ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Ιούλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Πραγματοποιήθηκε το 23ο Συνέδριό του

Ο Στ. Στεφάνου στο βήμα του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Ο Στ. Στεφάνου στο βήμα του Συνεδρίου του ΑΚΕΛ
Το 23ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 2-4 Ιούλη, στη Λευκωσία, στο στάδιο «Ελευθερία». Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν αρχηγοί και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, πρέσβεις ξένων κρατών, βετεράνοι του ΑΚΕΛ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών κομμάτων, ενώ μεταδόθηκαν επίσης βιντεοσκοπημένοι χαιρετισμοί και από άλλα κόμματα.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου περιλάμβανε την εισηγητική ομιλία του απερχόμενου ΓΓ της ΚΕ, Ανδρου Κυπριανού, ο οποίος είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τα καθήκοντα του ΓΓ του κόμματος.

Στην εισήγηση της ΚΕ αναφέρθηκε συνολικά στις εξελίξεις στην Κύπρο, με αιχμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Τιμητική αναφορά έγινε σε όσους «έφυγαν» από τη ζωή από το προηγούμενο συνέδριο, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Χριστόφιας.

Την τρίτη μέρα των εργασιών έγιναν οι ψηφοφορίες για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία αποτελείται από 105 μέλη, εκ των οποίων τα 36 εκλέγονται για πρώτη φορά. Στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε στη θέση του Γενικού Γραμματέα τον Στέφανο Στεφάνου με 74 ψήφους, έναντι 29 που πήρε ο ανθυποψήφιός του Γιώργος Λουκαΐδης.

Χαιρετισμός από τον Δ. Κουτσούμπα στο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, χαιρέτισε το Συνέδριο του ΑΚΕΛ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στις εργασίες του, ενώ μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου ο Δ. Κουτσούμπας έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον Στ. Στεφάνου για την εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Αναλυτικά, στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία του 23ου Συνεδρίου σας, απευθύνουμε συντροφικό χαιρετισμό στους συνέδρους, στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΑΚΕΛ.

Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον λαό της Κύπρου, στον αγώνα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του νησιού, ενάντια σε κάθε διχοτομικό σχέδιο. Τη στήριξή μας στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους που είναι αντιμέτωποι με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα για μια λύση δίκαιη, μια Κύπρο ενωμένη, ανεξάρτητη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Συνέδριο του ΑΚΕΛ πραγματοποιείται σε περίοδο εκδήλωσης νέας βαθιάς διεθνούς οικονομικής κρίσης και η κατάσταση που διαμόρφωσε παγκόσμια η πανδημία φωτίζει τις οξύτατες αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος.

Οξύνεται η βασική αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας, βαθαίνει η ανισομετρία ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, κλιμακώνεται η επιθετικότητα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις με βασικό στοιχείο την αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.

Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στον πλούτο των λίγων και τη σχετική και απόλυτη φτώχεια, την οποία βιώνει η πλειοψηφία των εργαζομένων. Οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες, αντί να αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στα χέρια του κεφαλαίου γίνονται εργαλείο για ένταση της εκμετάλλευσης. Επιτείνονται τα φαινόμενα παρασιτισμού και σήψης, αναδείχνονται έντονα οι αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο περιβάλλον.

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι είναι ένα σύστημα ξεπερασμένο, επιβεβαιώνουν ότι, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, η εποχή μας εξακολουθεί να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό.

Σε αυτές τις συνθήκες αποκτά ξεχωριστή σημασία η αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, ώστε να αναπτύσσεται η κοινή δράση και ο συντονισμός τους, να εμπλουτίζονται οι μορφές διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, να γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της ιδεολογικοπολιτικής ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, της αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αυτές τις σκέψεις ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».

Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ

Στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Στ. Στεφάνου για την εκλογή του, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρει:

«Αγαπητέ σύντροφε Στέφανε,

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ κι εγώ προσωπικά εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή σου στη θέση του ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και ευχόμαστε σ' εσένα και τα μέλη της νέας ΚΕ υγεία και δύναμη, για να φέρετε σε πέρας τα καθήκοντά σας, μέσα σ' αυτές τις σύνθετες και δύσκολες εξελίξεις.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού και προσβλέπει στη συνεργασία των κομμάτων μας, στην κοινή προσπάθεια για την υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων των λαών μας.

Συντροφικά

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ».


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, στις κόντρες για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή και τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις, περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή».

Καλλιεργώντας τον γνωστό εφησυχασμό για το περιεχόμενο του ιμπεριαλιστικού παζαριού, που αναβαθμίζεται μετά και την πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ηγέτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είμαι πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του '21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του '20». Πρόσθεσε ωστόσο, δείχνοντας και την ένταση των αντιθέσεων, ότι «άμα μου λέτε ότι έχουμε αντιμετωπίσει τη δομική αιτία αυτής της κρίσης και αυτής της έντασης θα σας έλεγα όχι, δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία. Αυτό το οποίο κάναμε όμως είναι να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας. Να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι εμείς θέλουμε μια καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουμε μια καλή σχέση. Πλην όμως, αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της κλιμακούμενης έντασης ως προς τα ελληνοτουρκικά θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις. Και να δείξουμε στο πεδίο ότι ορισμένες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συνομιλεί με την τουρκική και αν ο ίδιος συνομιλεί με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα μιλάμε. Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως θα σηκώσω το τηλέφωνο να του μιλήσω και βεβαίως το ίδιο θα κάνει και αυτός. Οπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Από τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη σχέση που έχουν οι δύο Υπουργοί - ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Τσαβούσογλου επικοινωνούν τακτικά».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real News», εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα ότι «θα έχουμε ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς όσον αφορά την Κύπρο και ενόψει της επετείου της εισβολής στις 20 Ιουλίου, δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο. Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή». Για το Κυπριακό τόνισε ακόμα ότι «η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήτοι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», αλλά «δυστυχώς τόσο η τουρκική στάση όσο και η στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας».

Πιάνοντας και το θέμα της επιστολής της γείτονα στον ΟΗΕ, όπου μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον Οργανισμό βάζει ξανά θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και την ελληνική ΑΟΖ, ο Ν. Δένδιας το παρουσίασε περίπου ως κάτι ...συνηθισμένο. «Με την επιστολή αυτή η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, επαναλαμβάνει τις πάγιες μονομερείς διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Θα απαντηθεί καταλλήλως ως είθισται», έσπευσε να διαβεβαιώσει.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και οι επαφές μου με τον Τούρκο ομόλογό μου επέτρεψαν "να σπάσει ο πάγος", αλλά δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μας. Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες».

Την ίδια ώρα «τρέχει» το παζάρι για διεύρυνση των διμερών μπίζνες ως πλατφόρμα για ευρύτερες διευθετήσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», θύμισε ότι έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, σε Καβάλα και Αττάλεια, για να διαμορφώσουν σχέδιο σε 25 τομείς, και σημείωσε ότι «το κλίμα είναι θετικό, υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές και η κάθε πλευρά έχει οργανώσει ομάδες εργασίας, οι οποίες καλούνται να αποτυπώσουν αυτό το σχέδιο δράσης σε συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα».

Απειλές για γεωτρήσεις, διεργασίες για περιφερειακό φόρουμ

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πάλι ότι «θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο». Προσθέτοντας ότι «έρχονται συνεχώς σήματα για ενδείξεις φυσικού αερίου, τώρα ελπίζουμε και ο στόχος μας είναι να εξάγουμε και φυσικό αέριο από εκεί», ο Τούρκος ηγέτης έθεσε τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο των συνολικότερων εξελίξεων, όλης της περιφέρειας, και αναφερόμενος στις ευρύτερες επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου ανέφερε (μιλώντας για το παζάρι της Τουρκίας με τη Δύση): «Τι μας λένε; "Τι δουλειά έχετε στη Συρία, στη Λιβύη, στο Καραμπάχ, στην Ανατολική Μεσόγειο;" Οσοι το λένε αυτό είτε δεν ενημερώνονται για το τι γίνεται στον κόσμο, είτε τραβούν την ξιφολόγχη του εχθρού. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Εστιάζοντας στο Κυπριακό, ενόψει και της επίσκεψης που θα κάνει στις 20/7 στα Κατεχόμενα, όπου αναμένεται να πάρει μέρος σε σειρά εγκαινίων και ανακοινώσεων, μεταξύ άλλων και για στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ετοιμάζουν οι κατοχικές αρχές, ο Ερντογάν είπε ότι είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σχολιάζοντας ότι η ηγεσία της Τουρκίας δεν μιλάει «κατόπιν οδηγιών», σημείωσε πως «ό,τι δικαίωμα έχουμε (...) θα το διεκδικήσουμε».

Οι τουρκικές αξιώσεις επανέρχονται σταθερά, με φόντο και την αναθέρμανση του παζαριού Τουρκίας - ΕΕ, όπως φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας. Καθόλου τυχαία, η τουρκική πλευρά επανέφερε (με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα) την πρότασή της για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό θέμα και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Φυσικά, οι όροι και η σύνθεση παλιών και νέων συνεργασιών στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο διαφόρων επαφών, όπως και η συνάντηση που είχαν στο Κάιρο οι υπουργοί Αμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι και της Κύπρου Χ. Πετρίδης. Συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με τον Χ. Πετρίδη να ξεχωρίζει «την ανάγκη της δημιουργίας ενός περιφερειακού φόρουμ, ενός φόρουμ όπου θα συμμετέχουν και άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, που στηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο, που στηρίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας, και μέσα σε αυτήν την αναγκαιότητα έχουμε επίσης συμφωνήσει για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ