Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οι τραγικές ελλείψεις διαμορφώνουν ξανά εφιαλτική κατάσταση
  • Πολλαπλασιάζονται οι διασωληνωμένοι σε ουρές αναμονής εκτός ΜΕΘ
  • Για περίθαλψη περιστατικών «πριν το εξιτήριο» χαρτζιλικώνεται ο ιδιωτικός τομέας

Eurokinissi

Τεράστια παραμένει η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς καλούνται να δώσουν τη μάχη για την προστασία της υγείας αποδεκατισμένα από προσωπικό και με τους εργαζόμενους να δουλεύουν πέρα από τα όρια των αντοχών τους. Οι κλίνες ΜΕΘ Covid δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις κλινικές ή σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ. Κάτω από την πίεση των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών, η αρμόδια ΥΠΕ αποφάσισε τη μετατροπή σε Covid της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αγίου Παύλου».

Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται πώς «συνδράμει» πάντα με το αζημίωτο ο ιδιωτικός τομέας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Με έγγραφο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ενημερώνονται τα νοσοκομεία προκειμένου να προετοιμάσουν τους ασθενείς που θα προωθήσουν προς το κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή», με το οποίο υπέγραψε σχετική συμφωνία το υπουργείο Υγείας προκειμένου να περιθάλψει έως 200 ασθενείς. Ενημερώνονται λοιπόν τα νοσοκομεία ότι η «Αρωγή» θα δέχεται τα εξής θετικά περιστατικά: «Περιστατικά πριν το εξιτήριο. Περιστατικά εμβολιασμένα με ήπια συμπτώματα. Περιστατικά με μη δυνατότητα διακομιδής σε άλλο κέντρο αποκατάστασης ή στην οικεία τους. Περιστατικά που χρήζουν χαμηλής ροής οξυγόνου». Αυτή είναι η «συνεργασία» με τον ιδιωτικό τομέα, που, αντί να επιταχθεί, θα αποζημιώνεται αδρά για στοιχειώδεις παροχές υγείας σε ασθενείς που θα είναι σχεδόν καλά...

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η ΜΕΘ έχει γεμίσει και την ίδια ώρα τουλάχιστον 10 ασθενείς βρίσκονταν σε αναμονή για διασωλήνωση, που πιθανά θα παρέμεναν στις κλινικές μέχρι να βρεθεί, αν βρεθεί, άδεια κλίνη σε κάποια ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα λειτουργούν μόνο δύο χειρουργικές αίθουσες, εκ των οποίων η μία σταμάτησε χτες, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πέρα από το όριο λειτουργίας στη Θεσσαλία

Πέρα από κάθε όριο συνεχίζουν να λειτουργούν τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλίας, καθώς οι ανάγκες νοσηλείας των ασθενών με Covid παραμένουν μεγάλες, η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100%, με την κυβέρνηση να αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, που μόνο στη Λάρισα διαθέτει 1.984 κρεβάτια.

Αντίθετα, ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, για την «αποσυμφόρηση» του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει - πάντα με το αζημίωτο - σε συμφωνία με τέσσερις ιδιωτικές κλινικές σε Βόλο και Λάρισα, για τη διάθεση κλινών σε Covid και non Covid ασθενείς.

Λάρισα: Μέχρι και σε γραφείο γιατρών μπήκαν δύο κρεβάτια

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη Λάρισα είναι πως, την Παρασκευή, προκειμένου να φιλοξενηθούν ασθενείς με κορονοϊό, μπήκαν δύο κρεβάτια μέχρι και σε γραφείο γιατρών! Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει οι διακομιδές καθημερινά στη Χαλκίδα και στα Γιάννενα.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης λειτουργούν με δυο μόνο γιατρούς η Ογκολογική κλινική, η Ουρολογική, η Νεφρολογική, η Παιδιατρική η οποία εξυπηρετεί και άλλες περιοχές εκτός Λάρισας. Το Σάββατο, μετά από εφημερία στη Β' Παθολογική, νοσηλεύονταν 75 ασθενείς, οι 54 με COVID και για όλους αυτούς υπήρχαν μόνο ένας ειδικός παθολόγος και 2 ειδικευόμενοι!

Σε αυτό το πλαίσιο και αντί να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας με τα 1.984 κρεβάτια που διαθέτει στην πόλη, σε σύσκεψη της 5ης ΥΠΕ που έγινε χτες, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η μείωση κατά 50% των εξωτερικών χειρουργείων, να σταματήσουν τα απογευματινά ιατρεία στα δύο νοσοκομεία, ενώ αν υπάρξει κλιμάκωση, θα ζητηθεί η επίσημη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο.

Συνεχείς μετατροπές κλινικών στα Τρίκαλα

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, τουλάχιστον 60 περιστατικά Covid-19 νοσηλεύονται στις 3 κλινικές που ξαναλειτούργησαν για να τα περιθάλψουν. Οι κλίνες αυτές στελεχώνονται με υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του παθολογικού τομέα, με μετακινήσεις νοσηλευτών με συνέπεια τη δυσλειτουργία στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα. Η Πνευμονολογική κλινική μετατράπηκε ξανά σε κλινική Covid υπόπτων, όπως και στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Συρρικνώθηκαν και συγχωνεύθηκαν κλινικές, όπως η Ουρολογική στη Χειρουργική, η Οφθαλμολογική στην Ορθοπεδική.

Η ΜΕΘ Covid με 7 κρεβάτια είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πληρότητα στο 100% τις τελευταίες μέρες. Η ΜΕΘ non Covid, με 7 κρεβάτια, μετατρέπεται κι αυτή σε ΜΕΘ Covid, και η σύμπτυξη των δύο σκοπό έχει να καλυφθούν τα περιστατικά δύο περιφερειακών ενοτήτων, των Τρικάλων και της Καρδίτσας!

Η Μονάδα Εμφραγμάτων με 7 κρεβάτια μετατρέπεται σε ΜΕΘ non Covid, σηκώνοντας όλο το βάρος για την κάλυψη των αναγκών για ασθενείς με έμφραγμα και ασθενείς non Covid.

Καρδίτσα: Διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ

Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στην Καρδίτσα, όπου η κλινική Covid ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ το νοσοκομείο παραμένει χωρίς ΜΕΘ Covid. Διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε νοσοκομείο άλλης πόλης, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους.

Η απόφαση για μετατροπή μέσα στον Νοέμβρη της ΜΕΘ εκ νέου σε ΜΕΘ Covid και η εν συνεχεία μετατροπή της καρδιολογικής μονάδας σε ΜΕΘ, ενώ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των περιστατικών Covid, ταυτόχρονα θα δημιουργήσει κενό σε μια κρίσιμη μονάδα, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών με καρδιολογικά νοσήματα.

Στην πνευμονολογική Covid κλινική υπήρχαν μόνο 3 γιατροί και για να καλυφθούν κάποιες από τις πολλές εφημερίες γίνονταν μετακινήσεις γιατρών από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας στη συνέχεια και αυτές. Μόνο τώρα, με την επικίνδυνη έξαρση των νοσηλευόμενων, μετακινήθηκαν στην κλινική άλλοι 2 γιατροί, αφήνοντας, όμως, τεράστιο κενό και βαρύ φόρτο για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.

Σοβαρά προβλήματα και κενά υπάρχουν και σε άλλες κλινικές και κυρίως στην Παθολογική, στην οποία, ενώ προβλέπονται 13 γιατροί στον οργανισμό, οι μόνο 8 γιατροί πρέπει να καλύπτουν παράλληλα τα επείγοντα και την κλινική υπόπτων Covid. Στο Ακτινολογικό και στη Γυναικολογική οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί ξεπερνούν το πλαφόν που υπάρχει και πλέον καλύπτονται με «εντέλλεσθε», με κίνδυνο η υπερεφημέρευση να έχει επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική τους υγεία, η οποία είναι απαραίτητη για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Περιφερειακών Ιατρείων της ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης

Στο ίδιο πλαίσιο, των επικίνδυνων μπαλωμάτων για την εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού, την αναστολή της λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας των Νομών Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου ανακοίνωσε και εφάρμοσε (τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου) η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης.

Η αναστολή λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων στο σύνολο των ΠΕ της Περιφέρειας ΑΜΘ αποφασίστηκε «λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες από την έκρηξη της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι δομές Υγείας». Χρόνιοι πάσχοντες, υπέργηροι, ΑμεΑ και συνολικά ο λαός της υπαίθρου μιας ολόκληρης Περιφέρειας θα αναγκαστούν να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα, βάζοντας παράλληλα βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχουν τακτική ιατρική παρακολούθηση ή ακόμα και να λάβουν μια απλή συνταγογράφηση. Την ίδια ώρα, τα ραντεβού με τα εξωτερικά ιατρεία των υποστελεχωμένων νοσοκομείων της περιοχής εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα που ανοίγουν οι αντίστοιχες πλατφόρμες.

Την ίδια στιγμή, οι υπάρχουσες κλινικές και οι ΜΕΘ στην περιοχή αγγίζουν πληρότητα 100% και οι ζωές των ασθενών μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο, ενώ οι δυνατότητες για άνοιγμα νέων κλινικών Covid έχουν περιοριστεί ακόμη περισσότερο μετά τις αναστολές εργασίας εκατοντάδων υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Εικόνα από το νέο ΕΣΥ»

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που μετατρέπουν το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Πρόληψης και Υγείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα», σχολιάζει μεταξύ άλλων σε αντίστοιχη ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Και απαιτεί να ανακληθεί άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης, η απόφαση για το κλείσιμο των ιατρείων, τονίζοντας πως η πολιτική αυτή αποτελεί «εικόνα από το μέλλον» του «νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης, «μιας πολιτικής που αναζητά συνενόχους και τους βρίσκει στη στρατηγική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του προτείνει "υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ