ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Εφυγε» την Κυριακή από τη ζωή η λογοτέχνης Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου.

Η τελετή αποχαιρετισμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιούνη στις 2 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Ζωγράφου (αίθουσα κάτω από τη μικρή εκκλησία).

Ανθρώπινη, τρυφερή και ανθρωποκεντρική η γραφή της. Την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα την έκανε το 1962, με την ποιητική συλλογή «Σταγόνες από φως». Εκτοτε εξέδωσε περισσότερα από 20 βιβλία. Εργα της μάλιστα έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.

Ακόμα, επιμελήθηκε και την έκδοση του βιβλίου του πατέρα της, Κούλη Ζαμπαθά, «Νίκος Μπελογιάννης - Νίκος Πλουμπίδης. Κουβέντες και σκέψεις που κάναμε μαζί στα στερνά της ζωής τους». Η οικία Ζαμπαθά ήταν τόπος «φιλόξενος» για τους παράνομους και κυνηγημένους κομμουνιστές. Εκεί είχαν βρει «καταφύγιο» και τα δύο στελέχη του Κόμματος. «Εσκυψα ευλαβικά πάνω στις χειρόγραφες σελίδες του, που ακολουθούν και που δείχνουν όλη την απλότητα και το μεγαλείο του ανθρώπου», σημείωνε η Φ. Ζαμπαθά - Παγουλάτου στον πρόλογο του βιβλίου.

Το 1964 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, την οποία υπηρέτησε και μέσα από τη θέση του γενικού γραμματέα. Πήρε μέρος σε πολλά λογοτεχνικά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και συμμετείχε σε πολλές διαλέξεις.

Υπήρξε και συνεργάτης του «Ριζοσπάστη», κυρίως μέσα από τη στήλη βιβλιοκριτικής, όπου έγραφε. Στη μακρά δημιουργική της πορεία έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Ανακοίνωση για τον θάνατο της Φ. Ζαμπαθά - Παγουλάτου εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρει τα εξής:

«Παιδί της φασιστικής Κατοχής και των διώξεων του αστικού κράτους ενάντια στους κομμουνιστές και τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, η Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου, κόρη του λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθά, γραμματέα, για ένα διάστημα, του ΕΑΜ Λογοτεχνών, γεννήθηκε στην Αθήνα. Το όνομά της το χρωστάει στους Μενέλαο Λουντέμη και Γιάννη Σκαρίμπα.

Στο σπίτι της οικογένειας της Φαίδρας φιλοξενήθηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης και Νίκος Πλουμπίδης, καθώς και άλλοι αγωνιστές, ενώ η ζωή της ίδιας και της οικογένειάς της την περίοδο εκείνη "αποτυπώθηκαν" στην ταινία του Νίκου Τζήμα "Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο".

Σπούδασε Γαλλική και Ιταλική Φιλολογία. Από το 1975 έως το 1982 εκλεγόταν Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και αποσύρθηκε μετά το 1983.

Πήρε μέρος στα κοινά μέσα από τις οργανώσεις ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ.

Η Φαίδρα Ζαμπαθά - Παγουλάτου έχει εκδώσει περισσότερα από 20 βιβλία, ποιητικά, δοκίμια και μεταφράσεις. Εχει, επίσης, συνεργαστεί με περιοδικά και εφημερίδες. Εχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες και έχουν ανθολογηθεί ποιήματά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».

  • Παράκληση των οικείων της, αντί στεφάνων να ενισχυθεί το «Σπίτι του Αγωνιστή», είτε με κατάθεση στους λογαριασμούς GR09 0172 0230 0050 2304 8023 175 (Τράπεζα Πειραιώς) και GR4001100400000004076801473 (Εθνική Τράπεζα), είτε στον χώρο της τελετής, όπου θα υπάρχει σχετική μέριμνα.

Προπηλακισμοί στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από θρασύδειλα φασιστοειδή

Την άνανδρη και τραμπούκικη επίθεση σε στέλεχος της ΚΝΕ, φοιτήτρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Κυριακή, μέσα σε συρμό του Ηλεκτρικού, από ομάδα 15 θρασύδειλων «ψεκασμένων» της φασιστοσυμμορίας «propatria», που επιχείρησαν με βρισιές και σπρωξιές να την τρομοκρατήσουν και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

«Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα μας φοβίσουν με τέτοιες ενέργειες!», τονίζει η Οργάνωση της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι φοιτητές και οι φοιτήτριες με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 16 Ιούνη και στο Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις 18 και 19 Ιούνη θα τους δώσουν την απάντηση που τους αξίζει.

Η επίθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στον προπηλακισμό στελέχους του ΚΚΕ στο Νέο Ηράκλειο την ίδια μέρα και σε άλλες ενέργειες της συγκεκριμένης συμμορίας, στην οποία συμμετέχουν αρκετοί γνώριμοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

«Στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ, στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα δεν πιάνουν απειλές», τονίζει η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, οι φασιστικές θρασύδειλες ομάδες που δρουν στον δήμο φαίνεται να ενοχλήθηκαν από τη δράση της, καθώς «το τελευταίο διάστημα έχουν ξαναβγεί από τα λαγούμια τους, σκίζοντας και καίγοντας πανό έξω από σχολεία της περιοχής, αλλοιώνουν συνθήματα της ΚΝΕ στους τοίχους. Ενώ σήμερα 13/6 έφτασαν στο σημείο να προπηλακίσουν στέλεχος του ΚΚΕ στην περιοχή, σκίζοντας μάλιστα τις αφίσες που καλούσαν στην αυριανή πολιτική συγκέντρωση του Κόμματός μας».

Λίγες μέρες μετά τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των μαζικών φορέων στο Λεκανοπέδιο, σημειώνει, «και μόλις λίγες μέρες πριν την επόμενη απεργιακή συγκέντρωση αποφάσισαν οι φασίστες να βγουν στο φως του ήλιου και να δείξουν τι είναι αυτό που πραγματικά τους ενοχλεί! (...) Τους ενοχλεί που το Κόμμα διαρκώς παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να αναδείξει ότι υπάρχει διέξοδος απ' αυτό το σάπιο σύστημα που ζούμε σήμερα γιατί οι φασίστες είναι παιδιά της σαπίλας αυτού του συστήματος. Τους ενοχλεί που μιλάμε για μια άλλη κοινωνία, όπου δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γιατί οι φασίστες είναι τα τσιράκια των εκμεταλλευτών, των αφεντικών. Τους ενοχλεί που παλεύουμε για μια κοινωνία όπου την εξουσία θα έχει η εργατική τάξη και όχι οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες, γιατί οι φασίστες είναι τα μαντρόσκυλά τους (...) Τους ξεκαθαρίζουμε πως στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ, στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα δεν πιάνουν απειλές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ