Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ενα ξεχωριστό Διήμερο στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς

Πλούσιο το αθλητικό...
Πλούσιο το αθλητικό...
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Ιούλη το Διήμερο των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς.

Με ενθουσιώδη τη συμμετοχή νεολαίας, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ όλων των ηλικιών συναντήθηκαν στο χώρο του «River Party» στο Νεστόριο, όπου κατασκήνωσαν, και μαζί περπάτησαν στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ στον Γράμμο, συμμετείχαν σε εκδηλώσεις και είχαν την ευκαιρία να περάσουν στιγμές χαλάρωσης σε έναν πολύ όμορφο χώρο, μέσα στο πράσινο της φύσης και δίπλα στις όχθες του Αλιάκμονα.

Αχώριστοι από δραστηριότητες όπως αυτή έχουν γίνει και οι μικροί φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», για τους οποίους λειτούργησε χώρος όπου έγιναν καλλιτεχνικές δραστηριότητες και ομαδικά παιχνίδια, σκορπίζοντας παιδικά γέλια και φωνές στην κατασκήνωση.

Στα χνάρια της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ

Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων βρέθηκε η πεζοπορία προς το Νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Λιανοτόπι. Τις προηγούμενες ημέρες, ομάδες μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ είχαν πραγματοποιήσει καθαρισμό του χώρου όπου είχαν εντοπιστεί οι πρώτοι 3 θάλαμοι του Νοσοκομείου του ΔΣΕ, εντοπίζοντας παράλληλα άλλους 6. Πλέον έχουν εντοπιστεί οι 9 από τους 13 που σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχουν στη περιοχή.

Από την εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης
Από την εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης
Στο σημείο οι κατασκηνωτές έφτασαν μετά από πεζοπορία έως τη θέση Σκάλα, σε υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρων. Εκεί οι Οργανώσεις Περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας τοποθέτησαν τιμητική πλακέτα, με την επιγραφή «Σε τούτα εδώ τα χώματα την περίοδο 1946 - 1949, στο Νοσοκομείο του Γράμμου, οι μαχητές του Υγειονομικού του ΔΣΕ έδιναν "ζωή νικώντας το θάνατο". Σ'αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε...», όπου λουλούδια απέθεσε η Τίνα Κουζιάκη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στους θαλάμους που έχουν εντοπιστεί και σύντομες ομιλίες έκαναν η Ελενα Βλάχου, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για το Υγειονομικό του ΔΣΕ, και ο Κώστας Σταμπολίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε για τις προσπάθειες ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματος στην περιοχή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης δύο ομάδες από την ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η μία αποτελούνταν από συντρόφους που αποφάσισαν μαζί να κλείσουν στον Γράμμο τον κύκλο της πρώτης σειράς μαθημάτων Πολιτικής Οικονομίας, Φιλοσοφίας και στρατηγικής του Κόμματος, ενώ η δεύτερη από μέλη της ΤΟ Υγείας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας. Οι σύντροφοι από την Κεντρική Μακεδονία δώρισαν στις Οργανώσεις Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αντίτυπα της έκδοσης «Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Δημοκρατικού Στρατού», που επιμελήθηκε η ΚΟ Κ. Μακεδονίας.

...και πολιτιστικό πρόγραμμα του Διημέρου
...και πολιτιστικό πρόγραμμα του Διημέρου
Η Ελενα Βλάχου ανάμεσα σε άλλα ανέφερε ότι η αποκάλυψη του νοσοκομείου έγινε με βάση τις διηγήσεις των γιατρών του ΔΣΕ, Νώντα Σακελλαρίου και Γιώργη Τζαμαλούκα, όπως και χαρτογραφικό υλικό από το Αρχείο του Κόμματος. Διαμορφώθηκε με απόφαση της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΔΣΕ ενόψει της μεγάλης μάχης του Γράμμου, ώστε να είναι κοντά στο μέτωπο και στους σταθμούς μεταφοράς των τραυματιών. Το χτίσιμό του ολοκληρώθηκε τον Μάη του 1948, υπό την επίβλεψη του Μιχάλη Σουμελίδη. Οι 3 ομάδες θαλάμων που χτίστηκαν υπολογίζεται πως είχαν συνολική χωρητικότητα 1.500 θέσεων.

Μιλώντας για το μεγαλείο του έργου των μαχητών του Υγειονομικού του ΔΣΕ, τόνισε πως αυτό που αποκαλύπτει την ατσάλινη θέληση κόντρα στον θάνατο για το δίκιο του αγώνα του λαού είναι «το θαύμα και το παράδοξο του Γράμμου και του Βίτσι», δηλαδή το γεγονός ότι από τα χειρουργεία καταγμάτων κρανίου που καταγράφηκαν στα βιβλία αναφοράς του νοσοκομείου η θνητότητα έφτανε στο 10%, ενώ το 1914 - 1918, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν 80%, και μετέπειτα, το '39 - '44, στο 25% - 45%.

Για την Υγειονομική Υπηρεσία του ΔΣΕ είπε ότι «δεν θα μπορούσε να είναι ξεκομμένη από τον χαρακτήρα, τους σκοπούς και τα ιδανικά του ΔΣΕ ως οργανωμένου λαϊκού στρατού που ο αγώνας του απείλησε όσο ποτέ ξανά την κυριαρχία της αστικής τάξης» και ότι μέσα από τη δράση της «αποδείχθηκε η ανωτερότητα του νέου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας, στην Λεύτερη Ελλάδα, όπως αυτή εκφράστηκε σε αδρές γραμμές μέσα από τη συγκρότηση του Υγειονομικού του ΔΣΕ, και της υπεράνθρωπης μάχης ενάντια στον θάνατο. Μπήκαν οι κατευθυντήριες ιδέες ενός συστήματος Υγείας που κριτήριο έχει την ανύψωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του εργαζόμενου λαού, καλύπτοντας τις ανάγκες του στην Υγεία από την πρόληψη έως την αποκατάσταση».

Στο τελικό στάδιο οι εργασίες στο Μουσείο στο Νεστόριο

Προς το Νοσοκομείο του ΔΣΕ
Προς το Νοσοκομείο του ΔΣΕ
Ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματος την περίοδο 1940 - 1949 έκανε στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, πριν από το γλέντι στον χώρο της κατασκήνωσης με παραδοσιακούς ήχους της περιοχής με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα», ο Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Χατζηδαμιανός.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στα τιμημένα χώματα του Νεστορίου έχουν ως βασικό σκοπό «να διδαχθούμε από την Ιστορία, να βαδίσουμε στα χνάρια που βάδισαν οι αγωνιστές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, να τιμήσουμε όσους δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους πάλεψαν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Τόνισε δε πως η εκδήλωση στο Νεστόριο είναι ξεχωριστή, καθώς οι εργασίες για την κατασκευή του Μουσείου στο Νεστόριο, που ετοιμάζει το ΚΚΕ, βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, στο κτίριο που πρόσφερε στο Κόμμα ο Χάρης Τουτούνης στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του, Μάρκου και Ελένης Τουτούνη.

Ο Κ. Χατζηδαμιανός ευχαρίστησε από το βήμα όλους τους συντρόφους και φίλους των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος και της ΚΝΕ για την εθελοντική τους προσφορά στην κατασκευή του Μουσείου, όπως επίσης τον δήμαρχο Νεστορίου και τους εργαζόμενους του δήμου για τη συμβολή τους με κάθε τρόπο στην κατασκευή του Μουσείου.


Πρόσθεσε ότι ως ελάχιστο φόρο τιμής, στην πρόσοψη του Μουσείου θα παρατεθούν με ειδική μνημειακή κατασκευή τα ονόματα των άνω των 500 νεκρών αγωνιστών - μαχητών της περιόδου 1940 - 1949: «Είναι ακόμα μία εκπλήρωση της υπόσχεσης πως δεν τους ξεχνάμε! Τιμάμε ιδιαίτερα τους νεκρούς από τα χωριά της περιοχής του Νεστορίου, όλους όσοι έπεσαν στις μάχες ως μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ».

«Εκεί όπου πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά τόσοι και τόσοι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού»

Ιδιαίτερη στιγμή του Διημέρου αποτέλεσε και η εκδήλωση στη Σπανούρα Κοτύλης, το απόγευμα του Σαββάτου, στο μνημείο στη θέση Χάρος.

Εκει ομιλία έκανε ο Γιώργος Ριμπάς, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Στη συνέχεια κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο ο Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, Κώστας Αντάρας, και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Το μνημείο έχει στηθεί στη μνήμη των 3 μαχητών του ΔΣΕ των οποίων η ομάδα τον Ιούλη του 1947, κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του αστικού στρατού στον Γράμμο με την επωνυμία «Εαρινή Εκστρατεία», υπερασπίστηκε ηρωικά το ύψωμα απέναντι σε ένα τάγμα και ένα σμήνος Αεροπορίας του εθνικού στρατού.

Αφού τους τελείωσαν τα πυρομαχικά, μοναδικοί επιζήσαντες ο Γιάννης Θεοδώρου, ο Νίκος Χατζηβασιλείου και ο Θάνος Δημητρίου επέλεξαν να μην πιαστούν αιχμάλωτοι, και με έναν τελευταίο χορό πήδηξαν από γκρεμό ύψους 150 μέτρων.


Ακολούθησε πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη της συντρόφισσας Ισμήνης Σπυριδωνίδου, η οποία «έφυγε» από τη ζωή φέτος στις 9/2 σε ηλικία 74 ετών.

Οι σύντροφοι της Ισμήνης πραγματοποίησαν την επιθυμία της να σκορπιστούν οι στάχτες της στον Γράμμο, στο βουνό όπου πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, την ίδια ώρα που το σύνθημα «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στον ΔΣΕ» αντηχούσε στις ίδιες πλαγιές όπου αντηχούσαν τα όπλα των μαχητών του ΔΣΕ.

Λίγα λόγια για τη ζωή της είπε η συντρόφισσα Γιώτα Τορλαχίδου, η οποία κλείνοντας είπε πως «αποχαιρετούμε τη συντρόφισσα Ισμήνη και θα τιμάμε πάντα τη μνήμη της συνεχίζοντας τον αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία! (2023-06-28 00:00:00.0)
Κατασκήνωση στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ (2022-06-28 00:00:00.0)
Κατασκήνωση στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ (2022-06-16 00:00:00.0)
Κατασκήνωση στο Νεστόριο, στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ (2022-06-11 00:00:00.0)
Με μεγάλη συμμετοχή, συγκίνηση και περηφάνια, άνοιξε τις πόρτες του το Μνημείο - Μουσείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ (2021-11-02 00:00:00.0)
Ολα έτοιμα για τη μεγάλη εκδήλωση των εγκαινίων την Κυριακή (2021-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ