ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πλούσιο και ουσιαστικό» παζάρι με την Τουρκία

Την όξυνση των ιμπεριαλιστικών παζαριών επιβεβαίωσαν οι διμερείς επαφές ηγετών που έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ξεχώρισαν οι διαθέσεις για αναζήτηση συμβιβασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και όλη τη γύρω περιοχή, για διατήρηση της ευρωατλαντικής συνοχής, της οποίας κρίσιμο κρίκο αποτελεί και η «διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο».

Ο Τούρκος ηγέτης είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, μετά την οποία - σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ» - δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ μας που δεν μπορούμε να λύσουμε». Σημείωσε ότι «στη συνάντησή μας με τον κ. Μπάιντεν χειριστήκαμε εποικοδομητικά ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετικές απόψεις όπως και τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε ανοιχτά τα κανάλια του αμερικανο-τουρκικού διαλόγου όπως κάνουν οι στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι». Συμπλήρωσε ότι «θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ» και ότι «η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα συμβάλει στην ασφάλεια της περιφέρειάς (μας)». Συνολικότερα, ο Ερντογάν μίλησε για «παραγωγική και ειλικρινή» συνάντηση, ενώ ανέφερε ότι ο Μπάιντεν σύντομα ίσως επισκεφτεί την Τουρκία.

Τις διαθέσεις ανέδειξαν οι επισημάνσεις που έκανε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, που έγινε - όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία - για να «αποσαφηνίσουν» διάφορα ζητήματα. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε τη συνάντηση «πλούσια και ουσιαστική», στην οποία «οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τη βούληση να συζητήσουν όλα τα ζητήματα σε βάθος» και εξέφρασαν «τη βούληση να προχωρήσουν μαζί στη Συρία και τη Λιβύη». Μεταξύ άλλων, ο Μακρόν «υπενθύμισε τη βούλησή του για μια στρατηγική αποσαφήνιση μεταξύ συμμάχων σχετικά με τις αξίες, τις αρχές και τους κανόνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ». Σε ανάρτησή του, μάλιστα, ο Μακρόν μίλησε για «μακρά συνάντηση» με στόχο «να προχωρήσουμε με σαφήνεια, σεβασμό και απαίτηση».

Ο Ερντογάν είχε συνάντηση και με τους ηγέτες Γερμανίας και Βρετανίας, Αγκελα Μέρκελ και Μπορίς Τζόνσον, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο Κυπριακό. Ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ συμφωνήθηκε η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε οικονομία (εμπόριο) αλλά και Αμυνα.

Οι επαφές έγιναν ενώ φουντώνουν οι διεργασίες για την «επόμενη μέρα» σε εστίες όπως η Λιβύη, όπου - σημειωτέον - το περασμένο Σάββατο έκανε επίσημη επίσκεψη πολυμερής αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, επιδοκίμασε πρόσφατη δήλωση του Τσαβούσογλου που έλεγε ότι άμεσα πρέπει να διοριστούν πάλι πρέσβεις στις δύο χώρες και χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη» την «απόφαση της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο». Πρόσθεσε βέβαια ότι η Αίγυπτος θα αξιολογήσει τις εξελίξεις και ότι «επιθυμεί να έχει στενές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς της εταίρους σε στέρεη βάση και προς το συμφέρον της», αλλά και ότι «είναι αναγκαίο η Αγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου».

Ολα αυτά ενώ ο Τσαβούσογλου έκρινε σκόπιμο - λίγο πριν από τη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη - να επανέλθει στα περί «μαξιμαλιστικής προσέγγισης» της Ελλάδας στο Αιγαίο και δήλωσε πως «το ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός υπερηφανεύεται πως μετέτρεψαν το θέμα σε ευρωτουρκικό κατά τη γνώμη μου δεν είναι δύναμη, είναι αδυναμία». Σχολιάζοντας δε την τακτική των κυρώσεων είπε ότι αυτές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και «κανείς δεν θυμάται τι έγινε στο παρελθόν» με αυτές και σημείωσε: «Η απόφαση επιβολής κυρώσεων αποτελεί εχθρική πράξη κατά μιας χώρας (...) ΕΕ και Τουρκία πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Αν και δεν βλέπουμε την απαραίτητη ειλικρίνεια από την ΕΕ, είναι καιρός να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, θα κοιτάξουμε την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα κοιτάξουμε το μέλλον...».


Με τους δημάρχους Βύρωνα και Υμηττού - Δάφνης συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τους δημάρχους Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη, και Υμηττού - Δάφνης, Αναστάσιο Μπινίσκο, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες του λαού για να μην ιδιωτικοποιηθεί η έκταση του λόφου Κοπανά, που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους. Παρόντες στη συνάντηση ήταν η Κανέλλα Γεωργοπούλου, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, και ο Βαγγέλης Γείτονας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βύρωνα.

Οι δήμαρχοι, αφού έδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα αναμνηστικά και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων», τον ενημέρωσαν για τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από το θέμα και τις κινήσεις που σχεδιάζουν οι δύο δήμοι.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει από θέση αρχής τους αγώνες του λαού για ελεύθερους δημόσιους χώρους με κοινωνικό χαρακτήρα. Το ενδιαφέρον μας δεν είναι όψιμο, όπως άλλων πολιτικών δυνάμεων. Μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί με τον χώρο, που κατακτήθηκε χάρη στους λαϊκούς αγώνες και τη συμβολή των κομμουνιστών δημάρχων». Υπογράμμισε ότι «ως Κόμμα δεν θεωρούμε τυχαία την εξέλιξη της υπόθεσης, μιας και διανύουμε μια εποχή ραγδαίας επιθετικότητας του κεφαλαίου σε μια σειρά δημόσιους χώρους, που ιδιωτικοποιούνται και θα στερήσουν από τον λαό την πρόσβασή του στον πολιτισμό και τον αθλητισμό». Κλείνοντας επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει κάθε τρόπο και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις γι' αυτόν τον αγώνα, όπως έκανε πάντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ