Τετάρτη 16 Ιούνη 2021 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Σήμερα η συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη

Με φόντο το πολυήμερο ταξίδι του στην Ευρώπη, όπου συμμετείχε στις Συνόδους Κορυφής του G7, του ΝΑΤΟ και ΕΕ - ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα «επιστροφής» και «ενίσχυσης» του ευρωατλαντικού άξονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, συναντιέται σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στη Γενεύη.

Σε αυτό το μήκος κύματος και ενώ από την εκλογή του μέχρι σήμερα έχει προηγηθεί μεγάλη όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σε πολλά «καυτά» μέτωπα (αντιπαράθεση για Ουκρανία και Λευκορωσία, μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ανταλλαγή κυρώσεων και απελάσεων διπλωματών κ.ά.), ο Μπάιντεν επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν διένεξη με τη Ρωσία, αλλά θα απαντήσουν «αν συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητες».

Με το βλέμμα και στον ανταγωνισμό με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ρωσίας «κρίσιμης σημασίας», προσθέτοντας: «Θα ξεκαθαρίσω στον Πρόεδρο Πούτιν ότι υπάρχουν τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε, αν το επιθυμεί. Αν επιλέξει να μη συνεργαστεί και ενεργεί όπως και στο παρελθόν, όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια και ορισμένες άλλες δραστηριότητες, θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Αναφορικά δε με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν είπε ότι θα πρέπει πρώτα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εκπληρώσει ορισμένα άλλα κριτήρια, ενώ «στο μεταξύ, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα».

Απαντώντας στο σχετικά αίτημα του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, σημείωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ «δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά θα είναι συλλογική απόφαση των 30 μελών». Ο ίδιος ο Ζελένσκι έσπευσε να χαιρετίσει «δήλωση του ΝΑΤΟ», όπως ανέφερε, για ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στη λυκοσυμμαχία, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται σε αυτήν τη φάση από τις επίσημες ΝΑΤΟικές τοποθετήσεις.

Ολα «στο τραπέζι»

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 4 - 5 ώρες, θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν, από τις διμερείς σχέσεις, την κυβερνοασφάλεια και τη «στρατηγική σταθερότητα» μέχρι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Κορεατική Χερσόνησο, τα θέματα γύρω από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και φυσικά την Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο NBC αρνήθηκε την παρέμβαση της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων με την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στη Σύνοδο Κορυφής «δεν αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών», αλλά ενδέχεται να οδηγήσει «σε συνεννόηση σε ορισμένα ζητήματα», κάτι που «θα επηρεάσει την περαιτέρω εξέλιξη των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες τώρα βρίσκονται σε αδιέξοδο και η κατάσταση τείνει να γίνει κρίσιμη», είπε ο σύμβουλος Γιούρι Ουσακόφ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του «να δημιουργήσουμε νέες περιφερειακές δομές, όπως το Συμβούλιο Μπέρινγκ/Ειρηνικός - Αρκτική με συμμετοχή ρωσικών αρκτικών εκπροσώπων και της Αλάσκας», μια πρόταση που οι ΗΠΑ ακόμη εξετάζουν. Επίσης η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει «διαπεριφερειακή συνεργασία με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ρωσίας - Αμερικανικού Ειρηνικού», καθώς η περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σφοδρού παγκόσμιου ανταγωνισμού με την Κίνα.

Σχετικά με τα διαδικαστικά, οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν αρχικά μια «ιδιωτική συνάντηση» με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ και Αντονι Μπλίνκεν, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε πιο διευρυμένες συνομιλίες. Πούτιν και Μπάιντεν θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια τετ α τετ συνάντηση, εάν το επιθυμούν. Στο τέλος θα απευθυνθούν ξεχωριστά στα ΜΜΕ, καθώς δεν έχει καταληχθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ