ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Παζάρι εφ' όλης της ύλης σε ΝΑΤΟική βάση

Eurokinissi

Την παραπέρα επιτάχυνση του παζαριού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, με πολύ μεγάλους κινδύνους για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σηματοδότησε η χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις της οποίας «δίνουν και τον τόνο» της επιτάχυνσης των επικίνδυνων διευθετήσεων στην περιοχή για τη διασφάλιση και της «ΝΑΤΟικής συνοχής» απέναντι στα άλλα κέντρα.

Μητσοτάκης και Ερντογάν συναντήθηκαν για σχεδόν μία ώρα στο περιθώριο της Συνόδου, παρουσία και των στενών συμβούλων τους Σουρανή και Καλίν, σε άλλο ένα δείγμα ότι η συζήτηση μόνο στα τυπικά δεν περιορίστηκε.

Σε αυτό το φόντο, κατά πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, το κλίμα ήταν θετικό και «ο πάγος έσπασε», καθώς συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την «ένταση» του 2020, ενώ «διευκρινίστηκε» ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι πολιτικές διαβουλεύσεις», περιγράφοντας αυτού του είδους τα διαβούλια «ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Συμφώνησαν εξάλλου να συνεχίσουν να συζητάνε πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», 25 σχέδια για διμερείς μπίζνες που συμφώνησαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, και η οποία προβάλλεται αρμοδίως ότι θα προλειάνει έδαφος για σημαντικότερες συμφωνίες - διευθετήσεις, αφού ταυτόχρονα αναζητούνται, επισήμως, ημερομηνίες για τους επόμενους γύρους διερευνητικών και ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο. Τέλος, στην κυβέρνηση «διαβάζουν» από τις τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου ότι υπάρχει «πεδίο συνεννόησης» στο Προσφυγικό, λέγοντας ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 μετανάστες, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Σημειωτέον, ο Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα για το «εφ' όλης της ύλης» παζάρι, ήδη από την Κυριακή, μιλώντας στο «France 24»: «Εχουμε μεγάλες διαφορές με την Τουρκία και η πιο σημαντική διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας (...) Και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι», σημείωσε, ενώ δίνοντας και το ΝΑΤΟικό πλαίσιο θύμισε ότι «είμαστε και οι δύο μέλη της Συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές - ως μέλη της Συμμαχίας - αυτές οι διαφορές (...) θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν είναι καλό για τη Συμμαχία στο σύνολό της».

Με βάση αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «στο τέλος της ημέρας, εναπόκειται σε εμάς, στην Ελλάδα και την Τουρκία, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά στο συνέδριο που διοργάνωσε το Brussels Forum πριν από τη συνάντηση, σημείωσε ότι «η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονα και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων».

Ενώ στη συνέντευξη του μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον μηχανισμό διαλόγου και να κάνουμε πιθανά βήματα για μια θετική ατζέντα. Του είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουν τρίτοι ανάμεσα μας». «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του ότι θα πρέπει στο Αιγαίο και σε άλλες περιοχές να κυριαρχήσει η ειρήνη και να αποφευχθεί κάθε ένταση» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Κ. Μητσοτάκη και συμπλήρωσε πως «ένα ένα να αρχίσουμε να καθαρίζουμε το τραπέζι. Αυτό το τραπέζι δεν πρέπει να είναι τραπέζι προβλημάτων, αλλά λύσεων», ζητώντας «Οταν υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν, που σίγουρα υπάρχουν θα πρέπει αυτά να τεθούν υπόψιν των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να διερευνηθούν οι ενδεχόμενες λύσεις».

Σημειωτέον, προηγήθηκε συνάντηση Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπ. Τζόνσον, με τον οποίο, κατά την κυβέρνηση, συζήτησαν για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και «τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας» που, κατά τον πρωθυπουργό, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις καθώς και την «ευρωπαϊκή πορεία» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο κυβερνήσεις «είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Στο μεταξύ, ακόμη μια φορά έτοιμος να βάλει πλάτη στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που δρομολογούν τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που στη συνέντευξή του στο «Star» άσκησε κριτική στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι δεν «αξιοποιεί το μομέντουμ» στην κατεύθυνση παραπομπής της ελληνοτουρκικής διαφοράς στη Χάγη, προοπτική για την οποία επανέλαβε ότι θα στήριζε την κυβέρνηση.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΝΑΤΟ
Πρώτη η Ελλάδα στις στρατιωτικές δαπάνες!

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του ΝΑΤΟ στις στρατιωτικές δαπάνες σε αναλογία προς το ΑΕΠ θα βρεθεί η Ελλάδα το 2021, με 3,82% σύμφωνα με εκτιμήσεις της λυκοσυμμαχίας, όπως παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε άλλη μια απόδειξη του γεγονότος ότι η ντόπια αστική τάξη παίζει βασικό ρόλο στην υλοποίηση επικίνδυνων σχεδιασμών στην Ανατ. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2014 και μετά, η Ελλάδα καταλάμβανε τη 2η θέση σε τέτοιες δαπάνες, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, των οποίων πλέον αναμένεται να προηγηθεί, καθώς σύμφωνα με πίνακες στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα, θα ...περιοριστούν στο 3,52% του ΑΕΠ τους. Αναμένεται να ακολουθήσουν Κροατία (2,29%) και χαμηλότερα (αλλά πάνω από τη ΝΑΤΟική νόρμα που μπήκε το 2014, κάθε χρόνο να δαπανάται από τα κράτη - μέλη τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους) Βρετανία, Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία και Γαλλία. Η Τουρκία θα βρίσκεται στο 1,57% του ΑΕΠ της.

Σε ποσά η Ελλάδα αναμένεται να δαπανήσει φέτος περίπου 6,6 δισ. ευρώ, από περίπου 4,4 πέρυσι. Με αυτήν την αύξηση η χώρα θα εκπληρώσει το 2021, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και το 2ο κριτήριο: Τουλάχιστον 20% των στρατιωτικών δαπανών να πηγαίνουν για «μείζονες εξοπλισμούς». Η Ελλάδα θα καταβάλει φέτος για τέτοιους σκοπούς το 38,5% των στρατιωτικών της δαπανών, ευρισκόμενη στην τρίτη υψηλότερη θέση σε αυτήν την κατηγορία δαπανών, μετά την Κροατία και το Λουξεμβούργο. Σε μια σύγκριση, το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα ήταν μόνο 8%. Η αύξηση αντικατοπτρίζει τις αποφάσεις που πάρθηκαν για αγορά μαχητικών και φρεγατών, όπως και άλλων εξοπλιστικών προγραμμάτων.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Προκλητική μήνυση και ψήφισμα ενάντια σε απεργούς με «λαγό» τη ΧΑ

Την απόφαση της περιφερειακής αρχής Ιονίων Νήσων να μηνύσει τους εκατοντάδες απεργούς που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κέρκυρα την περασμένη Πέμπτη, μερα πανελλαδικής απεργίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». Κάλυψη στην απόφαση δίνει ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με «λαγό» μάλιστα δυνάμεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, εκφράζοντας το ταξικό τους μίσος για τη μαζική κινητοποίηση του Κερκυραϊκού λαού ενάντια στην εργασιακή κόλαση που ζει.

Αφορμή για την προκλητική μήνυση ήταν ένα συμβολικό δρώμενο συνδικαλιστών των εργατικών σωματείων στη διάρκεια του απεργιακού συλλαλητηρίου. Εξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, παρουσία εκατοντάδων απεργών τοποθετήθηκε κάδος σκουπιδιών που ρίχτηκε συμβολικά μέσα αντίγραφο του αντεργατικού νομοσχεδίου Χατζηδάκη και μια καρέκλα μαζί με τη σημαία της ΕΕ που είχαν αφαιρεθεί από το εσωτερικό του κτιρίου, θέλοντας οι απεργοί να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους «να πετάξουν στα σκουπίδια», να ακυρώσουν δηλαδή στην πράξη, τους αντεργατικούς νόμους κυβερνήσεων και ΕΕ.

Ως «απάντηση», η περιφερειακή αρχή υπέβαλε μήνυση κατ' αγνώστων για προσβολή δημοσίου συμβόλου και φθορά ξένης ιδιοκτησίας και μάλιστα δημόσιας αρχής στην Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας.

Σαν να μην έφτανε ο παραπάνω κατήφορος, μια μέρα μετά, την Παρασκευή 11/6, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υιοθετήθηκε ψήφισμα κατά των απεργών (!) καθ' υπόδειξη και προτροπή των εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, θέτοντάς το ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και μετά την ολοκλήρωση των θεμάτων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μάλιστα, μεγάλος αριθμός συμβούλων απουσίαζαν από τη διαδικασία ή ψηφίσαν καθ' οδόν για την προγραμματισμένη φιέστα των 40 χρόνων ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ είχαν αποχωρήσει πριν τη συζήτηση του 3ου και τελευταίου θέματος, διαμαρτυρόμενοι για την αυταρχική στάση του προέδρου από την αρχή της συνεδρίασης.

«Χαρακτήρισαν ως "ένα πλήθος αγνώστων" τη μαζικότατη διαδήλωση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νεολαίας και συνταξιούχων ενάντια στον νέο αντεργατικό εφιάλτη, (...) "όχλο" τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού της Κέρκυρας», τονίζεται στην ανακοίνωση των εκλεγμένων του Κόμματος και επισημαίνεται ότι «η ίδια περιφερειακή αρχή, (ήταν) που πέταξε στον "κάδο απορριμμάτων" τα αιτήματα και την αγωνία των εργαζομένων από όλα τα νησιά, καταψηφίζοντας όλα τα αιτήματά τους που είχαν καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου».

Αμεση ήταν η απάντηση των εργατικών σωματείων του νησιού με δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη φιέστα για τον εορτασμό «40 χρόνια Ιόνια Νησιά στην Ενωμένη Ευρώπη» της ΕΥΔ Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα Ανάκτορα Αρχαγγέλου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα. Παράλληλα ψήφισμα 14 εργατικών σωματείων απαιτεί την απόσυρση της κατάπτυστης μήνυσης, δηλώνοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν κρύβονται οι παράγοντες που τροφοδοτούν νέους κινδύνους

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ:

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, μιλώντας για "σπάσιμο του πάγου" και για μια πρόσκαιρη "ηρεμία" ενόψει του καλοκαιριού, δεν πρέπει να κρύψει εκείνους τους παράγοντες που τροφοδοτούν νέους μεγάλους κινδύνους στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Οι κίνδυνοι αυτοί απορρέουν από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, το παζάρι τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και το κυνηγητό των εξοπλισμών που οδηγούν στην οικονομική αιμορραγία των λαών.

Πολύ περισσότερο, είναι εκτός πραγματικότητας ο ισχυρισμός ότι η ενίσχυση της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της Συνόδου του οποίου έγινε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, θα ωφελήσει την ειρήνη στην περιοχή και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο στόχος υπηρετεί τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στα οποία μετέχουν ενεργά οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας και συνοδεύεται με λύσεις συνδιαχείρισης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ