Παρασκευή 18 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το αντεργατικό έκτρωμα θα πάει εκεί που ανήκει: Στη χωματερή!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» κατά τη διάρκεια φιέστας κυβέρνησης - εργοδοσίας

«Το έκτρωμα - σκουπίδι που ψηφίσατε ο λαός θα το πετάξει στον ΧΥΤΑ Φυλής». Με το σύνθημα αυτό, σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αττική «υποδέχτηκαν» αγωνιστικά κυβερνητικό κλιμάκιο που συμμετείχε χτες σε φιέστα της εργοδοσίας της «Παπαστράτος», στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

Η «γενέθλια» εκδήλωση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ εδώ και βδομάδες η κυβέρνηση προβάλλει τη συγκεκριμένη επιχείρηση ως «πρότυπο» εφαρμογής της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση, που την παρουσίαζε ως «πρότυπο υγιούς επιχειρηματικότητας».

Υπενθυμίζεται ότι το 2017 η εταιρεία - «πρότυπο» κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη μετατροπή του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού και έθεσε ως στόχο την 7ήμερη λειτουργία, Δευτέρα έως Κυριακή (από 5ήμερη μέχρι τότε). Η αλλαγή αυτή εφαρμόστηκε σχεδόν στο σύνολο της παραγωγής στις αρχές του φετινού Μάη.

Παράλληλα, επειδή οι εργαζόμενοι θα αμείβονταν παραπάνω για την κυριακάτικη εργασία, η διοίκηση της εταιρείας απαίτησε να μειωθεί το βραδινό επίδομα από 35% στο 30% και να μπουν εργολαβικές εταιρείες στα τμήματα παραγωγής, με σκοπό να ρίξουν το κόστος, αφού οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αμείβονται με τον βασικό μισθό.

Τον Δεκέμβρη του 2020 η εργοδοσία παρουσίασε στους εργαζόμενους την πρότασή της για την αναδιοργάνωση της εταιρείας, που στην ουσία περιλάμβανε μείωση του προσωπικού, είτε με τη μορφή της «εθελουσίας», είτε με τη μορφή της «λύσης συνεργασίας» με εργολαβικές εταιρείες που έχουν ουσιαστικό ρόλο στην παραγωγή, είτε με τη μείωση του προσωπικού ανά τεχνολογία και τη μεταφορά του σε άλλο πόστο.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της «διευθέτησης», οι εργαζόμενοι στην «Παπαστράτος» δουλεύουν με κυλιόμενα ρεπό, χωρίς πλέον να γνωρίζουν τι σημαίνει Κυριακή. Το μοντέλο εργασίας, που παρουσιάστηκε ως «καινοτόμο», είναι το λεγόμενο 4x2 (κυλιόμενα 4 μέρες δουλειά - 2 ρεπό - 4 μέρες δουλειά). Αν και προπαγανδίζεται ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 37,3 ώρες τη βδομάδα, αυτό πρακτικά δεν έχει καμία αξία για τον εργαζόμενο, γιατί τις περισσότερες βδομάδες δουλεύει σπαστό 5ήμερο.

Από την άλλη, το 4x2 αυξάνει τον αριθμό εναλλαγής των βαρδιών από τέσσερις σε πέντε ανά μήνα, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί και να προσαρμοστεί, αφού αλλάζει βάρδια (πρωί, απόγευμα, βράδυ) σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Επίσης, καταργεί το σταθερό διήμερο ρεπό του Σαββατοκύριακου, αναστατώνοντας κυριολεκτικά την κοινωνική ζωή του εργαζόμενου, αφού τα ρεπό δεν είναι σταθερά και δεν συμπίπτουν με το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον του.

Τσαλάκωσαν τη φιέστα

Με τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, τα σωματεία διατράνωσαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα μείνει στα χαρτιά, ενώ για μια ακόμα φορά «τσαλάκωσαν» την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «φιλεργατικών μέτρων» και της δουλειάς - λάστιχο που εφαρμόζεται από «εργοδότες - πρότυπα», η οποία γενικεύεται. «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν μαχητικά στην παράσταση διαμαρτυρίας.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τον Νίκο Μαΐλη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, να επισημαίνει: «Είμαστε εδώ σε μια φέστα μιας επιχείρησης που διαφημίζουν ότι προσφέρει την ανάπτυξη στην χώρα. Μια ανάπτυξη που στηρίζεται πάνω σε αυτά τα μέτρα, στην εντατικοποίηση, στη "διευθέτηση", στη δουλειά των εργολαβικών χωρίς δικαιώματα. Συνεχίζουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε οι εργαζόμενοι να πετάξουν στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα και όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ