ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ιστορία είναι γεμάτη από αντεργατικούς νόμους που αχρήστευσε η ίδια η ταξική πάλη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απεργιακή κινητοποίηση και τα συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά

Τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων στην προχτεσινή απεργία και στις κινητοποιήσεις χαιρετίζει το ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, αναφέρει τα εξής:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις απεργίες και στις άλλες κινητοποιήσεις και έδωσαν παλικαρίσια τη μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ, κόντρα στις απαγορεύσεις, στους εκβιασμούς, στα ψέματα, συνολικά στην κυβερνητική προπαγάνδα. Η προσπάθεια που έκαναν η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και γνωστά ΜΜΕ να στήσουν μηχανισμούς προβοκάτσιας, "κοινωνικού αυτοματισμού" και συκοφάντησης των απεργιακών αγώνων και των εργατικών κινητοποιήσεων, έπεσε στο κενό.

Το νομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε απ' την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως είναι ήδη καταδικασμένο και "απονομιμοποιημένο" στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Η προσπάθεια εξωραϊσμού του νομοσχεδίου, ότι δήθεν "έχει και θετικά στοιχεία", έχει κοντά ποδάρια. Σύντομα θα αποδειχθεί ότι ακόμη κι αυτά τα δήθεν "θετικά" σημεία είτε αποτελούν διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα, που ακυρώνονται από τις άλλες εκτρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, είτε υποκρύπτουν τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών μέτρων. Σ' αυτήν την προσπάθεια εξωραϊσμού η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε συμμάχους τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, που ψήφισαν πλήθος άρθρων, όπως π.χ. είναι οι Οδηγίες της ΕΕ και η ψηφιακή κάρτα, η οποία αποτελεί εργαλείο καταγραφής, αλλά και έντασης της εκμετάλλευσης. Η εργατική τάξη πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Ο αγώνας που δόθηκε όλο αυτό το διάστημα αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Συνέβαλε στην αποκάλυψη της αλήθειας για τον βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου και ανέδειξε τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι - με τον οργανωμένο τους αγώνα - να ακυρώνουν σχεδιασμούς σε βάρος τους.

Αυτό χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ακόμη περισσότερο, για να "μείνουν στα χαρτιά" οι ρυθμίσεις του αντεργατικού νομοσχεδίου και των άλλων αντεργατικών νόμων. Ολα θα κριθούν μέσα στους χώρους δουλειάς. Η οργάνωση των εργαζομένων, η μαζικοποίηση των σωματείων, η αναμέτρηση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, που αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά "πέμπτη φάλαγγα" της κυβέρνησης για την υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων, μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα.

Η Ιστορία είναι γεμάτη από αντεργατικούς νόμους που αχρήστευσε η ίδια η ταξική πάλη. Το ΚΚΕ έδωσε, δίνει και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις σ' αυτόν τον αγώνα, για να περάσει το εργατικό κίνημα στην αντεπίθεση. Για να ζήσουμε με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και όχι σαν "σκλάβοι" στον 21ο αιώνα».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το αντεργατικό έκτρωμα θα πάει εκεί που ανήκει: Στη χωματερή!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» κατά τη διάρκεια φιέστας κυβέρνησης - εργοδοσίας

«Το έκτρωμα - σκουπίδι που ψηφίσατε ο λαός θα το πετάξει στον ΧΥΤΑ Φυλής». Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά κυβερνητικό κλιμάκιο που συμμετείχε χτες σε φιέστα της εργοδοσίας της «Παπαστράτος», στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Η «γενέθλια» εκδήλωση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ εδώ και βδομάδες η κυβέρνηση προβάλλει τη συγκεκριμένη επιχείρηση ως «πρότυπο» εφαρμογής της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, που την παρουσίαζε ως «πρότυπο υγιούς επιχειρηματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η εταιρεία - «πρότυπο» κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη μετατροπή του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού και έθεσε ως στόχο την 7ήμερη λειτουργία, Δευτέρα έως Κυριακή (από 5ήμερη μέχρι τότε). Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε σχεδόν στο σύνολο της παραγωγής στις αρχές του φετινού Μάη.

Παράλληλα, επειδή οι εργαζόμενοι θα αμείβονταν παραπάνω για την κυριακάτικη εργασία, η διοίκηση της εταιρείας απαίτησε να μειωθεί το βραδινό επίδομα από 35% στο 30% και να μπουν εργολαβικές εταιρείες στα τμήματα παραγωγής, με σκοπό να ρίξουν το κόστος, αφού οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αμείβονται με τον βασικό μισθό.

Τον Δεκέμβρη του 2020 η εργοδοσία παρουσίασε στους εργαζόμενους την πρότασή της για την αναδιοργάνωση της εταιρείας, που στην ουσία περιλάμβανε μείωση του προσωπικού, είτε με τη μορφή της «εθελουσίας», είτε με τη μορφή της «λύσης συνεργασίας» με εργολαβικές εταιρείες που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, είτε με τη μείωση του προσωπικού ανά τεχνολογία και τη μεταφορά του σε άλλο πόστο.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της «διευθέτησης», οι εργαζόμενοι στην «Παπαστράτος» δουλεύουν με κυλιόμενα ρεπό, χωρίς πλέον να γνωρίζουν τι σημαίνει Κυριακή. Το μοντέλο εργασίας, που παρουσιάστηκε ως «καινοτόμο», είναι το λεγόμενο 4x2 (κυλιόμενα 4 μέρες δουλειά - 2 ρεπό - 4 μέρες δουλειά). Αν και προπαγανδίζεται ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 37,3 ώρες τη βδομάδα, αυτό πρακτικά δεν έχει καμία αξία για τον εργαζόμενο, γιατί τις περισσότερες βδομάδες δουλεύει σπαστό 5ήμερο.

Από την άλλη, το 4x2 αυξάνει τον αριθμό εναλλαγής των βαρδιών από τέσσερις σε πέντε ανά μήνα, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί και να προσαρμοστεί, αφού αλλάζει βάρδια (πρωί, απόγευμα, βράδυ) σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Επίσης, καταργεί το σταθερό διήμερο ρεπό του Σαββατοκύριακου, αναστατώνοντας κυριολεκτικά την κοινωνική ζωή του εργαζόμενου, αφού τα ρεπό δεν είναι σταθερά και δεν συμπίπτουν με το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον του.

Τσαλάκωσαν τη φιέστα

Με τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τα σωματεία διατράνωσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα μείνει στα χαρτιά, ενώ για μια ακόμα φορά «τσαλάκωσαν» την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «φιλεργατικών μέτρων» και της δουλειάς - λάστιχο που εφαρμόζεται από «εργοδότες - πρότυπα», η οποία γενικεύεται. «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν μαχητικά στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Μαΐλη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, να επισημαίνει: «Είμαστε εδώ σε μια φέστα μιας επιχείρησης που διαφημίζουν ότι προσφέρει την ανάπτυξη στην χώρα. Μια ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω σε αυτά τα μέτρα, στην εντατικοποίηση, στη "διευθέτηση", στη δουλειά των εργολαβικών χωρίς δικαιώματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε οι εργαζόμενοι να πετάξουν στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα και όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κουρελιάστηκαν οι «απαγορεύσεις», αυτογελοιοποιήθηκαν οι επίδοξοι προβοκάτορες

Από την απεργιακή περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά
Από την απεργιακή περιφρούρηση στο λιμάνι του Πειραιά
Τη μαχητική συμμετοχή των ναυτεργατών στην προχτεσινή απεργία, κόντρα στις προσπάθειες των εργοδοτών να την εμποδίσουν με δικαστικές αποφάσεις, χαιρετίζουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Οπως τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση, οι ναυτεργάτες με την έμπρακτη αλληλεγγύη εργαζομένων και σωματείων, συνταξιούχων και νεολαίας, «κουρέλιασαν για άλλη μια φορά στην πράξη τις εκβιαστικές παρεμβάσεις εφοπλιστών και Πρωτοδικείου Πειραιά να βγάλουν παράνομη την απεργία». Οσο για την προσπάθεια μιας σειράς μέσων ενημέρωσης να φέρουν σε αντιπαράθεση με τους ναυτεργάτες τους επιβάτες, υπογραμμίζουν ότι «αυτογελοιοποιήθηκαν», αφού πήραν απάντηση «από τους ίδιους τους επιβάτες, που συντάχθηκαν με τον δίκαιο απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών και κατήγγειλαν τον "κοινωνικό αυτοματισμό" και τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις που έστησαν εφοπλιστές - κυβέρνηση».

«Οι χιλιάδες εργαζόμενοι, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σε όλη τη χώρα, εδώ και μήνες, με απεργίες, συλλαλητήρια, πολύμορφες παρεμβάσεις, έχουν καταδικάσει και έχουν στείλει στα σκουπίδια της Ιστορίας το αντεργατικό νομοσχέδιο, που υλοποιεί αποφάσεις της ΕΕ, των επιχειρηματιών και έφερε ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, για να δουλεύουμε στα εργασιακά κάτεργα της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου», τονίζουν. Στην ίδια κατεύθυνση, καλούν σε συνέχιση του αγώνα «με νέες εγγραφές, μαζική συμμετοχή, με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα και έξω από τα καράβια». «Να ακυρώσουμε στην πράξη το νομοσχέδιο - έκτρωμα και όλους τους αντεργατικούς νόμους. Να διεκδικήσουμε δουλειά, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ