Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βουτηγμένες σε δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών

Από τη Λάρισα σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της νέας κατάπτυστης Συμφωνίας

Τα αμερικανικά πολεμικά στη βάση της Λάρισας
Τα αμερικανικά πολεμικά στη βάση της Λάρισας
Βουτηγμένες σε μια δίνη επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών και πολεμικών σεναρίων, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στην κόντρα με άλλα κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, είναι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, συνέπεια της προσπάθειας των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη Τετάρτη διεξήχθη συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» και του αμερικανικού αντιτορπιλικού «USS Porter» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα Αντιαεροπορικού Πολέμου με συμμετοχή αεροσκαφών «F-16» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και «F-15» της ΠΑ των ΗΠΑ (USAF), τα οποία έχουν μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση της Λάρισας συμμετέχοντας στην επιχείρηση «Castle Forge», στο πλαίσιο της οποίας εκτελείται ποικιλία συνεκπαιδεύσεων σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και αποστολές των αμερικανικών μαχητικών μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Την Πέμπτη μετέβη στη Λάρισα ο ίδιος ο διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων του NATO (AIRCOM) και των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE - AFAFRICA), πτέραρχος Jeffrey L. Harrigian, επιθεωρώντας τους χώρους μεταστάθμευσης των αμερικανικών «F-15» και συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» με τους αρμόδιους Ελληνες επιτελείς για τις απαιτήσεις και τις αναπτύξεις της «Castle Forge». Για τη δε συνεκπαίδευση με το «USS Porter», τονίζεται από ελληνικής πλευράς ότι «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τη διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής των ΗΠΑ (US Naval Forces Europe - Africa) και τη διοίκηση του 6ου Στόλου που επιχειρεί στην εν λόγω περιοχή (US 6th Fleet), το αντιτορπιλικό έκανε συνεκπαίδευση και με την αρμάδα του ΝΑΤΟ, SNMG2 (από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκε σε σταθερή βάση στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό) και συγκεκριμένα την ιταλική φρεγάτα «ITS Virginio Fasan», την τουρκική «TCG Gokceada», τη ρουμανική «ROS Regina Maria» και το γερμανικό τάνκερ «FGS Spessart».

Παραπέρα, τα πέντε πλοία ασκήθηκαν και στην αντιαεροπορική άμυνα απέναντι σε πορτογαλικά «F-16», που την τρέχουσα περίοδο στον ΝΑΤΟικό καταμερισμό έχουν μετασταθμεύσει στη Ρίγα της Λετονίας και πέταξαν μέχρι το Αιγαίο αφού διέσχισαν όλη την Ανατ. Ευρώπη, αναδεικνύοντας έμμεσα και την κρισιμότητα του πελάγους ως ευρωατλαντικού προμαχώνα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Αμέσως μετά, διαπλέοντας το Αιγαίο, το αμερικανικό αντιτορπιλικό μπήκε για περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα με αεροπορική κάλυψη από τα αμερικανικά «F-15» και παροχή επιχειρησιακής εικόνας και πληροφοριών από κατασκοπευτικό αεροσκάφος «P-8A Poseidon», τύπος αεροσκαφών που συχνά πυκνά απογειώνεται από τη Σούδα ακριβώς για τέτοιες αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα.

Αλλωστε, από την ίδια τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ τονίζεται ότι η «η αλληλεπίδραση των ναυτικών (NAVEUR) και των αεροπορικών (USAFE - AFAFRICA) δυνάμεων των ΗΠΑ υποστηρίζει την επιχείρηση "Castle Forge", ένα διακλαδικό, πολυεθνικό γεγονός υπό την ηγεσία της USAFE - AFAFRICA που επιδεικνύει Ευέλικτη Ανάπτυξη Μάχης (Agile Combat Employment)».

Ενώ για το αντιτορπιλικό σημειώνεται ότι επιχειρεί «με τους συμμάχους και εταίρους» και ότι «η ομαδική εργασία ενισχύει τις ΗΠΑ και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν την ελευθερία ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα για όλα τα έθνη στη Μαύρη Θάλασσα».

Συνεχείς πρόβες πολέμου από τη Μεσόγειο έως τον Εβρο

Στο μεταξύ, νοτιότερα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο διάστημα 17 - 28/10, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Blue Flag 2021» στο Ισραήλ, με κλιμάκιο τεσσάρων «F-16», τα οποία μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση Uvda.

Πρόκειται για τη «μεγαλύτερη και πιο προηγμένη εναέρια άσκηση του Ισραήλ η οποία έλαβε χώρα με τη συμμετοχή των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ινδίας και της Ιταλίας», αναφέρεται αρμοδίως, ενώ στα πλαίσια της «εκτελέστηκε πλήθος σεναρίων, καθώς και προσομοίωσης αεροπορικών επιχειρήσεων σε εχθρικό έδαφος, με τις τρεις τελευταίες ημέρες της άσκησης να επικεντρώνονται στην προσομοίωση προωθημένου πολεμικού σεναρίου, στο οποίο συνεξετάσθηκαν και αντικείμενα Διοικητικής Μέριμνας που επηρεάζουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις».

Παραπέρα, στις 29/10, στο πλαίσιο της αύξησης των συνεκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκίνησε στο Πεδίο Βολής Ξάνθης (στρατόπεδο «Τριανταφυλλίδη» στο Πετροχώρι) η άσκηση - με πραγματικά πυρά - «Hellenic Tank Challenge 2021», όπου ελληνικά «Leopard 2 A4» και HEL αντιπαρατίθενται με αμερικανικά «M1A2 Abrams». Είναι η τρίτη φορά που το Πεδίο Βολής Πετροχωρίου χρησιμοποιείται για διμερή και πολυμερή εκπαίδευση το τελευταίο 12μηνο, καθώς εκεί πραγματοποιήθηκαν η «Hellenic Tank Challenge 2020» το περασμένο φθινόπωρο και η «Thracian Cooperation» την άνοιξη.

Τέλος, εντείνονται οι προετοιμασίες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται στον ακριτικό λιμένα νέα φουρνιά αμερικανικών πλοίων που θα φέρουν φρέσκες δυνάμεις στην Ευρώπη, μαζί με τον οπλισμό τους και μέσα (οχήματα, άρματα, ελικόπτερα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνουν δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» το προηγούμενο διάστημα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών στη Θεσσαλία (2023-01-07 00:00:00.0)
Με ιλιγγιώδεις ταχύτητες η μετατροπή της χώρας σε βάση εξόρμησης των Αμερικανών (2021-11-06 00:00:00.0)
Προχωρά η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2021-11-03 00:00:00.0)
Αλλη μια συνεκπαίδευση μια ανάσα από τη Μαύρη Θάλασσα (2021-06-17 00:00:00.0)
Ερχεται και αμερικανικό αεροπλανοφόρο (2021-03-11 00:00:00.0)
Ξεκινά και νέα συνεκπαίδευση με Αμερικανούς (2015-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ