ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθλιες μεθοδεύσεις και παρωδία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

Αγωνιστική απάντηση από τον Σύλλογο Υπαλλήλων - φιάσκο με το «αδιάβλητο» της διαδικασίας

Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής
Γιγαντοπανό στο κτίριο της Περιφέρειας Αττικής
Με γιγαντοπανό στην είσοδο του κτιρίου επί της Συγγρού 80-88, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) «υποδέχθηκε» χτες τις εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που είχε προκηρύξει ο περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, όσο και το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΠΑ έχει καταγγείλει την απόφαση για ηλεκτρονική ψηφοφορία (για την ανάδειξη εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια) και την άρνηση του περιφερειάρχη να την αποσύρει παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχουν πάρει ο ΣΥΠΑ, η Ομοσπονδία (ΟΣΥΠΑ) και η ΑΔΕΔΥ. Ακόμα έχει καταγγείλει τις εκφοβιστικές μεθοδεύσεις της Περιφέρειας που στόχο έχουν να αναγκάσει τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία όπως και την άθλια μεθόδευσή της να εξακολουθεί να έχει αναρτημένους όλους τους υποψηφίους για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ενώ τα δύο από τα τρία ψηφοδέλτια, εκτός από αυτόν της ΔΑΚΕ, έχουν αποσύρει τους δικούς τους υποψηφίους.

Η φαρσοκωμωδία της δήθεν αδιάβλητης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αναδείχθηκε χτες, μέρα εφαρμογής της, σε όλο της το μεγαλείο καθώς, όπως καταγγέλλει ο ΣΥΠΑ, «υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι στους οποίους το Σύστημα ΖΕΥΣ δεν έστειλε ένα, αλλά περισσότερα μηνύματα για να ψηφίσουν, με διαφορετικά όμως στοιχεία σε κάθε μήνυμα. Πιο συγκεκριμένα, δεν έλαβαν μόνο έναν "αριθμό καταχώρισης", που θεωρητικά αποτελεί τον "μοναδικό κωδικό εκλογέα" και προσδιορίζει κάθε υπάλληλο, αλλά περισσότερους! Και έτσι, ενώ σε κάθε υπάλληλο αποστέλλεται ένας μόνο σύνδεσμος για να συμμετάσχει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι συνάδελφοι αυτοί έλαβαν περισσότερους συνδέσμους και κατά τον τρόπο αυτό μπορούν να ψηφίσουν στην ηλεκτρονική κάλπη περισσότερες από μία φορές, για περισσότερους από έναν συναδέλφους!»

Ο Σύλλογος αναφέρει ενδεικτικά «ότι στον ίδιο εργαζόμενο πήγαν μηνύματα που αφορούν τους υπαλλήλους με αριθμό καταχώρισης 401 και 190, σε άλλον τους υπαλλήλους με αριθμό καταχώρισης 448 και 456, σε άλλον τους υπαλλήλους με αριθμό καταχώρισης 440 και 1573, σε άλλον τους υπαλλήλους με αριθμό καταχώρισης 1423 και 259, σε άλλον τους υπαλλήλους με αριθμό καταχώρισης 251 και 682 κ.λπ.».

Την ίδια στιγμή το αδιάβλητο σύστημα δεν έστειλε «το προβλεπόμενο "εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει την ακριβή διαδικτυακή διεύθυνση (URL), μέσω της οποίας ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα σε όλα τα mailς και μάλιστα στην πρόεδρο του Συλλόγου, κ.λπ.! Σκοπιμότητα, παράλειψη ή λάθος; Το σίγουρο είναι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα "μπάζει" και η περιφερειακή αρχή, η Δ/νση Ανθρώπινου Δυναμικού και η Εφορευτική Επιτροπή οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις».

Σε νέα ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΑ κατήγγειλε ότι «αντιπεριφερειάρχες κ.ά. καλούν τους "πρόθυμους" διευθυντές και προϊσταμένους και τους μεταφέρουν ότι "επιθυμία" του περιφερειάρχη να είναι μεγάλη η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, προκειμένου βέβαια να εκφραστεί η στήριξη στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ και των γνωστών χαμαιλεόντων».

Ο ΣΥΠΑ καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «σε όλους όσοι προσπαθούν να υποβιβάσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ένα "κλικ" στον υπολογιστή. Η κοινωνία προχωρά μπροστά, τα δικαιώματα κερδίζονται μόνο με την ολόπλευρη - συνειδητή συλλογική συμμετοχή και αγωνιστική δράση».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απολύσεις αντί για άδεια πατρότητας μοιράζει η εργοδοσία

Τη νέα απόλυση εργαζόμενου, λόγω της συνδικαλιστικής του ιδιότητας και δράσης, από την εταιρεία «Βαϊράμογλου ΑΒΕΕ», καταγγέλλει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας κοινοποίησε στον εργαζόμενο την απόλυσή του προχτές, Δευτέρα, ενώ είχε προηγηθεί η συμμετοχή του στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη. Μάλιστα, την ίδια μέρα ο εργαζόμενος είχε αιτηθεί τη χορήγηση άδειας λόγω της γέννησης του παιδιού του, αντί να λάβει όμως άδεια έμαθε πως η εταιρεία έχει προχωρήσει στην απόλυσή του!

Χτες το πρωί, το Συνδικάτο προχώρησε σε κινητοποίηση στην επιχείρηση, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης και την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά. «Είναι ντροπή τους! Ξεπέρασαν κάθε όριο!», τονίζει το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την τρίτη απόλυση μέλους του στη συγκεκριμένη εταιρεία, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις οι γυναίκες των εργαζομένων είτε εγκυμονούσαν είτε είχαν πρόσφατα γεννήσει. «Οι εργοδότες άρχισαν ήδη τις πρακτικές του άθλιου αντεργατικού εκτρώματος Χατζηδάκη! Αυτές είναι οι "διευθετήσεις", οι "άδειες πατρότητας", η "ενίσχυση του εργαζόμενου" που επικαλούνται!», σχολιάζει.

«Η εκδικητική απόλυση του συναδέλφου μας λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης δεν θα περάσει!», τονίζει και απαιτεί την άμεση επιστροφή του εργαζόμενου στα καθήκοντά του. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συστρατευθούν μαζί με το Συνδικάτο, να γίνουν μέλη του. «Από αυτήν τη μάχη δεν πρέπει να λείψει κανείς, η συσπείρωσή μας ας γίνει ο εφιάλτης όλων αυτών που μας θέλουν με το κεφάλι σκυμμένο. Μαζί, οργανωμένα, με το συνδικάτο μπορούμε να διεκδικήσουμε τη δική μας ζωή, να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες», σημειώνει.

Σε βιομηχανία κρέατος στην Αριδαία

Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ημαθίας - Πέλλας καταγγέλλει την απόλυση δύο εργαζομένων στη βιομηχανία κρέατος «Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ» στη Φούστανη Αριδαίας, μεταξύ των οποίων κι ενός μέλους του Συνδικάτου, με συνδικαλιστική δράση και συμμετοχή σε όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οπως αναφέρει, «η απόλυση εντάσσεται στην ενιαία επίθεση των εργοδοτών, ειδικά απέναντι στο ταξικό κίνημα, προκειμένου να ξεμπερδεύουν με φωνές που αντιστέκονται στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθούν ΣΕΒ και κυβερνήσεις.

Πρόκειται για στοχευμένη απόλυση, ενώ η ίδια επιχείρηση καταγγέλθηκε για αυθαιρεσία και καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και στο παρελθόν, από την αρχή της πανδημίας. Τότε, οι εργαζόμενοι ενωμένοι διεκδίκησαν και κατοχύρωσαν συγκεκριμένα δικαιώματά τους».

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων και καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να σταθούν στο πλευρό τους. Χωρίς να τρομοκρατηθούν, χωρίς να κάνουν πίσω, να ενωθούν με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα τις απεργιακές μάχες δίνουν απάντηση στα βάρβαρα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Να δώσουν απάντηση στην εργοδοτική επίθεση με μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στη Νάουσα και στα Γιαννιτσά.

Εκπαιδεύουν ιδιώτες για να αλώσουν με το αζημίωτο τον ΕΦΚΑ

«Τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ που πριν ακόμα "στεγνώσει το μελάνι" του κατάπτυστου νόμου, που εκχωρεί την αρμοδιότητα της απονομής των συντάξεων σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, έσπευσε να καλέσει υπαλλήλους του ΕΦΚΑ προκειμένου να εκπαιδεύσουν εκείνους που λυμαίνονται ό,τι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση», καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, «τρέχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την είσοδο των "πιστοποιημένων" ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, να υλοποιήσει την εκχώρηση υπηρεσιών του Δημοσίου στην επιχειρηματική δράση, σύμφωνα με την κατεύθυνση της ΕΕ.

Κυβέρνηση και διοίκηση προκλητικά συνεχίζουν να αγνοούν τα αιτήματα των εργαζομένων για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής, που είναι και η μοναδική λύση στο διαχρονικό πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων». Ταυτόχρονα σημειώνει πως με κοινή απόφαση των δύο Ομοσπονδιών στο χώρο, ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ ΙΚΑ, θα αξιοποιήσουν «κάθε πρόσφορο μέσο (νομική προσφυγή κ.ά.) ώστε ο νόμος να μείνει στα χαρτιά».

Ανάλογη καταγγελία κάνει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του πρώην ΟΓΑ σημειώνοντας πως ορίζονται υπάλληλοι πρώτης γραμμής του Φορέα προκειμένου να «εκπαιδεύσουν» λογιστές και δικηγόρους (ώστε αυτοί να αναγορευθούν σε «πιστοποιημένους») και ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να φέρουν σε πέρας «ζωτικής σημασίας αντικείμενα εργασίας τους» και μάλιστα αυτό γίνεται «χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των ίδιων ή των προϊσταμένων των δομών όπου υπηρετούν».

«Και όλα αυτά - σημειώνει ο Σύλλογος - όταν δεν έχει σταματήσει η απαίτηση, από τους ίδιους αυτούς υπαλλήλους, να συνεχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις συνταξιοδότησης και να απαντάνε σε όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις (...) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκπαιδεύσεις συναδέλφων που ανέλαβαν νέα αντικείμενα (μεταξύ των οποίων και συντάξεις) και η πίεση για "αποδόσεις" συνεχίζεται αμείωτη...».

ΚΡΗΤΗ
Νεκρός εργαζόμενος στη δακοκτονία

Ενας εργαζόμενος έχασε χτες τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών δακοκτονίας στον Αποκόρωνα Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από γεωργικό μηχάνημα (τρακτέρ) και υπέκυψε στα τραύματά του.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 48χρονου εργάτη εκφράζει ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Σε δήλωσή του υπενθυμίζει ότι στη δακοκτονία είχαν σημειωθεί «ατύχημα» και τραυματισμός εργαζόμενου και την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια ψεκασμού στην περιοχή της Χερσονήσου. «Τα παραπάνω δεν είναι άσχετα με τις συνθήκες δουλειάς, με την ανάθεση, δηλαδή, της όλης διαδικασίας της δακοκτονίας σε εργολάβους, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους και λιγοστούς ή καθόλου, όπως στην περίπτωση του Αποκόρωνα, τομεάρχες - επόπτες, που ακόμα δεν έχουν προσληφθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας», σημειώνει. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαιτεί τη διερεύνηση των αιτιών απ' όλους τους αρμόδιους φορείς και την απόδοση των ευθυνών, την πραγματοποίηση ελέγχων για τις συνθήκες δουλειάς των εργατών δακοκτονίας, καθώς και την άμεση και ουσιαστική οικονομική στήριξη στην οικογένεια του αδικοχαμένου εργάτη.

Σοβαρός τραυματισμός εργάτη σε φούρνο στη Λάρισα

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες, στις 5 τα ξημερώματα, και σε κεντρικό αρτοποιείο της Λάρισας, όταν το χέρι ενός 59χρονου εργαζόμενου εγκλωβίστηκε σε κυλίνδρους ζυμωτηρίου. Αμεσα ειδοποιήθηκαν τόσο η Πυροσβεστική, που κατάφερε να απεγκλωβίσει το χέρι του 59χρονου με τη χρήση διασωστικής σειράς, όσο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που μετέφερε εσπευσμένα τον τραυματία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Με τις συντονισμένες ενέργειες που έγιναν ο άτυχος εργαζόμενος δεν ακρωτηριάστηκε, αλλά αποκολλήθηκε δέρμα του χεριού.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
20% μειώσεις μισθών σε ξενοδοχειακή μονάδα με ατομικές συμβάσεις

Μειώσεις μισθών που αγγίζουν μέχρι και το 20% των αποδοχών των εργαζομένων σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής καταγγέλλει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο Κρήτης. Η εργοδοσία επέβαλε μειώσεις μισθών της τάξης των 100 - 150 ευρώ τον μήνα, με την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Με κινητοποίηση στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, η ΔΑΣ απαίτησε να παρθούν πίσω οι μειώσεις μισθών, να επιστραφούν τα χρήματα που περικόπηκαν από τη μισθοδοσία του Μάη και να εφαρμόσει η εργοδοσία την Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παράλληλα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις ενάντιά του.

«Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών. Μόνο με τον μαζικό αγώνα μας μπορούν να διασφαλιστούν η εφαρμογή της ΣΣΕ, η απόκρουση μειώσεων, η επαναπρόσληψη όλων χωρίς εξαιρέσεις, το 8ωρο, απέναντι στο συνολικό ξήλωμα κατακτήσεων που επιδιώκουν ξενοδόχοι και κυβέρνηση», τονίζει η ΔΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ