ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΗΠΑ
Επιχείρηση συμβιβασμών στις μεταξύ τους αντιθέσεις, με το βλέμμα στην Κίνα

Στενότερη συνεργασία σε εμπόριο και νέες τεχνολογίες αναζητούν Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, για να ενισχύσουν τη θέση τους

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στις Βρυξέλλες

Copyright 2021 The Associated

Από τη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - ΕΕ στις Βρυξέλλες
Σε μια προσπάθεια να βρεθούν συμβιβασμοί στις μεταξύ τους αντιθέσεις, με το βλέμμα στον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, έγινε χτες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Βασική επιδίωξη και της χτεσινής Συνόδου Κορυφής - μετά τις αντίστοιχες Συνόδους του G7 και του ΝΑΤΟ - ήταν να «μεγιστοποιηθεί» η πίεση απέναντι στην οικονομική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και στην «επιθετικότητα της Ρωσίας».

Αποτυπώνοντας με χαρακτηριστικό τρόπο το «άγχος» των ΗΠΑ για τις ανακατατάξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και την ραγδαία ενίσχυση του Πεκίνου, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισήμανε ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει εντελώς» και η συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ είναι «η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση αυτών των αλλαγών», που όπως είπε προκαλούν «μεγάλο άγχος».

Η ατζέντα της Συνόδου φανερώνει το περιεχόμενο των αλλαγών και του «άγχους»: Ανοδος της Κίνας, εμπόριο, ανταγωνισμός για νέες τεχνολογίες και «πράσινες» επενδύσεις, πανδημία.

«Είναι συντριπτικά προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουν μια καλή σχέση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», είπε ο Μπάιντεν. «Η Αμερική επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή», επανέλαβε ο Μισέλ, ενώ και η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «τα 4 τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολα, ο κόσμος άλλαξε δραματικά».

Συνεργασία και «πολύπλευρες προσεγγίσεις» απέναντι στην Κίνα

ΗΠΑ και ΕΕ δήλωσαν «έτοιμοι να αντιδράσουν σθεναρά» αν «επαναληφθούν» οι «αρνητικές συμπεριφορές και οι βλαπτικές δραστηριότητες» της Ρωσίας, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη.

Απέναντι στην Κίνα δεσμεύονται να «συνεργαστούν στενά», αν και στο ίδιο το κείμενο αναγνωρίζουν τις «πολύπλευρες προσεγγίσεις μας», ενώ εκφράζονται «κοινές ανησυχίες» για ζητήματα «δικαιωμάτων» (ειδικά για το Χονγκ Κονγκ και τους Ουιγούρους στη Σιντζιάνγκ) και για τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ επιζητούν την «αποκλιμάκωση» της εμπορικής διαμάχης με την ΕΕ, στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν και από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, προκειμένου από κοινού να επικεντρωθούν σε αυτό που αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τις ΗΠΑ, δηλαδή τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας τους έναντι της Κίνας.

Από την πλευρά της η ΕΕ επιδιώκει να ενισχυθεί μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, να διατηρήσει «περιθώρια ελιγμών» στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας εναντίον της Κίνας, καθώς δεν ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες των ΗΠΑ, τόσο για οικονομικούς όσο και για γεωπολιτικούς λόγους.

Χαρακτηριστικά, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, ωστόσο η μεταξύ τους επενδυτική συμφωνία, που θεωρητικά ανοίγει σε ευρωπαϊκά κεφάλαια τομείς της κινεζικής αγοράς με περιορισμένη ή απαγορευμένη πρόσβαση, έχει παγώσει μετά την ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου, χωρίς πάντως να έχει ακυρωθεί.

«Ανακωχή» σε εμπορικές διαμάχες

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν συμβιβασμούς και «πάγωμα» εμπορικών συγκρούσεων, ώστε και οι δύο πλευρές να επικεντρωθούν σε «ευρύτερες ατζέντες», όπως η αντιμετώπιση της ανόδου της Κίνας, ο ανταγωνισμός στις νέες τεχνολογίες και μια «συμμαχία» για μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου προς όφελός τους και σε βάρος του Πεκίνου.

Ετσι, ΗΠΑ και ΕΕ συμφώνησαν σε «ανακωχή» στη σχεδόν 17χρονη διαμάχη τους για τις επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρεία αεροσκαφών «Boeing» και την ευρωπαϊκή «Airbus», τερματίζοντας για 5 χρόνια ένα πακέτο δασμών ύψους 11,5 δισ. δολαρίων, που περιλαμβάνουν από ευρωπαϊκό κρασί έως αμερικανικό καπνό και οινοπνευματώδη ποτά, τους οποίους δασμούς είχαν επιβάλει στο πλαίσιο της διαμάχης.

Επίσης δεσμεύονται μέχρι τον Δεκέμβρη να τερματίσουν τους εκατέρωθεν τιμωρητικούς δασμούς που σχετίζονται με τον χάλυβα και το αλουμίνιο, αν και ειδικά οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο αναμένεται να διατηρηθούν, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για δασμούς που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους σε Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Τουρκία, και υποστηρίζονται από την αμερικανική βιομηχανία. Παράλληλα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον έχουν δηλώσει ότι θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα της Κίνας.

ΗΠΑ και ΕΕ θέλουν να σχηματίσουν κοινό μέτωπο στις τεχνολογίες και στο εμπόριο, ενώ διαπραγματεύονται τον καθορισμό συμβατών προτύπων και τη διευκόλυνση του εμπορίου τεχνητής νοημοσύνης. Αντιμέτωπες με τον «ασιατικό γίγαντα» που απειλεί την αμερικανική υπεροχή στην ψηφιακή οικονομία, θα ιδρύσουν κοινό συμβούλιο ΕΕ - ΗΠΑ για το εμπόριο και την τεχνολογία, που θα εργαστεί για τη θέσπιση «κοινών κανόνων», ώστε - σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο - να μην αφεθεί το πεδίο ελεύθερο «στα αυταρχικά καθεστώτα».

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη

Με φόντο το πολυήμερο ταξίδι του στην Ευρώπη, όπου συμμετείχε στις Συνόδους Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ και ΕΕ - ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα «επιστροφής» και «ενίσχυσης» του ευρωατλαντικού άξονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντιέται σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στη Γενεύη.

Σε αυτό το μήκος κύματος και ενώ από την εκλογή του μέχρι σήμερα έχει προηγηθεί μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε πολλά «καυτά» μέτωπα (αντιπαράθεση για Ουκρανία και Λευκορωσία, μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ανταλλαγή κυρώσεων και απελάσεων διπλωματών κ.ά.), ο Μπάιντεν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν διένεξη με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουν «αν συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητες».

Με το βλέμμα και στον ανταγωνισμό με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας «κρίσιμης σημασίας», προσθέτοντας: «Θα ξεκαθαρίσω στον Πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε, αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μη συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Αναφορικά δε με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εκπληρώσει ορισμένα άλλα κριτήρια, ενώ «στο μεταξύ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα».

Απαντώντας στο σχετικά αίτημα του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά θα είναι συλλογική απόφαση των 30 μελών». Ο ίδιος ο Ζελένσκι έσπευσε να χαιρετίσει «δήλωση του ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε, για ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται σε αυτήν τη φάση από τις επίσημες ΝΑΤΟικές τοποθετήσεις.

Ολα «στο τραπέζι»

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 4 - 5 ώρες, θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν, από τις διμερείς σχέσεις, την κυβερνοασφάλεια και τη «στρατηγική σταθερότητα» μέχρι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κορεατική Χερσόνησο, τα θέματα γύρω από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και φυσικά την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο NBC αρνήθηκε την παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη Σύνοδο Κορυφής «δεν αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών», αλλά ενδέχεται να οδηγήσει «σε συνεννόηση σε ορισμένα ζητήματα», κάτι που «θα επηρεάσει την περαιτέρω εξέλιξη των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο και η κατάσταση τείνει να γίνει κρίσιμη», είπε ο σύμβουλος Γιούρι Ουσακόφ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του «να δημιουργήσουμε νέες περιφερειακές δομές, όπως το Συμβούλιο Μπέρινγκ/Ειρηνικός - Αρκτική με συμμετοχή ρωσικών αρκτικών εκπροσώπων και της Αλάσκας», μια πρόταση που οι ΗΠΑ ακόμη εξετάζουν. Επίσης η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει «διαπεριφερειακή συνεργασία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ρωσίας - Αμερικανικού Ειρηνικού», καθώς η περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού με την Κίνα.

Σχετικά με τα διαδικαστικά, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν αρχικά μια «ιδιωτική συνάντηση» με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ και Αντονι Μπλίνκεν, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε πιο διευρυμένες συνομιλίες. Πούτιν και Μπάιντεν θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια τετ α τετ συνάντηση, εάν το επιθυμούν. Στο τέλος θα απευθυνθούν ξεχωριστά στα ΜΜΕ, καθώς δεν έχει καταληχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συμφωνία «συμμαχικών σχέσεων»

Μια συμφωνία για στενές «συμμαχικές σχέσεις» υπέγραψαν χτες οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, Ιλχάμ Αλίεφ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μάλιστα, η συμφωνία υπογράφηκε στην πόλη Σούσα, που έχει συμβολική σημασία στη σύγκρουση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και περιήλθε στο Αζερμπαϊτζάν μετά τις τελευταίες συγκρούσεις. Η Τουρκία είχε στηρίξει πολιτικά και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν. «Η συμφωνία έχει ιστορική σημασία», δήλωσε ο Αλίεφ, λέγοντας πως καλύπτει όλους τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας. Να σημειωθεί ότι η Αρμενία έχει υπογράψει συμφωνία διευρυμένης στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ οι δύο χώρες συμμετέχουν στο «αμυντικό σύμφωνο» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ