Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
5 ΙΟΥΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική

Μαζικές συγκεντρώσεις σε Βόλο και Καρδίτσα

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με σύνθημα «Δεν θυσιάζουμε την υγεία μας και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας» δεκάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και άλλοι μαζικοί φορείς συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις που έγιναν το Σάββατο σε Βόλο και Καρδίτσα, σημαδεύοντας τον ένοχο της καταστροφής του περιβάλλοντος, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ξεχωριστή και μαζική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας.

Μετά από ένα πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και στέκια νεολαίας, οι συγκεντρώσεις του Σαββάτου αποτέλεσαν ένα σημαντικό σταθμό στον αγώνα που δίνουν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλίας ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων, στα σχέδια παράδοσης των βουνοκορφών των Αγράφων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Οπως κατήγγειλαν μάλιστα οι μαζικοί φορείς, οι εξελίξεις αυτές έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και των δυνάμεών τους στην Τοπική Διοίκηση, που διαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Στις κινητοποιήσεις παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες των αντίστοιχων Τομεακών Επιτροπών του ΚΚΕ, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
Στον Βόλο, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση - συναυλία στην παραλία, ενάντια στην καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Στην ομιλία του ο Κώστας Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», επισήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν είναι πρόοδος να δουλεύουμε 13 ώρες και να αναπνέουμε θανατηφόρα χημικά. Δεν θα μας ξεγελάσουν με τα φούμαρα της "πράσινης" ανάπτυξής τους, γιατί τη νιώθουμε στα πνευμόνια μας. Μυρίζουμε στον αέρα που αναπνέουμε τι αποτέλεσμα έχει η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, στην ποδιά των οποίων σφάζουν μια ολόκληρη πόλη. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ τη μετατροπή της πόλης μας σε αποτεφρωτήρα της Ευρώπης. Οπως σωστά λέει το σύνθημα που έβγαλαν οι μαθητές, "Μας πνίγουν στον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, η ανάπτυξή τους είναι τοξική"». Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων, και ο Στέλιος Λημνιός, από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία, μίλησε ο Ηλίας Στουρνάρας, εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Αγράφων, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις καταστροφικές συνέπειες που έχει για το περιβάλλον και τις ζωές των κατοίκων η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών, στις ελάχιστες, προσωρινές και με άθλιους όρους θέσεις δουλειάς που αυτές δημιουργούν, στη γιγάντωση, την ίδια ώρα, της ενεργειακής φτώχειας.

Στη Λάρισα, έγιναν εξορμήσεις σε χωριά του δήμου Τεμπών, ενάντια στην εγκατάσταση ιδιωτικής μονάδας φωτοβολταϊκών στον λόφο Γκεντίκι, σε δασική έκταση.

Στα Τρίκαλα, στην ανάρτηση πανό στο «μπαλκόνι των Τρικάλων», στο λόφο που σήμερα υπάρχουν οι εγκαταστάσεις ξενοδοχείου και συνεδριακού κέντρου, προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Οπως έχει καταγγείλει στο παρελθόν, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για τη γιγάντωση του ήδη υπάρχοντος μεγαθηρίου κατά σχεδόν 20 στρέμματα, γεγονός που θα οδηγήσει στην αλλοίωση του φυσικού κάλλους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ