Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνεχίζονται οι διεργασίες

Τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως προβλέπουν ότι θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, στις κόντρες για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή και τις αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις, περιέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή».

Καλλιεργώντας τον γνωστό εφησυχασμό για το περιεχόμενο του ιμπεριαλιστικού παζαριού, που αναβαθμίζεται μετά και την πρόσφατη συνάντηση με τον Τούρκο ηγέτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είμαι πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του '21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του '20». Πρόσθεσε ωστόσο, δείχνοντας και την ένταση των αντιθέσεων, ότι «άμα μου λέτε ότι έχουμε αντιμετωπίσει τη δομική αιτία αυτής της κρίσης και αυτής της έντασης θα σας έλεγα όχι, δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία. Αυτό το οποίο κάναμε όμως είναι να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας. Να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι εμείς θέλουμε μια καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουμε μια καλή σχέση. Πλην όμως, αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της κλιμακούμενης έντασης ως προς τα ελληνοτουρκικά θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις. Και να δείξουμε στο πεδίο ότι ορισμένες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συνομιλεί με την τουρκική και αν ο ίδιος συνομιλεί με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα μιλάμε. Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως θα σηκώσω το τηλέφωνο να του μιλήσω και βεβαίως το ίδιο θα κάνει και αυτός. Οπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Από τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τη σχέση που έχουν οι δύο Υπουργοί - ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Τσαβούσογλου επικοινωνούν τακτικά».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real News», εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα ότι «θα έχουμε ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο». Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «δυστυχώς όσον αφορά την Κύπρο και ενόψει της επετείου της εισβολής στις 20 Ιουλίου, δεν θα μπορούσα να πω το ίδιο. Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή». Για το Κυπριακό τόνισε ακόμα ότι «η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ήτοι δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία», αλλά «δυστυχώς τόσο η τουρκική στάση όσο και η στάση της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας».

Πιάνοντας και το θέμα της επιστολής της γείτονα στον ΟΗΕ, όπου μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον Οργανισμό βάζει ξανά θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και την ελληνική ΑΟΖ, ο Ν. Δένδιας το παρουσίασε περίπου ως κάτι ...συνηθισμένο. «Με την επιστολή αυτή η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, επαναλαμβάνει τις πάγιες μονομερείς διεκδικήσεις της εναντίον της χώρας μας τις οποίες απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Θα απαντηθεί καταλλήλως ως είθισται», έσπευσε να διαβεβαιώσει.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και οι επαφές μου με τον Τούρκο ομόλογό μου επέτρεψαν "να σπάσει ο πάγος", αλλά δεν επήλθε καμία σημαντική πρόοδος στις σχέσεις μας. Οι θέσεις μας παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας. Δεν τρέφουμε αυταπάτες».

Την ίδια ώρα «τρέχει» το παζάρι για διεύρυνση των διμερών μπίζνες ως πλατφόρμα για ευρύτερες διευθετήσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», θύμισε ότι έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, σε Καβάλα και Αττάλεια, για να διαμορφώσουν σχέδιο σε 25 τομείς, και σημείωσε ότι «το κλίμα είναι θετικό, υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές και η κάθε πλευρά έχει οργανώσει ομάδες εργασίας, οι οποίες καλούνται να αποτυπώσουν αυτό το σχέδιο δράσης σε συγκεκριμένες ενέργειες, χρονοδιαγράμματα και παραδοτέα».

Απειλές για γεωτρήσεις, διεργασίες για περιφερειακό φόρουμ

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πάλι ότι «θα συνεχίσουμε τις έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο». Προσθέτοντας ότι «έρχονται συνεχώς σήματα για ενδείξεις φυσικού αερίου, τώρα ελπίζουμε και ο στόχος μας είναι να εξάγουμε και φυσικό αέριο από εκεί», ο Τούρκος ηγέτης έθεσε τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά στο πλαίσιο των συνολικότερων εξελίξεων, όλης της περιφέρειας, και αναφερόμενος στις ευρύτερες επιδιώξεις του τουρκικού κεφαλαίου ανέφερε (μιλώντας για το παζάρι της Τουρκίας με τη Δύση): «Τι μας λένε; "Τι δουλειά έχετε στη Συρία, στη Λιβύη, στο Καραμπάχ, στην Ανατολική Μεσόγειο;" Οσοι το λένε αυτό είτε δεν ενημερώνονται για το τι γίνεται στον κόσμο, είτε τραβούν την ξιφολόγχη του εχθρού. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Εστιάζοντας στο Κυπριακό, ενόψει και της επίσκεψης που θα κάνει στις 20/7 στα Κατεχόμενα, όπου αναμένεται να πάρει μέρος σε σειρά εγκαινίων και ανακοινώσεων, μεταξύ άλλων και για στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ετοιμάζουν οι κατοχικές αρχές, ο Ερντογάν είπε ότι είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σχολιάζοντας ότι η ηγεσία της Τουρκίας δεν μιλάει «κατόπιν οδηγιών», σημείωσε πως «ό,τι δικαίωμα έχουμε (...) θα το διεκδικήσουμε».

Οι τουρκικές αξιώσεις επανέρχονται σταθερά, με φόντο και την αναθέρμανση του παζαριού Τουρκίας - ΕΕ, όπως φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας. Καθόλου τυχαία, η τουρκική πλευρά επανέφερε (με δηλώσεις του ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα) την πρότασή της για σύγκληση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό θέμα και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Φυσικά, οι όροι και η σύνθεση παλιών και νέων συνεργασιών στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο διαφόρων επαφών, όπως και η συνάντηση που είχαν στο Κάιρο οι υπουργοί Αμυνας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Ζάκι και της Κύπρου Χ. Πετρίδης. Συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, με τον Χ. Πετρίδη να ξεχωρίζει «την ανάγκη της δημιουργίας ενός περιφερειακού φόρουμ, ενός φόρουμ όπου θα συμμετέχουν και άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς, που στηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο, που στηρίζουν το Δίκαιο της Θάλασσας, και μέσα σε αυτήν την αναγκαιότητα έχουμε επίσης συμφωνήσει για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες προκλήσεις και διαγκωνισμός... ΝΑΤΟφροσύνης (2022-02-17 00:00:00.0)
Για «διαβεβαιώσεις» από «ExxonMobil» και «Qatar Energy» μιλά η Τουρκία (2021-12-15 00:00:00.0)
«Τρέχουν» διεργασίες και παζάρια σε όλα τα επίπεδα (2021-07-15 00:00:00.0)
Δίαυλοι επικίνδυνων διευθετήσεων με έναν «σημαντικό παίκτη» στην Ανατ. Μεσόγειο (2021-06-18 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται το παζάρι με την Τουρκία (2021-01-27 00:00:00.0)
Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Β. Μακεδονίας (2019-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ