Τρίτη 8 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σημαντικό όπλο η ιδεολογικοπολιτική θωράκιση

Το Κόμμα μας δούλεψε σε αυτό το διάστημα των 4 ετών με απόλυτη επίγνωση των συνθηκών, ειδικών και μη, με αποτέλεσμα να ξεδιπλωθεί μια πολύμορφη κομματική παρέμβαση από τα πάνω μέχρι και τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης. Με επαναστατική αισιοδοξία, που πρώτα και κύρια προκύπτει από την ιδεολογία μας, αντιμετωπίσαμε μικρές και μεγάλες ανάγκες της ταξικής πάλης.

Για άλλη μια φορά, η αστική τάξη, και οι μηχανισμοί της, αξιοποιώντας τη συνθετότητα της κατάστασης που δημιουργεί η οικονομική κρίση διαρκείας, προσπάθησε να δυσκολέψει τη δράση μας ως Κόμματος, να μας περιθωριοποιήσει, αλλά δεν τα κατάφερε και ούτε πρόκειται! Βέβαια, σε αυτήν τη μάχη με την τάξη των εκμεταλλευτών της εργατικής τάξης σημαντικό όπλο στα χέρια μας είναι η ιδεολογικοπολιτική θωράκιση των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ καθώς και ο επίμονος προσανατολισμός των Οργανώσεων στο να εξασφαλίζεται η εργατική σύνθεση του Κόμματος, άρα κλαδικές Οργανώσεις, συνεχής προσπάθεια όλες οι Οργανώσεις να δουλεύουν παντού με ταξικό προσανατολισμό, να βαρούν όλα τα σφυριά στην υπόθεση της στρατηγικής μας είτε στην πόλη είτε στην επαρχία είτε στο έδαφος είτε στην επιχείρηση. Παρόλο που σημαντικά βήματα έχουν συντελεστεί σε αυτήν την κατεύθυνση, σωστά εντοπίζεται στις Θέσεις ότι χρειάζεται να επιμείνουμε ακόμα περισσότερο στη θωράκισή μας ιδεολογικά - πολιτικά. Οταν λόγου χάρη τα μαθήματα τα ιδεολογικά γίνονται στο «πόδι», με ένα τεράστιο άγχος για τις ημερομηνίες, υποτιμάμε αντικειμενικά την σπουδαιότητά τους, δεν μελετάμε, δεν προετοιμαζόμαστε. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο η κάθε ΚΟΒ να περιμένει ένα πρόγραμμα μαθημάτων από το ΤΓ κάθε φορά. Πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και, αξιοποιώντας τη συνεδρίαση των τμημάτων, να συζητά θέματα στρατηγικής, φιλοσοφίας, γυναικείο ζήτημα και άλλα. Είναι απαραίτητο η κάθε Οργάνωση να οργανώνει συζητήσεις για την καλύτερη αφομοίωση του Προγράμματος του Κόμματος, της πολιτικής και των επεξεργασιών του για κρίσιμα ζητήματα, να βοηθιόμαστε ώστε να κατανοούμε τον χαρακτήρα της διαπάλης με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις, πόσο περισσότερο όταν στο έδαφος που δρα μια ΚΟΒ ταυτόχρονα δρουν και αυτές. Αρα πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε, να αποκαλύψουμε. Πνεύμα πρωτοβουλίας με συνέπεια από την κάθε Οργάνωση και σε αυτήν την κατεύθυνση.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης δεν αποτελούν απλό διεκπεραιωτή, είναι το θεμέλιο δράσης του Κόμματος, είναι το Κόμμα στον χώρο δράσης της η καθεμία. Κάθε ΚΟΒ εκτός από τα κομματικά μέλη της έχει τον περίγυρο που πρέπει να φροντίσει, τα μέλη της ΚΝΕ. Εκτός από τους εργασιακούς χώρους έχει σχολεία, γειτονιές, χώρους άθλησης... Με δυνατό σφυγμό, πρόγραμμα δράσης, σχεδιασμό, έλεγχο πρέπει να μπαίνει μπροστά ώστε να απλώνεται η πολιτική μας δραστηριότητα, να υπάρχει κοινός σχεδιασμός με τις κλαδικές ανάλογα με τους εργασιακούς χώρους που χτυπάμε (σημαντικό παράδειγμα συνεργασίας εδάφους με κλάδο, στη φάση της πανδημίας, οι ΚΟΒ από Περιστέρι με τους εμποροϋπαλλήλους) ώστε να προκύπτει ένα επιχειρησιακό πλάνο κοινό. Καλή καταγραφή των εργασιακών χώρων της περιοχής μας, με πρωτοβουλία των γραφείων των ΚΟΒ. Καταγραφή των χώρων που συγκεντρώνεται η νεολαία. Καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων. Καταγραφή των παιδικών χαρών. Καταγραφή για το ποιες άλλες πολιτικές δυνάμεις δρουν όπου κινούμαστε. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε οδηγία από το παραπάνω Οργανο για καθήκοντα που εννοούνται. Ακριβώς επειδή υπάρχει ακόμα η υπερχρέωση αρκετών στελεχών, πολύ πιθανό η καθοδήγηση μιας ΚΟΒ, του Γραφείου, να γίνεται με καθυστερήσεις από το Τομεακό Γραφείο. Να καταντά τυπική και, έτσι, το γραφείο της ΚΟΒ με τη σειρά του, θα καθοδηγήσει τυπικά τα μέλη. Κι έτσι εκτός των άλλων προκύπτει μια κούραση και παραίτηση, γιατί το τυπικό, η άνευρη απλά οδηγία τι πρέπει να κάνεις, σε κάνει να νιώθεις ότι αρκεί μόνο να συμμετάσχεις στις συνελεύσεις και μέχρι εκεί.

Παρόλο που έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τον περίγυρο της κάθε ΚΟΒ, δεν τον αξιοποιούμε μόνο μπροστά από τις εκλογές, παραμένουν κάποια «βαρίδια» στη δουλειά μας. Εφόσον η Οργάνωση έχει σχέδιο παρέμβασης μηνιαίο, πρέπει απαραίτητα να εντάσσονται και οι οπαδοί μας. Παρατηρείται ότι η ένταξή τους μερικές φορές αρχίζει και σταματά μόνο με το να τους πηγαίνουμε την εφημερίδα σπίτι. Οι πολιτιστικές δράσεις αποτελούν όχημα ένταξης του περίγυρού μας στη δράση, οι εξορμήσεις σε κεντρικές πλατείες, έξω από τα σχολεία, εργασιακοί χώροι από τον κλάδο που εργάζονται και με αυτό τον τρόπο, απλώνουν και οι ίδιοι με μεγαλύτερο μεράκι τη δουλειά στον δικό τους περίγυρο. Η διεύρυνση λοιπόν είναι ένα βασικό ζητούμενο, διαφορετικά, υπάρχει στένεμα. Εχουμε εμπειρία και άρα δυνατότητες που θα φέρουν αποτελέσματα. Κι εδώ τα Οργανα πρέπει να δείξουν φροντίδα, επιμέλεια και επιμονή. Η διακίνηση υπερδιπλάσιων, σε σχέση με πριν, φύλλων «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις από μια Οργάνωση είναι μια σπουδαία εξόρμηση και άνοιγμα συνάμα. Το στοίχημα δεν θα πρέπει να είναι τι θα κάνουμε με αυτόν τον κόσμο από δω κι έπειτα; Να μας βασανίσει.

Τέλος, θέλω να σταθώ λίγο στη βοήθεια που πρέπει να δίνουμε στις ΚΝίτικες Οργανώσεις. Το ζήτημα της θέσης της νεολαίας στην ταξική δομή της κοινωνίας αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα της ιδεολογικοπολιτικής πάλης. Αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις σταθερά προσπαθούν να εμφανίσουν τη νεολαία ως ιδιαίτερο κοινωνικό «στρώμα» που ενιαιοποιείται με βάση τα ηλικιακά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, από το Δημοτικό κιόλας, υμνούν το καπιταλιστικό σύστημα και μαστιγώνουν τον σοσιαλισμό, εξισώσουν τον κομμουνισμό με τον φασισμό, βομβαρδίζουν τα μυαλά των παιδιών μας με θεωρίες για το κοινωνικό φύλο, πλασάρουν την αποποινικοποίηση της κάνναβης, τη νέα γυναίκα την στρέφουν ενάντια στους κακούς άντρες που την εκμεταλλεύονται, την οδηγούν στο να αρνηθεί τη μήτρα της γιατί είναι καταπίεση... Σε όλα αυτά εμείς πρέπει να βοηθάμε τους νέους συντρόφους να απαντούν, να φροντίζουμε για τη συνεχή ιδεολογική τους ενίσχυση, την πολιτική τους θωράκιση. Κάθε ΚΟΒ οφείλει να έχει σχέδιο εξειδίκευσης στη νεολαία. Η ΚΟΒ να διαπαιδαγωγεί τις μελλοντικές γενιές των κομμουνιστών και να έχει σταθερά ενταγμένους ΚΝίτες και ΚΝίτισσες στην κάθε παρέμβασή της.

Και εν κατακλείδι θα ήθελα να πω ότι συμφωνώ με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας. Με συντροφικούς χαιρετισμούς.


Μαρία Στρούπα
Κομματική Οργάνωση Βάσης Κέντρου - Αγίας Τριάδας, Περιστέρι Αττικής

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ριζοσπάστης»: Καθημερινός καθοδηγητής, όπλο και εργαλείο στη δουλειά των Κομματικών Οργανώσεων (2017-11-03 00:00:00.0)
Για τη δουλειά των Τομεακών Οργάνων (2017-02-21 00:00:00.0)
Για την ισχυροποίηση του Κόμματος (2017-01-28 00:00:00.0)
Σκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ (2017-01-17 00:00:00.0)
Η θετική πορεία αντανακλά το κύρος του Κόμματος (2009-12-17 00:00:00.0)
Οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες (2005-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ