ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο καύσωνας έδωσε τη χαριστική βολή, έκαψε σταφύλια, σταφίδες και κηπευτικά

Διεκδικούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και καταβολή αποζημιώσεων στο 100%

Ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, έδωσαν τη «χαριστική βολή» σε χιλιάδες αγρότες στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σταφυλιού, σταφίδας και κηπευτικών.

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Αττικής και της Κρήτης μιλάνε για ολοκληρωτική καταστροφή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τόνους χαμένου προϊόντος λόγω ηλιοκαυμάτων στους καρπούς.

Σε πολλές περιοχές όπως η Ηλεία, ο καύσωνας ήρθε να προσθέσει ζημιές σ' αυτές που προκάλεσαν οι παγετοί των προηγούμενων μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες, ο καύσωνας συνέπεσε με το «δέσιμο» του ανθού της ελιάς, με αποτέλεσμα να καεί ο ανθός, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο.

Ζημιές παρατηρήθηκαν και στη βιομηχανική ντομάτα στον θεσσαλικό κάμπο που μετά το σοκ του απριλιάτικου παγετού, αντιμετωπίζει τώρα θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 42oC, με το νερό άρδευσης να εξατμίζεται πριν φτάσει στις ρίζες.

Ετσι, για ακόμη μία φορά, χιλιάδες αγρότες που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος και να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα.

«Οι καταστροφές στην παραγωγή, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, είναι από τα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές - ζωικές αρρώστιες "συνοδεύουν" μόνιμα τους παραγωγούς», σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης. Και τονίζει: «Μεγάλο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού και τους παραπέμπει στα ΠΣΕΑ, δηλαδή αποζημιώσεις - ψίχουλα και μετά από τρία χρόνια. Οι συνάδελφοι αγρότες δεν πρέπει να "τσιμπήσουν" στα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν αυτές τις μέρες βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που εκλέγονται με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, αφού η πολιτική που ακολουθούν είναι που μας αφήνει εκτεθειμένους. Το προηγούμενο διάστημα πιέσαμε με τις κινητοποιήσεις που οργανώσαμε και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες. Είμαστε, όμως, σε ετοιμότητα για να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της. Οι βιοπαλαιστές αγρότες συσπειρωμένοι στους Συλλόγους, απαιτούν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καμιά είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία. Είμαστε σε εγρήγορση, παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού, αξιοποιούμε κάθε μορφή αγώνα το επόμενο διάστημα, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

Αντιδρούν στην εκ περιτροπής εργασία και τις απολύσεις

Στάση εργασίας χτες από τους εργαζόμενους σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών, παρέμβαση ενάντια σε απολύσεις στην Πέλλα

Στάση εργασίας και κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών «EOS Matrix», ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό, ενώ τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των συναδέλφων τους μετέφεραν αντιπροσωπείες των επιχειρησιακών σωματείων σε «Mellon» και «First Data». Το «παρών» έδωσαν επίσης η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ και άλλοι φορείς της Καλλιθέας.

Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, ζητά «από τους εργαζόμενους να συναινέσουν σε μισή δουλειά - μισή ζωή», επικαλούμενη τα «οικονομικά δεδομένα» της εταιρείας, εκβιάζοντας και απειλώντας με απολύσεις. Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τα εκβιαστικά διλήμματα και οργανώνουν τον αγώνα τους για να βάλουν φρένο στη νέα επίθεση στα δικαιώματά τους. Χτες συμμετείχαν μαζικά στην κινητοποίηση παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία τους δεν δουλεύει από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλά από το σπίτι, σε καθεστώς τηλεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση, στην οποία οι εργαζόμενοι επιβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα και να δυναμώσουν το Σωματείο τους. Η συνέλευση εξέλεξε τριμελή επιτροπή που θα συναντηθεί τη Δευτέρα 5 Ιούλη με τη διοίκηση της εταιρείας, μαζί με το κλαδικό Σωματείο, ενώ θα ακολουθήσει νέα συνέλευση ώστε οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Κινητοποίηση για τη Συλλογική Σύμβαση

Φούστανη Πέλλας: Από την παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις
Φούστανη Πέλλας: Από την παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις
Με στάση εργασίας την Τρίτη 6 Ιούλη (9 π.μ. έως 12 μ.), συγκέντρωση και Γενική Συνέλευση έξω από τα γραφεία της εταιρείας απαντά το Σωματείο Εργαζομένων στη «Mellon» στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απέναντι στο αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Στη συνάντηση με το Σωματείο, τη Δευτέρα 28/6, οι εκπρόσωποι της διοίκησης απέρριψαν κάθε οικονομικό αίτημα που θα μπορούσε να δώσει μια «ανάσα» στους εργαζόμενους. Αν και αποδέχτηκαν το αίτημα το διάλειμμα να λογίζεται ως χρόνος εργασίας, σε αντίθεση με την πρόβλεψη του πρόσφατου αντεργατικού νόμου, αρνήθηκαν την ένταξη στη Σύμβαση όρου που δεν θα επιτρέπει τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, με τον ισχυρισμό ότι «δεν θέλουν να στερήσουν αυτό το "δικαίωμα" από κανέναν εργαζόμενο!».

Παρέμβαση ενάντια στην απόλυση στα «Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ»

Μαζική εξόρμηση και πορεία στη Φούστανη και σε διπλανά χωριά της Πέλλας πραγματοποίησε το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για την επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου τους από τη βιομηχανία κρέατος «Σφαγεία Αλμωπίας ΑΕ».

Με την πορεία και κρατώντας πανό που έγραφε «Πάρτε πίσω τις απολύσεις. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής για τη στάση της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε αποφασιστικά τις τακτικές τρομοκρατίας και ασυδοσίας της εργοδοσίας. Ανέδειξε ότι η απόλυση του συναδέλφου τους είναι εκδικητική και έρχεται ως προειδοποίηση σε όλους τους εργαζόμενους.

Στην κινητοποίηση στα χωριά της Αλμωπίας ήταν ενθαρρυντική η υποστήριξη των κατοίκων, η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα του συναδέλφου και συντοπίτη τους.

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου και καλεί όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης να σταθούν στο πλευρό του, να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα του, όπως και έκαναν, ο καθένας με τον τρόπο του, το προηγούμενο διάστημα.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ» ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ
Σκληρά αντεργατικά μέτρα για την ενίσχυση των τραπεζών

«Αντί η "ψηφιακή μετάβαση" να εξασφαλίζει λιγότερες ώρες σταθερής δουλειάς για τους τραπεζοϋπάλληλους, αφού πια υπάρχουν η τεχνολογία και η επιστήμη, αντί να μειώνει την εντατικοποίηση της εργασίας, να αναδιανέμεται το προσωπικό σε άλλες υπηρεσίες ή άλλες κοντινές περιφέρειες για την επαρχία, κάνουν το αντίθετο!»: Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ (συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών, με την ψηφιοποίηση.

Ιδιαίτερα σήμερα, επισημαίνει, «με τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν τεθεί πολύ συγκεκριμένες και ασφυκτικές προϋποθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για να είναι "κατάλληλο" να ενισχυθεί με ζεστό κρατικό χρήμα. Μια από αυτές είναι η μετάβαση στην ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών».

Αυτό συνεπάγεται μια σειρά από σκληρά μέτρα και συγκεκριμένα το κλείσιμο καταστήματος τραπεζών, που έχει εξελιχθεί σε μπαράζ την τελευταία 5ετία, ενώ μόλις «την τελευταία μόλις βδομάδα ανακοινώθηκαν ακόμη 25 καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας που θα βάλουν λουκέτο και άλλα 64 της Πειραιώς». Μια από τις επιπτώσεις του κλεισίματος καταστημάτων είναι ότι πλέον ολόκληρες περιοχές «μένουν χωρίς τραπεζικό κατάστημα, τοπικές κοινωνίες που αναγκάζονται να ταξιδέψουν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες, εκατοντάδες τραπεζοϋπάλληλοι που αναγκάζονται να αλλάξουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, να ξενιτευτούν, να χάσουν μια σειρά από δικαιώματα, εισόδημα κ.ά.»

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η πανδημία αξιοποιήθηκε» για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και την επιβολή της τηλεργασίας. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να μειώσουν οι τράπεζες το λειτουργικό τους κόστος και «στον βωμό αυτής της μείωσης κόστους έγιναν απολύσεις, εθελούσιες και ευθέως πια, κλείσιμο καταστημάτων, αποσχίσεις».

Και συνεχίζει: «Ξεφορτώνονται το προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα και ό,τι ανάγκη προκύπτει το καλύπτουν με ελαστικά εργαζόμενους. Φτάσαμε στο σημείο να μετράμε στις τράπεζες 11 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχει γίνει εδώ και χρόνια ανέκδοτο.

Η τελευταία εξέλιξη στην Attica Bank, με την απόλυση ενός συναδέλφου και την αναστολή εργασίας ακόμη ενός από το κατάστημα Πύργου, επειδή έκλεισε και οι συνάδελφοι δεν θέλησαν να πάρουν την εθελούσια, δείχνει την αντιδραστική τους κατεύθυνση. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που κλείνουν τα δεκάδες καταστήματα σε Εθνική και Πειραιώς, "τρέχουν" παράλληλα προγράμματα εθελούσιας, ακριβώς για να ενταθεί η εργοδοτική τρομοκρατία και πίεση των εργαζομένων να δεχτούν "εθελοντικά" την απόλυσή τους!»

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καταγγέλλει τη στήριξη αυτών των σχεδιασμών από τις ηγεσίες των επιχειρησιακών σωματείων των τραπεζών και της ΟΤΟΕ και καλεί τους εργαζόμενους να μη συναινέσουν «στη λογική της κοινής "εθνικής" ευθύνης για τη στήριξη των τραπεζών, που περνά πάντα μέσα από τη δική μας χασούρα. (...) Να μη δεχτούν οι τραπεζοϋπάλληλοι τα νέα προγράμματα εθελούσιας. Υπερασπιζόμαστε τα κατεκτημένα δικαιώματά μας, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. (...), να πιέσουμε τα σωματεία του κλάδου σε δράση για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ