Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αοριστολογίες και υπεκφυγές για την ολοκληρωμένη προστασία των καμένων εκτάσεων στα Γεράνεια Ορη

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την άμεση και ολοκληρωμένη προστασία, τη ρητή απαγόρευση κάθε άλλης χρήσης των καμένων εκτάσεων (Γεράνεια Ορη, περιοχή Αλεποχωρίου, Μεγάρων κ.ά.) από την καταστροφική πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας, την προστασία του δασικού οικοσυστήματος με μέτρα ανάσχεσης πλημμυρών και αντιπλημμυρικών έργων, πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες απαίτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στο πλαίσιο της συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε και συζητήθηκε χτες στη Βουλή.

Πρόκειται για πάνδημα αιτήματα του λαού της περιοχής και όχι μόνο, στα οποία όμως ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, όσο και αν προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση.

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι η καταστροφή ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας και ειδικά τη διαχείριση του συγκεκριμένου κρατικού δάσους που κάηκε.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Εχοντας ως δεδομένο ότι το εν λόγω καμένο πλέον δασικό οικοσύστημα πρέπει άμεσα να προστατευτεί με άμεσα μέτρα ανάσχεσης πλημμυρών, με κορμοδέματα και κορμοφράγματα, αλλά και αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, στο πλαίσιο αυτής της συνολικής διαχείρισης που έπρεπε να υπάρχει για προστασία του δάσους που κάηκε, δεν ρωτάμε, ζητάμε, κύριε υπουργέ, να εξασφαλιστεί συνολικά η αποκατάσταση του δάσους, η υλοποίηση μελέτης διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες». Ειδικά για τα αντιπλημμυρικά προειδοποίησε ότι η κλίση του εδάφους είναι μεγάλη, ήδη είναι Ιούνης και το Σεπτέμβρη αρχίζουν οι βροχές...

«Δεύτερον - συνέχισε - ζητάμε να υπάρξουν τα κατάλληλα κονδύλια και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, δεδομένου ότι στο Δασαρχείο Μεγάρων υπηρετεί ένας μόνο δασολόγος και κανένας άλλος. Τι να πρωτοκάνει ο άνθρωπος;

Τρίτον, ζητάμε να απαγορεύσετε πλήρως την εγκατάσταση ΑΠΕ και ιδιαίτερα ανεμογεννητριών σε όλα τα καμένα δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά και για το συγκεκριμένο, ώστε να είναι αντικίνητρο στην κυριολεξία το να γίνονται εμπρησμοί και μετά να μπαίνει "καλλιέργεια" ανεμογεννητριών».

Ο υφυπουργός ανέφερε μεν ότι «εμείς θα εντάξουμε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης όλες αυτές τις εκτάσεις, ώστε με τη δική μας παρέμβαση να ξαναπρασινίσουν», ότι δεν πρόκειται στις καμένες εκτάσεις να «τοποθετηθεί ούτε βίδα από ανεμογεννήτριες», ότι υπάρχουν τα χρήματα και το προσωπικό κ.ά., ωστόσο όσον αφορά τα απαραίτητα έργα με έμμεσο τρόπο έριξε τις ευθύνες στους περιφερειάρχες. Σχετικά με τις Δασικές Υπηρεσίες παραδέχτηκε ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 17 χρόνια, όμως αυτό που δεσμεύτηκε ήταν 700 προσλήψεις μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, δηλαδή συμβασιούχων και 300 μονίμων, που είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Η Δ. Μανωλάκου επέμεινε στη δευτερολογία της ότι «δεν θέλουμε το γενικό πλαίσιο, γιατί μπορεί να γίνει, μπορεί και να μη γίνει τίποτα. Γενικό πλαίσιο έχουμε ακούσει πολλές φορές. Θέλουμε να μας πείτε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», «πότε θα μπουν τα συνεργεία για τα έργα;», «τα λέμε έτσι πιεστικά διότι η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις με ένα νέο αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό νομοθετικό έργο, γιατί θέλει να ενισχύσει τους "πράσινους" καπιταλιστές. Αυτό γίνεται συνεχώς. Και, μάλιστα, την ώρα που διοχετεύονται πακτωλοί χρημάτων στις επενδύσεις της "πράσινης" οικονομίας, συνεχίζει να υπάρχει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών της Πολιτικής Προστασίας και έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας στη διαχείριση των δασών». Ωστόσο συγκεκριμένη απάντηση δεν δόθηκε από τον υφυπουργό.

Κριτήριο για την Πυροσβεστική δεν μπορεί να είναι το κόστος - όφελος

Στο μεταξύ, την αναβάθμιση σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Σημείωσε πως πρέπει να στελεχωθεί πλήρως με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, να υπάρξει ανανέωση του εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας. Επίσης, ζήτησε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και την ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην Πυροσβεστική για δεκαετίες παραδέχθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και ισχυρίστηκε ότι πλέον θα γίνουν όλα από την αρχή με χωροταξική αναδιάρθρωση των δομών και των υποδομών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κριτήριο για την Πολιτική Προστασία δεν πρέπει να είναι το κόστος - όφελος, όπως συμβαίνει ήδη, αλλά οι πραγματικές ανάγκες του λαού, τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης και ειδικά για την Πυροσβεστική σημείωσε ότι για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως η «Fraport», στέλνονται πυροσβέστες στα αεροδρόμια που της έχουν παραχωρηθεί, χωρίς, μάλιστα, να έχουν αντικατασταθεί στις υπηρεσίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ