ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ

Το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, οι οποίοι με τις μεγάλες κινητοποιήσεις τους έχουν διαμηνύσει ότι «θα μείνει στα χαρτιά»!

Χτες, δεύτερη μέρα της συζήτησης, από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας και οι βουλευτές της ΝΔ συνέχισαν το ίδιο τροπάρι για το πόσο ...τάχα «υπέρ των εργαζομένων», «των μπαμπάδων», των «μανάδων που θέλουν να δουν τα παιδιά τους» είναι οι ρυθμίσεις του, συκοφαντώντας τους εργατικούς αγώνες και επικεντρώνοντας σε διατάξεις με ψευδεπίγραφους τίτλους, όπως για παράδειγμα για τη βία στους χώρους δουλειάς, τη «συμφιλίωση εργασιακής και οικογενειακής ζωής».

Πρόκειται για άρθρα του νομοσχεδίου που είτε αναπαράγουν διακηρύξεις και ευχολόγια, που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, είτε οι διακηρύξεις τους ακυρώνονται από το σύνολο του αντεργατικού νόμου, που οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει χωρίς δεύτερη συζήτηση και χωρίς καμιά ανοχή στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τις «θετικές» του δήθεν διατάξεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά τα άλλα αστικά κόμματα συνέχισαν και χτες να αποδίδουν το νομοσχέδιο στον «ακραίο φιλελεύθερο χαρακτήρα» της ΝΔ, θέλοντας να σκεπάσουν ότι αυτό φέρει ατόφια τη σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ, να αποκρύψουν από τους εργαζόμενους ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέρριψαν ένα προς ένα όλα τα σαθρά επιχειρήματα, τα τερατώδη ψέματα και τις συκοφαντίες που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να ντύσει με φιλεργατική προβιά το έκτρωμά της κοροϊδεύοντας απροκάλυπτα τον λαό. Εκαναν σαφές ότι το νομοσχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος είναι για τα σκουπίδια και αποδόμησαν όλα τα δήθεν «θετικά» στοιχεία που επιχείρησε να εμφανίσει η κυβέρνηση.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μητέρα των μαχών είναι ο αγώνας των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς

Eurokinissi

«

Αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και με τον σημερινό «ιστορικά χαμηλό» βαθμό οργάνωσης στο συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα και στις συνθήκες της πανδημίας, οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι μπορούν να μετατρέψουν σε κενό γράμμα νόμους, ρυθμίσεις και διατάξεις.

Οσον αφορά τις φωνές που χαρακτήρισαν τη συζήτηση στο κοινοβούλιο «μητέρα των μαχών», επεσήμανε ότι οι μάχες στο κοινοβούλιο έχουν την αξία τους και το ΚΚΕ θεωρεί υποχρέωσή του να τις δίνει, αλλά η πραγματική μάχη δίνεται στους τόπους δουλειάς. Ετσι, ο αντεργατικός νόμος «θα μείνει στα χαρτιά όταν ο αγώνας ο ενωμένος, ο άφοβος, ξεκινήσει από τον τόπο δουλειάς, από τον κλάδο, στην περιοχή, στην Περιφέρεια, και στην πορεία γίνει πανελλαδικός».

«Η ΝΔ στην προκειμένη περίπτωση δείχνει μεγάλη ταξική διορατικότητα», ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα και εξήγησε πως τα μέτρα έντασης της ταξικής εκμετάλλευσης, χτυπήματος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων λαμβάνονται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, «πριν αρχίσει η αντίστροφη πορεία, που θα αρχίσει αργά ή γρήγορα, στην ταξική πάλη».

Ασκησε παράλληλα κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που καλούν τον λαό να περιμένει την κατάργηση του νόμου μέσα από τις εκλογές και την αλλαγή διακυβέρνησης. «Αυτός είναι ο συνεπής αγώνας κατά της φιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ; Γι' αυτό και εμείς αυτά τα αντινεοφιλελεύθερα μέτωπα τα θεωρούμε ότι είναι μέτωπα που υποσκάπτουν, παροπλίζουν το εργατικό και το λαϊκό κίνημα αντί να του δίνουν ώθηση να εξελιχθεί σε ένα ορμητικό ποτάμι αντεπίθεσης», υπογράμμισε.

Επεσήμανε ακόμα ότι καμία επόμενη κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει αυτόν τον νόμο, «όχι γιατί δεν μπορεί να βρει ψήφους να τον καταργήσει», αλλά γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι είναι «απόλυτα συνδεδεμένος με την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας» και «απόλυτα συμβατός με τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Στην κατεύθυνση αυτή, ανέδειξε την «κοινή γραμμή πλεύσης» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δεν είναι άλλη από τη γραμμή της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ετσι, στους προβληματισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανησυχούν για το αν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με χαμηλούς μισθούς, με αντεργατικούς νόμους και χωρίς συνδικαλιστικές ελευθερίες, υπενθύμισε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν συνδέεται μόνο με την αστική δημοκρατία αλλά έχει καταγραφεί κατά την περίοδο δικτατοριών στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική, καθώς και σε αποικιοκρατικά καθεστώτα. «Οταν λέμε ανάπτυξη, να ξέρουμε για ποια ανάπτυξη μιλάμε», ξεκαθάρισε.

«Ο καπιταλισμός έχει μεγάλη δύναμη. Είναι δυνατός παγκόσμια, και στην Ελλάδα. Και είναι δυνατός όχι γιατί υπάρχουν χαρισματικοί ηγέτες και έξυπνα κόμματα, αλλά γιατί η αστική τάξη έχει την ιδιοκτησία και την εξουσία στα χέρια της. Ομως οι εργαζόμενοι έχουν ένα υπερόπλο στα χέρια τους. Ο πυρήνας αυτού του υπερόπλου βρίσκεται στο να συνειδητοποιήσουν το εξής πράγμα: Οτι μια κοινωνία μπορεί να ζήσει χωρίς καπιταλιστές, χωρίς εργατική τάξη όμως, εργαζόμενους, δεν υπάρχει τέτοια κοινωνία», υπογράμμισε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες της κυβέρνησης

Απάντηση στα δήθεν θετικά άρθρα του νομοσχεδίου που έχει κάνει καραμέλα η κυβέρνηση της ΝΔ, παράλληλα με τα ψέματα και τις συκοφαντίες, για να πείσει για τη ...«φιλεργατικότητα» του εκτρωματικού νομοσχεδίου, έδωσε ο Γιάννης Γκιόκας.

Οπως τόνισε, πρόκειται για κάποιες διακηρύξεις κενές περιεχομένου, ή που υποκρύπτουν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις.

Ψηφιακή κάρτα: «Θα δείχνει, λέει η κυβέρνηση, πόσο δουλεύει ο εργαζόμενος και θα αντιμετωπίζει τη μαύρη εργασία. Λέτε ψέματα! Αλλος είναι ο πραγματικός στόχος της ψηφιακής κάρτας και γι' αυτόν τον λόγο χρηματοδοτείται αδρά από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν σας έπιασε ο πόνος για τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, την οποία άλλωστε νομιμοποιείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η ψηφιακή κάρτα είναι ο προάγγελος για την εφαρμογή του "ενεργού" και "ανενεργού" εργάσιμου χρόνου, για να καταγράφεται ο χρόνος που ο εργαζόμενος θα είναι σε εργασιακή ετοιμότητα, όπως λέτε, και δεν θα πληρώνεται γιατί δεν θα εργάζεται, για να καταγράφεται ακόμη και ο χρόνος που θα πηγαίνει στην τουαλέτα και άρα δεν θα πρέπει να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας. Αυτός είναι ο στόχος της ψηφιακής κάρτας που όλοι σας, και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, σπεύσατε να υιοθετήσετε ως μέτρο διαφάνειας», ανέφερε ο Γ. Γκιόκας.

Δικαίωμα αποσύνδεσης του τηλεργαζόμενου: «Αντιλαμβάνεστε τι λέτε; Η αποσύνδεση του τηλεργαζόμενου είναι τόσο αυτονόητη όσο είναι για έναν απλό εργαζόμενο να σταματήσει να εργάζεται και να φεύγει από τον χώρο δουλειάς όταν τελειώνει το ωράριό του, και να απαγορεύεται ο εργοδότης να απασχολεί εργαζόμενους εκτός ωραρίου. Και αυτό το αυτονόητο εσείς το βαφτίζετε δικαίωμα. Γιατί; Διότι αν ένας τηλεργαζόμενος υποκύπτει στην εργοδοτική πίεση, ο εργοδότης δεν θα έχει καμία συνέπεια. Και τι θα επικαλείται; Οτι ο εργαζόμενος δεν άσκησε το δικαίωμά του στην αποσύνδεση. Να λοιπόν πού οδηγούν αυτά τα "καινοτόμα" και τα "σύγχρονα" και τα φύκια που πουλάτε εδώ για μεταξωτές κορδέλες».

Αδειες πατρότητας: «Δεν αναφερόμαστε καν. Οταν έχεις επιβάλει 10ωρη και 12ωρη εργασία, όταν καταργείς την κυριακάτικη αργία για βδομάδες, για μήνες, το να δίνεις 14 μέρες άδεια είναι αυτό που είπα πριν, δηλαδή πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Για τη δήθεν ασυλία των συνδικαλιστών που διαρκώς επικαλείται ο υπουργός, ακόμα και σε «περίπτωση σεξουαλικής παρενόχλησης», ο Γ. Γκιόκας ανέφερε ότι «είναι ψέμα, αθλιότητα, ξετσιπωσιά και για τους συνειρμούς που προσπαθείτε να καλλιεργήσετε», κι αυτό γιατί υπάρχει νομολογία των δικαστηρίων γι' αυτές τις περιπτώσεις. «Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε ότι υπήρχε τέτοιο ζήτημα, για ποιον λόγο δεν προσθέτετε στο νομοσχέδιο ότι σε περίπτωση ποινικής καταδίκης για μια σειρά αδικήματα θα υπάρχει λόγος απόλυσης; Αλλος λοιπόν είναι ο στόχος. Είναι να στοχοποιήσετε, είναι να ποινικοποιήσετε και να διώκετε πρωτοπόρους εργαζόμενους συνδικαλιστές».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Σμπαράλιασμα της αξιοπρέπειας και της υγείας του εργαζόμενου

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι ακριβώς οι «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ» τις οποίες θέτουν σταδιακά σε εφαρμογή όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ το 2011 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που τον διατήρησε και τον επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πάνω εκεί τώρα χτίζει η ΝΔ τροποποιώντας τα προς το χειρότερο», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Οσο για το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε πως όσο και αν η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθεί να πείσει για το αντίθετο ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο εργαζόμενος. «Αρκεί να σκεφτεί κάποιος το εξής παράδειγμα: Εάν στη διάρκεια ενός 8ωρου ένας εργαζόμενος δουλεύει 3 ώρες για τον εαυτό του και τις υπόλοιπες 5 ώρες για τον εργοδότη, η λεγόμενη υπεραξία, στην περίπτωση των 13 ωρών, ο χρόνος που δουλεύει για τον εργοδότη αυξάνεται στις 10 ώρες, 3 που αντιστοιχούν για τον μισθό του και 10 ώρες υπεραξίας για τον εργοδότη. Γίνεται, δηλαδή, αντιληπτό ότι το κέρδος του εργοδότη την περίοδο της υπεραπασχόλησης είναι τεράστιο αφού ο χρόνος που δουλεύει ο εργαζόμενος για τον εργοδότη αυξάνεται από τις 5 στις 10 ώρες, δηλαδή αυξάνεται κατά 100%. Ο εργαζόμενος, δηλαδή, με τον ίδιο ακριβώς μισθό - μια υπόθεση με τον ίδιο μισθό, γιατί γνωρίζουμε πού έχουν πάει και οι μισθοί - η διευθέτηση στην πράξη αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο της εργασίας προς όφελος του εργοδότη. Η κυβέρνηση, δηλαδή, υλοποιεί μια πάγια απαίτηση των εργοδοτών, η έννοια της εργασιακής μέρας να πάψει να ισχύει».

Αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει το σμπαράλιασμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου σε βάρος του εργαζόμενου, της αξιοπρέπειάς του, της υγείας, επισημαίνοντας ότι «ο εργαζόμενος μετατρέπεται σε ομιλούν εργαλείο που ζει για να δουλεύει κι όχι το αντίθετο. Που σπαταλά 10 - 12 ώρες καθημερινά στη δουλειά, στις μετακινήσεις του από και προς την εργασία του με ελάχιστο χρόνο για ανάπαυση, πόσο μάλλον για ψυχαγωγία, κοινωνική, ακόμα και συνδικαλιστική δραστηριότητα». Ενώ σημείωσε ότι ιδιαίτερα βαριές θα είναι οι συνέπειες για τους νέους που θα κληθούν να ζήσουν με πολύ χειρότερους όρους από τους γονείς τους. «Το κεφάλαιο - κατέληξε ο Μ. Συντυχάκης - είναι νεκρή εργασία που σαν βρικόλακας ζει ρουφώντας μόνο το αίμα της ζωντανής εργασίας. Οσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα ρουφάει».

ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Το νομοσχέδιο είναι ομολογία φόβου για τη δύναμη του συλλογικού αγώνα

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, έδωσε την κατάλληλη απάντηση στη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα που στρέφεται κατά των αγώνων των εργαζομένων, παρουσιάζοντά το ως κάτι «ξεπερασμένο» και «απολιθωματικό».

«Αν είναι ξεπερασμένος συλλογικός αγώνας των εργαζομένων, γιατί με κάθε ευκαιρία τον θέτετε υπό διωγμόν; Αλήθεια, χάριν εκσυγχρονισμού ζητάτε το ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, όλων διαχρονικά των μελών του, των πρακτικών των γενικών συνελεύσεων, τι ψήφισε το κάθε μέλος σ' αυτές, κι όλα αυτά στη διάθεση του κράτους και της εργοδοσίας; Ισως πράγματι τότε να μη χρειάζεται η προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση, γιατί είναι τόσο εκσυγχρονισμένο φακέλωμα που δεν υπάρχει καν ελπίδα της πρόσληψής τους από τις επιχειρήσεις. Γιατί ακόμα πασχίζετε, αλήθεια, να ορθώσετε ανυπέρβλητα εμπόδια σε ένα "άσφαιρο όπλο", όπως χαρακτηρίζετε την απεργία;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι και στον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε το δρόμο στρωμένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε προϋπόθεση για τη νομιμότητα της απεργίας την ψήφιση από το 50% + 1 των ταμειακά εντάξει μελών του σωματείου στο όνομα της δημοκρατίας στα σωματεία, όπως έλεγε τότε. Διάταξη που διατηρεί και επεκτείνει τώρα η ΝΔ με την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και όλα αυτά όταν τέτοια πλειοψηφία δεν απαιτείται ούτε για την κυβέρνηση της χώρας, ενώ πρόσφατα νομοθετήθηκε δήμαρχοι και περιφερειάρχες να αποκτούν απόλυτη πλειοψηφία με το 43% των ψήφων.

Ειδικά για την ηλεκτρονική, δηλαδή την εξ αποστάσεως ψηφοφορία, επισήμανε ότι δεν εξασφαλίζεται ούτε η μυστικότητα, αφού αυτή μπορεί να γίνεται υπό το βλέμμα της εργοδοσίας.

«Πολύ περισσότερο που η ουσία της συνέλευσης του σωματείου είναι η συζήτηση, η ανταλλαγή προβληματισμών, η αντιπαράθεση για τα αιτήματα, της μορφής της πάλης που θα επιλέξουν οι εργαζόμενοι. Δεν είναι ένα "like" και "dislike" σαν σε υποψήφιους των ριάλιτι».

Οσο για το ...δικαίωμα στην εργασία, όπως αποκαλεί η κυβέρνηση την απεργοσπασία, επισήμανε ότι το δικαίωμα αυτό το ξεχνάει στην περίπτωση της παράνομης απόλυσης, όπου καταργεί την υποχρέωση επαναπρόσληψης και την καταβολή των μισθών υπερημερίας για όλο το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να βγει η δικαστική απόφαση. «Καταργείτε δηλαδή κάθε αντικίνητρο για τις αυθαίρετες απολύσεις».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αποτελούν τελικά την επίσημη ομολογία του φόβου σας. Αποτελούν τη μεγαλύτερη παραδοχή της δύναμης που δίνει στους εργαζόμενους ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας.


Την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Ο «Ριζοσπάστης», σε επόμενο φύλλο, θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τις ομιλίες και των άλλων βουλευτών του ΚΚΕ που πήραν το λόγο στη χτεσινή συνεδρίαση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Στο πιάτο των μεγαλοεργοδοτών οι ζωές των εργατών

«

Χαρίζει στο πιάτο των μεγαλοεργοδοτών τη ζωή του εργαζόμενου χωρίς κανένα όριο στην εκμετάλλευση», ανέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης για το νομοσχέδιο, τονίζοντας πως «πέρα από τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο είναι για το καλό των εργαζομένων, αλλά και αυτά του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα γνωρίζει τη συνταγή να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να θωρακίζονται η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, η πραγματικότητα είναι πως δεν υπάρχει πλευρά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που να μη συνδέεται με τη φθορά της υγείας των εργαζομένων», όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οπως εξήγησε παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα, οι 8 ώρες δουλειά - 8 ώρες ξεκούραση - 8 ώρες ψυχαγωγία «δεν θεσπίστηκαν τυχαία, αλλά καθορίστηκαν βάσει επιστημονικών κριτηρίων, τα οποία οριοθέτησαν τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να αναπληρώνονται οι φυσικές και ψυχικές δυνάμεις των εργαζομένων, και επιβλήθηκαν στην καπιταλιστική κοινωνία με την ταξική πάλη των εργατών».

«Το ωράριο», τόνισε, «ο χρόνος εργασίας, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την κοινωνική ευεξία και ισορροπία. Το μη σταθερό ωράριο, η "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, οι εναλλασσόμενες βάρδιες, ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος δυσχεραίνουν την ομαλή κοινωνική και οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου, αυξάνουν την κόπωση, προκαλούν μεγάλη φθορά στην εργατική δύναμη, στις πνευματικές και σωματικές ικανότητες του εργαζόμενου, που δεν μπορεί να διορθωθεί αν σε κάποια άλλη περίοδο ο εργαζόμενος δουλέψει λιγότερες ώρες».

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ανέφερε: «Εδώ και χρόνια, εξάλλου, αρκετές μελέτες συσχετίζουν τη διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών, το λεγόμενο βιολογικό ρολόι, από τα εναλλασσόμενα ωράρια και τη νυχτερινή εργασία, με τον καρκίνο κυρίως του μαστού και του προστάτη. Ο Διεθνής Οργανισμός για την έρευνα για τον καρκίνο - που δεν είναι κομμουνιστές - έχει κατατάξει τα κυλιόμενα ωράρια που διαταράσσουν αυτούς τους ρυθμούς, το βιολογικό ρολόι για να καταλαβαινόμαστε, στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων για τον άνθρωπο, μαζί με ουσίες όπως ο μόλυβδος, ορισμένοι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες κ.ά., έχουν συσχετιστεί με πρόωρους τοκετούς, λιποβαρή νεογνά, αλλά και με αυξημένη συχνότητα πεπτικού έλκους, στεφανιαίας νόσου, μεταβολικών διαταραχών, διαταραχών στον ύπνο και άλλα πολλά, με τον κίνδυνο εργατικού "ατυχήματος" να αυξάνεται κατά περίπου 15% στις 10ωρες βάρδιες και κατά 28%, κοντά στο 30% θα έλεγα, στις 12ωρες βάρδιες».

Επεσήμανε δε ότι στους υγειονομικούς των δημόσιων νοσοκομείων οι τεράστιες ελλείψεις και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, που τους «δώρισε» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά την περίοδο της πανδημίας εντατικοποίησε στο έπακρο την εργασία, με οδυνηρά αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Προσφέρετε στους εργαζόμενους καλύτερους όρους σφαγής

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ανέφερε ότι τόσο από το νομοσχέδιο όσο και από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών βουλευτών αυτό που αποτυπώνεται είναι το ταξικό μίσος για «κάθε συνδικαλιστική προσπάθεια», για κάθε «μορφής συλλογικότητα» εκτός από αυτές τύπου «όλοι μαζί μπορούμε» που λανσάρουν εργοδότες και επιχειρηματικοί όμιλοι σε ΜΜΕ τύπου «ΣΚΑΪ».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον συνδικαλισμό ως μία «μετοχική διαδικασία» και με το νομοσχέδιο επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό της και τους εργοδότες ως «καλό ποιμένα» των εργαζομένων και τους συνδικαλιστές ως «διαβόλους».

«Με το νομοσχέδιο, προσφέρετε στους εργαζόμενους καλύτερους όρους σφαγής», επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «την έχετε κάνει τη μάνα, τη μητρότητα, μερικής απασχόλησης, 4 μέρες για τον εργοδότη, 3 για το παιδί! Προσοχή, αν αυτές οι 3 είναι τη μία Κυριακή και αυτή κάθεται τρεις, το παιδί που δεν θα έχει σχολείο το Σάββατο και δεν θα έχει σχολείο την Κυριακή, δεν μπορεί να δει τη μάνα του, γιατί το Σάββατο και την Κυριακή το παιδί θα είναι στο σπίτι και η μάνα στη δουλειά και ο πατέρας το ίδιο».

Πρόσθεσε, για να δείξει τι περιμένει τους εργαζόμενους, ότι ήδη πατώντας στο νομοσχέδιο τα σούπερ μάρκετ «πάνε με 9 και 10.30 το βράδυ. Με πόσες βάρδιες; Και 32 Κυριακές που είναι πάνω από το μισό των 52 Κυριακών;».

Απαντώντας στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι αντιμετωπίζει φαινόμενα βίας στους χώρους δουλειάς, επισήμανε: «Στην πραγματικότητα, όχι απλώς δεν χτυπάτε τη βία, η επέκταση του ωραρίου και το σπάσιμο του ωραρίου πολλαπλασιάζει τη βία. Είναι βία πραγματική, χειρότερη από αυτή που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Οταν υποχρεώνετε μία νέα κοπέλα 25 χρονών να σπάει τη ζωή της δουλεύοντας ενδεχομένως στην τράπεζα ή κάπου αλλού 9 με 2 το μεσημέρι και 6 με 9 το βράδυ, δεν είναι βία; Και ήρθατε εδώ και το παρουσιάσατε ως μέγα ευεργέτημα το ότι δίνετε δύο μέρες για έκτακτα γεγονότα».

Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι ήδη έδωσαν την πρώτη δυναμική απάντηση με την απεργία «που ήταν από τις μεγαλύτερες. Πού να δείτε την επόμενη (δηλαδή τη σημερινή) πώς θα είναι».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Ενταφιάζονται το 8ωρο, οι ΣΣΕ και η συνδικαλιστική δράση

«Ενταφιάζονται για τους εργαζόμενους το 8ωρο, οι ΣΣΕ, η συνδικαλιστική δράση. Με λίγα λόγια, προωθείτε δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης, εξασφαλίζοντας περισσότερα κέρδη για τις επιχειρήσεις και σμπαραλιάζοντας τη ζωή της λαϊκής οικογένειας», ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου, τονίζοντας πως όσο και αν διαστρεβλώνει η κυβέρνηση τις έννοιες, το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων, όπως το έδειξαν με τη μεγάλη απεργία.

Η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι καταρρίφθηκε και το επιχείρημα για την ...«καλή» επιχείρηση «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» που παρουσίαζε ως πρότυπο η κυβέρνηση και κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή των εργαζομένων που δημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης». «Συνεπώς, είναι ένα χοντροκομμένο ψέμα να παρουσιάζετε ως σύγχρονο αυτό το τερατούργημα, ως αίτημα της κοινωνίας, των συνδικάτων ή φορέων εργαζομένων», ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι «η αύξηση του χρόνου εργασίας και η παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου αποτελεί στρατηγική επιλογή του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Από το Μάη του 2005 είχε εγκριθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με την έκθεση του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη Σέρκας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και που τα επίμαχα άρθρα είχαν ψηφιστεί και από τη ΝΔ και με τον σημερινό υπουργό Εργασίας ως ευρωβουλευτή, και από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τον Συνασπισμό της Αριστεράς τότε».

«Αυτές οι νέες αντεργατικές ανατροπές περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που αποτελεί τη γέφυρα της Ελλάδας των μνημονίων και με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της με το πανευρωπαϊκό σούπερ μνημόνιο, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης τη ΕΕ. Φυσικά οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τους λαούς και θα κατευθυνθούν στους μεγάλους ομίλους της λεγόμενης "πράσινης" και ψηφιακής ανάπτυξης, ενώ για κάθε εκταμίευση από το Ταμείο θα πρέπει να νομοθετούνται νέα αντεργατικά μέτρα για να διασφαλιστούν τα κέρδη των νέων επενδύσεων.

Ακριβώς αυτό το αντεργατικό προαπαιτούμενο απέφυγαν να αναδείξουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, που καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, γιατί την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης τη χαιρέτισαν όλοι, εκτός του ΚΚΕ», τόνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ