Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Με μεγάλη συμμετοχή, συγκίνηση και περηφάνια, άνοιξε τις πόρτες του το Μνημείο - Μουσείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ

Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας από την περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή, έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς την Κυριακή το πρωί, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το Νεστόριο ντύθηκε τα γιορτινά του. Οι νεολαίοι με τις σημαίες του ΚΚΕ έδιναν από νωρίς τον τόνο με τον ενθουσιασμό και τα συνθήματά τους: «Ούτε στα ξερονήσια ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ».

Με πολλή συγκίνηση, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, αλλά και νέα παιδιά, έβλεπαν στις μεταλλικές επιφάνειες στην πρόσοψη του Μνημείου - Μουσείου τα ονόματα των 500 και πλέον ανταρτών συγγενών τους, που πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της περιοχής, τόσο την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στη φασιστική κατοχή των Ιταλών, των Γερμανών και των Βουλγάρων, όσο και στην κορυφαία τον 20ό αιώνα στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Τα ονόματα των ηρώων δεσπόζουν αναλλοίωτα, λαμπερά και ανοξείδωτα. Ξεχωρίζουν ζωντανά, κόντρα στον χρόνο, τον οποίο συμβολίζουν οι μεταλλικές πλάκες που οξειδώνονται. Τη σύνθεση επιμελήθηκαν η αρχιτέκτονας του Μουσείου Δέσποινα Τσιρώνη και ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς, ενώ την έκανε αριστοτεχνικά πράξη το εργαστήρι του Δήμου Βασίβαγλη, που έχει συμβάλει στην υλοποίηση και άλλων μνημείων τα οποία αποφάσισε η ΚΕ του ΚΚΕ.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό και συγκίνηση ο κόσμος επισκέπτονταν και τα εκθέματα του Μουσείου, το κτίριο του οποίου είναι προσφορά στο Κόμμα του συντρόφου Χάρη Τουτούνη στη μνήμη των αγωνιστών γονιών του.

Το Μνημείο - Μουσείο αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύχρονης κοπιαστικής δουλειάς των κομμουνιστών της περιοχής. Σε αυτήν την προσπάθεια στάθηκε ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας της ΤΟ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ, που προλόγισε την εκδήλωση.

Μετά την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον ίδιο εκ μέρους της ΚΕ και από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Παραβρέθηκε επίσης ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Το συγκρότημα της ΚΝΕ Κεντρικής Μακεδονίας, με τους Βασιλική Γκρανοπούλου (φωνή, κιθάρα), Φανή Χριστάνη (φωνή), Γεράσιμο Αραμπατζή (φωνή), Νίκο Παντέχη (φωνή, πλήκτρα), με αντάρτικα τραγούδια του αγώνα «έντυσε» καλλιτεχνικά την εκδήλωση.

Επίσης, στον χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», που τράβηξε το ενδιαφέρον των επισκεπτών με πολλά βιβλία Ιστορίας και ιδιαίτερα για την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ