακτήρα εκδηλώσεις με ελάχιστη συμμετοχή κόσμου πέρα από τον στενό πυρήνα μας.

Πού βρίσκεται το πρόβλημα; Πολύ σωστά θέτουν οι θέσεις το ότι πολλές φορές λείπει το ζύμωμα των στελεχών με τον κόσμο. Η δυνατότητα να πιάσουν σφυγμό ή να αφουγκραστούν υπόγεια ρεύματα που ειδικά αυτή τη χρονιά κυκλοφορούν σε ευρύτατο βαθμό.

Πολλές φορές εκδηλώσεις μαζικών φορέων δεν αποκτούν στοιχεία συσπειρώσεις ευρύτερου κόσμου είτε γιατί αποτελούν μια από τα πάνω ανάθεση χωρίς καμιά ιδιαίτερη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και ιδεολογικοπολιτική θωράκιση, είτε γιατί φοβόμαστε, «μαγκώνουμε» όταν σε τέτοιες εκδηλώσεις παρευρίσκονται και άνθρωποι που δεν είναι κοντά μας, ακόμη και άνθρωποι που ανήκουν άλλου πολιτικά. Εχουμε δηλαδή μια αδυναμία να αντιπαρατεθούμε, να κοντραριστούμε, να μετατοπίσουμε προς τα εμάς πολιτικά δυνάμεις, να ξεβολευτούμε από έναν σταθερό ρουτινιάρικο τρόπο παρέμβασης.

Σημαντική είναι σε αυτό η ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων. Πόσο έχουν βοηθήσει στο να κατανοηθεί η κοινωνική συμμαχία, όχι σαν ένα άθροισμα κομματικών δυνάμεων και επιρροών, αλλά σαν προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων στην οποία παρεμβαίνουν οι κομμουνιστές με σχέδιο, επιμονή και υπομονή; Πόσο έχουν προτρέψει συντρόφους να πάρουν πρωτοβουλίες, να πειραματιστούν, να κάνουν λάθη;

Στους δύσκολους καιρούς που έρχονται, είναι αναγκαίο οι δυνάμεις μας να μην κωπηλατούν στα ήρεμα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων, βλέπε σε ένα σταθερό και γνωστό περίγυρο, αλλά να εκπαιδευτούν για σερφ στα κύματα της Χαβάης, δηλαδή σε μια έντονη πολιτική διαπάλη.

Να μάθουν να αυτενεργούν και να εφαρμόζουν δημιουργικά κεντρικές πρωτοβουλίες.

Ενα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αξιοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση και του στενού περίγυρου οπαδών του κόμματος. Είναι ωραίο να λέμε στα λόγια ότι πρέπει να αποτελούν μια κομματική οργάνωση δίπλα στην οργάνωση. Το ερώτημα είναι πόσο δουλεύονται πολιτικά σε συνεχή βάση και όχι μόνο σε εκλογές, οικονομικές εξορμήσεις. Πόσο κουβεντιάζονται ιδεολογικά και πολιτικά.

Πόσο μετέχουν στο σχεδιασμό, αλλά και στην υλοποίηση αποφάσεων στο κίνημα, πόσο υπάρχει έλεγχος για τη δράση τους.

Με λίγα λόγια οι πρωτοπόρες επεξεργασίες του κόμματος πρέπει με όλους τους δυνατούς τρόπους το στελεχικό δυναμικό του κόμματος να εκπαιδευτεί, ώστε να το κάνει «πενηνταράκια», τόσο στο δικό του μυαλό όσο και των συντρόφων και των οπαδών του κόμματος.

Σε μια δύσκολη συγκυρία είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κομμουνιστές να στρατευθούν και να παλέψουν για την ισχυροποίηση του στόχου της κοινωνικής συμμαχίας.


Γιάννης Καρεκλας
Μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γονέων Γαλατσίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ