Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ο καύσωνας έδωσε τη χαριστική βολή, έκαψε σταφύλια, σταφίδες και κηπευτικά

Διεκδικούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και καταβολή αποζημιώσεων στο 100%

Ο καύσωνας και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας, έδωσαν τη «χαριστική βολή» σε χιλιάδες αγρότες στην Αττική, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, καταστρέφοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σταφυλιού, σταφίδας και κηπευτικών.

Οι παραγωγοί κηπευτικών της Αττικής και της Κρήτης μιλάνε για ολοκληρωτική καταστροφή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και τόνους χαμένου προϊόντος λόγω ηλιοκαυμάτων στους καρπούς.

Σε πολλές περιοχές όπως η Ηλεία, ο καύσωνας ήρθε να προσθέσει ζημιές σ' αυτές που προκάλεσαν οι παγετοί των προηγούμενων μηνών.

Σε ό,τι αφορά τις ελαιοκαλλιέργειες, ο καύσωνας συνέπεσε με το «δέσιμο» του ανθού της ελιάς, με αποτέλεσμα να καεί ο ανθός, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί δεν θα καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο.

Ζημιές παρατηρήθηκαν και στη βιομηχανική ντομάτα στον θεσσαλικό κάμπο που μετά το σοκ του απριλιάτικου παγετού, αντιμετωπίζει τώρα θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 42oC, με το νερό άρδευσης να εξατμίζεται πριν φτάσει στις ρίζες.

Ετσι, για ακόμη μία φορά, χιλιάδες αγρότες που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος και να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα.

«Οι καταστροφές στην παραγωγή, η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, είναι από τα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές - ζωικές αρρώστιες "συνοδεύουν" μόνιμα τους παραγωγούς», σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Θανάσης Βομπίρης. Και τονίζει: «Μεγάλο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι δεν τους αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ βάσει κανονισμού και τους παραπέμπει στα ΠΣΕΑ, δηλαδή αποζημιώσεις - ψίχουλα και μετά από τρία χρόνια. Οι συνάδελφοι αγρότες δεν πρέπει να "τσιμπήσουν" στα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν αυτές τις μέρες βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που εκλέγονται με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, αφού η πολιτική που ακολουθούν είναι που μας αφήνει εκτεθειμένους. Το προηγούμενο διάστημα πιέσαμε με τις κινητοποιήσεις που οργανώσαμε και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιταχύνει κάποιες διαδικασίες. Είμαστε, όμως, σε ετοιμότητα για να δούμε αν θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της. Οι βιοπαλαιστές αγρότες συσπειρωμένοι στους Συλλόγους, απαιτούν τώρα από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, καμιά είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία. Είμαστε σε εγρήγορση, παρά τις δυσκολίες του καλοκαιριού, αξιοποιούμε κάθε μορφή αγώνα το επόμενο διάστημα, για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ