ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις φυλακές Δομοκού ο εγκληματίας Χρ. Παππάς

«Τους ναζιστές εγκληματίες μπορούν να τους απομονώσουν οι εργαζόμενοι με την οργανωμένη πάλη τους», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ναζί εγκληματίας Χρ. Παππάς κατά τη μεταφορά του στις φυλακές

Eurokinissi

Ο ναζί εγκληματίας Χρ. Παππάς κατά τη μεταφορά του στις φυλακές
Στις φυλακή βρίσκεται από την Παρασκευή και ο μέχρι πρότινος φυγόποινος, ναζιστής και υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή Χρήστος Παππάς, που μετά από 9 μήνες συνελήφθη από δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν και υπήρχαν διάφορες διαρροές για φυγή του στο εξωτερικό, φιλοξενία του σε μοναστήρια στη Σερβία κ.α., τελικά ήταν κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας, σε απόσταση αναπνοής από τη ΓΑΔΑ.

Γι'αυτό άλλωστε, πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα σε σχέση με εκείνα που είχαν ήδη προκύψει από την ίδια τη διαφυγή του. Θυμίζουμε ότι η εξαφάνισή του διαπιστώθηκε «κατόπιν εορτής», όταν έπρεπε να οδηγηθεί στο κελί του με την απόφαση καταδίκης της φασιστοσυμμορίας τον Οκτώβρη του 2020, παρά την υποτιθέμενη 24ωρη παρακολούθησή του.

Οπως φαίνεται μάλιστα από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν για τη σύλληψή του, δεν ευσταθεί τελικά ούτε η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι κυκλοφορούσε «αγνώριστος», όπως υποστήριζαν ορισμένα ΜΜΕ, αφού εκτός από μερικά κιλά παραπάνω δεν έχει κάποια άλλη εμφανή αλλαγή, επομένως δεν φαίνεται να έπαιρνε μέτρα «κάλυψης».

Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά, δεδομένων και των αποδεδειγμένων σχέσεων που έχουν οι ναζί με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και των δυνάμεων καταστολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και οι πληροφορίες τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψή του τον ήθελαν να κρύβεται για 9 μήνες στο συγκεκριμένο διαμέρισμα που πιάστηκε στου Ζωγράφου, το απόγευμα της Παρασκευής η εισαγγελία της Αθήνας διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την εμπλοκή κι άλλων προσώπων στην υπόθαλψή του. Οπως φαίνεται υπήρχαν καταθέσεις που αναφέρονταν ονομαστικά σε διάφορα πρόσωπα που φέρονται να τον βοηθούσαν, κάτι που προσθέτει ερωτηματικά για το τι γινόταν με την «καταδίωξή» του του εδώ και 9 μήνες.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, «η καθυστερημένη, με ευθύνη της κυβέρνησης, για εννιά μήνες σύλληψη του καταδικασμένου ναζιστή εγκληματία Χρ. Παππά δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για εφησυχασμό, γιατί τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής και τα άλλα φασιστοειδή, με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζονται, παραμένουν στην υπηρεσία του εκμεταλλευτικού συστήματος για όποτε τους χρειαστεί. Τους ναζιστές εγκληματίες και τις παραφυάδες τους μπορούν να τους απομονώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι, με την οργανωμένη πάλη τους και όχι όσοι τους εξέθρεψαν και για χρόνια τους ανέχτηκαν».

Ετσι, τα αυτάρεσκα σχόλια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, το μεσημέρι της Παρασκευής, για την «επιτυχία» της αστυνομίας, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγονται.

Ο ναζί υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής το μεσημέρι της Παρασκευής μεταφέρθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος του επέδωσε το φυλακιστήριο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού, όπου βρίσκονται όλα τα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης που είχαν γίνει και βουλευτές, εκτός του Αρτέμη Ματθαιόπουλου.

Οσο για την 52χρονη ουκρανικής καταγωγής με ελληνική ιθαγένεια, που τον φιλοξενούσε σπίτι της, είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στο δημοτικό ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα, αλλά όπως γράφτηκε η αστυνομία δεν την είχε «συνδέσει» με τον Χρήστο Παππά. Η συγκεκριμένη χρυσαυγίτισσα που συνελήφθη μαζί του, οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών, όπου της απαγγέλθηκε κατηγορία για υπόθαλψη εγκληματία και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών, οι 3 με υποχρέωση έκτισης και οι υπόλοιποι με αναστολή. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, έδωσε όμως στην έφεση αναστέλλουσα δύναμη και αφέθηκε ελεύθερη. Σημειώνεται ότι αυτό που ισχυρίστηκε είναι ότι ο Παππάς πήγε στο σπίτι της για ...«εθιμοτυπική επίσκεψη» μόλις πριν από τη σύλληψή του αλλά αποδέχτηκε ότι τον γνώριζε από τη Χρυσή Αυγή.

Θυμίζουμε ότι ο 60χρονος ναζί Χρ. Παππάς είχε καταδικαστεί στις 22 Οκτώβρη του 2020 μαζί με τον Μιχαλολιάκο και τους άλλους εγκληματίες σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, κάτω από τη μεγάλη λαϊκή κατακραυγή. Μετά αποκαλύφθηκε ότι είχε εξαφανιστεί από την 1η Οκτώβρη, λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου, όπου έδινε «παρών» στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Τότε ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι «ο Παππάς αποφάσισε να μην εμφανιστεί για να εκτίσει την ποινή του, γιατί θεωρεί την καταδίκη του άδικη» και ότι «έπρεπε να του δοθεί αναστολή μέχρι τον δεύτερο βαθμό».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» ΚΕΘΕΑ
Ενισχυμένη σε ψήφους και με μία επιπλέον έδρα

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στον Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, όπου η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» (δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) σημείωσε άνοδο σε ψήφους και έλαβε μία επιπλέον έδρα στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Η σταθερή διαχρονικά άνοδος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» εκφράστηκε με 76 ψήφους και 28,7% (από 41 ψήφους και 21% το 2018 - αύξηση 78% σε ψήφους) και 3 έδρες (από 2 έδρες το 2018) στο 11μελές ΔΣ.

Στο Ηράκλειο Κρήτης οι εργαζόμενοι έδωσαν την πρωτιά στην ΑΣΥ σε σχέση με το άλλο ψηφοδέλτιο, των «Ανεξάρτητων».

Η ΑΣΥ του ΚΕΘΕΑ σε ανακοίνωσή της χαιρετίζει όσους συνέβαλαν «στην ενίσχυση της αντιπροσώπευσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, αλλά και όλους όσοι (...) αναγνωρίζουν την επίμονη προσπάθειά μας για το δυνάμωμα του σωματείου, εκτιμούν τη στάση μας και τις προτάσεις μας ως συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση των συλλογικών διαδικασιών, των εργασιακών δικαιωμάτων, της ίδιας της δυνατότητας απεξάρτησης, που συνδέεται με την εξασφάλιση όλων των όρων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δουλειάς μας στο ΚΕΘΕΑ, την απόκρουση των σχεδίων περαιτέρω υποβάθμισης και διάλυσης του Οργανισμού (...).

Χαιρετίζουμε τη διεύρυνση του σωματείου, ιδιαίτερα με τις εγγραφές των νέων συναδέλφων, που στην πλειονότητά τους απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις οποίες όμως δεν αποδέχονται ως "κανονικότητα" και αποφασίζουν να οργανωθούν στο σωματείο για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα: Διεκδίκηση εκ των ων ουκ άνευ για όποιον θέλει ειλικρινά να υπερασπιστεί τη θεραπευτική προσέγγιση του ΚΕΘΕΑ και την Απεξάρτηση».

ΚΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στηρίζει το ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στην Ιεράπετρα

Η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ χαιρετίζει τις δράσεις του Πολυδύναμου Κέντρου Περιφέρειας Κρήτης, που εδρεύει στον Αγιο Νικόλαο, οι οποίες κορυφώθηκαν το Σάββατο 26 Ιούνη με την κεντρική εκδήλωση των εγκαινίων του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» στην Ιεράπετρα.

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο που τα στοιχεία Διεθνών Οργανισμών αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας μας αναδεικνύουν την άνοδο της χρήσης και της εξάρτησης από ναρκωτικά, τη μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής, καθώς και τη διόγκωση του πληθυσμού τοξικοεξαρτημένων», τονίζει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ, από θέσεις αρχής, με όλες του τις δυνάμεις στην κοινωνία και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα διεκδικεί ολοκληρωμένη πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρήστη σήμερα και τα αίτια που τον έστρεψαν σ' αυτήν την επιλογή.

Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντική και πολύτιμη η ύπαρξη και στήριξη κέντρου "στεγνών" προγραμμάτων, όπως το ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη" εδώ στο Λασίθι, στην Ιεράπετρα. Το ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των ίδιων των Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων του κινήματος για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για την ενίσχυση της δράσης του με νέες μονάδες, όπως αυτή στον νομό Λασιθίου. Αυτός ο αγώνας είναι που πρέπει να συνεχίσει και να ενισχυθεί, ώστε οι δομές να λειτουργούν με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και με μονιμοποίηση όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ενίσχυση των ψυχοδιαγνωστικών κέντρων, καθώς και για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό συνολικά των "στεγνών" προγραμμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ