Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με τις χρεοκοπημένες υποσχέσεις της «ανάπτυξης για όλους»

Με το χρεοκοπημένο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» επιχειρεί η κυβέρνηση να στοιχίσει τον λαό στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, αποσιωπώντας ότι καπιταλιστική ανάπτυξη που να συμβιβάζει τα κέρδη με τις ανάγκες του λαού ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει.

Χαρακτηριστικό το άρθρο του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη στο «ethnos.gr», όπου ισχυρίζεται ότι «το 2022 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, με διάρκεια σε βάθος χρόνου και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Τα οφέλη της θα αφορούν το κράτος, τις επιχειρήσεις και κυρίως τους πολίτες. Με άλλα λόγια, θα είναι ανάπτυξη για όλους».

Τα λεγόμενά του βέβαια επιβεβαιώνουν το ακριβώς αντίθετο, αφού παραπέμπει στα «περίπου 70 δισ. ευρώ κοινοτικών πόρων», «πακέτα» που θα πάνε στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και θα πληρώσει ο λαός με το «υπερμνημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης, στην «υποχώρηση της ανεργίας κατά 2 μονάδες» προσπερνώντας τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, στις «επενδύσεις» στην Ελλάδα εταιρειών όπως οι «Microsoft», «Cisco» κ.τ.λ. που «τοποθετούνται» ακριβώς πάνω στα ξέφτια εργασιακών δικαιωμάτων και μισθού, και στο «μέτωπο των μεγάλων έργων, (όπου) επενδύσεις, όπως του Ελληνικού και της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν ξεμπλοκάρει και προχωρούν», όπως λέει με απύθμενο θράσος, την ώρα ακριβώς που η εργατική τάξη θρηνεί άλλον έναν νεκρό στα «εμβληματικά» έργα του κεφαλαίου.

Στον ίδιο ντορό διαβεβαιώνει ότι για «πράσινα» και «ψηφιακά» πεδία κερδοφορίας θα συνεχίσει τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα», τις αντιλαϊκές και αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, ενώ σημειώνει και πως «κρίσιμο παράγοντα για την αδιάλειπτη αναπτυξιακή πορεία αποτελεί η πολιτική σταθερότητα» και γι' αυτό θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σε αυτό το φόντο, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι «η ανάπτυξη οφείλει να συνοδεύεται από ευκαιρίες για όλους και από ένα δίχτυ προστασίας ειδικά για τους πιο ευάλωτους», με «ανάπτυξη και διάχυση των ωφελημάτων στην κοινωνία» και «με καλύτερους μισθούς ως μέρισμα της κοινωνίας από τη μεγέθυνση του πλούτου της χώρας». Αλλο ένα ψέμα, καθώς η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει ακόμα πιο άγρια επίθεση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τους μισθούς, με τα όποια ημίμετρα παίρνουν, παρουσιάζοντάς τα ως φιλολαϊκά, να αφορούν τη διαχείριση της σχετικής και απόλυτης φτώχειας.

«Ορθάνοιχτη» για «πράσινες» μπίζνες» και «καθαρά» κέρδη

Εξάλλου, σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι η Ελλάδα είναι χώρα ορθάνοιχτη για «πράσινες μπίζνες» και «καθαρά» κέρδη, την ίδια ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο ως αποτέλεσμα και της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, έκανε χτες ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ξεκινώντας από την πρωτοβουλία για την «απεξάρτηση» της ναυτιλίας από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία όπως και σε όλα τα υπόλοιπα ανάλογα σχέδια προβλέπει τεράστια χρηματοδότηση και προνόμια στους εφοπλιστές. Εκανε επίσης λόγο για τα σχέδια μετατροπής των ελληνικών τουριστικών προορισμών, κυρίως των νησιών «σε 100% πράσινους προορισμούς», περιγράφοντας ουσιαστικά την άναρχη ανάπτυξη των ΑΠΕ που συντελείται όλο αυτό το διάστημα στη νησιωτική Ελλάδα, με μοναδικό γνώμονα όχι τις ανάγκες της χώρας για φτηνή και καθαρή Ενέργεια αλλά των πράσινων επενδυτών για εξαγωγές ρεύματος.

Φυσικά η «απολιγνιτοποίηση» ήταν από τις μεγάλες «ατραξιόν» της ομιλίας του, αφού, όπως είναι γνωστό, πάνω σε αυτόν τον σχεδιασμό οι ενεργειακοί όμιλοι από ΕΕ και ΗΠΑ εισέρχονται στη χώρα για την αξιοποίηση του τεράστιου χρηματοδοτικού πακέτου που προβλέπεται για την αντικατάσταση του λιγνίτη από «καθαρά» καύσιμα. Τέλος δεν παρέλειψε να μιλήσει για το σχέδιο μετατροπής της Ελλάδας σε «κόμβο μεταφοράς πράσινης Ενέργειας» στην Ευρώπη, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις ανάλογες συζητήσεις που βρίσκονται στα σκαριά με τη Σαουδική Αραβία.

  • Στο περιθώριο της συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι. Επισήμως, έγινε επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών και των προοπτικών για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τη στήριξη στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ - Ουκρανίας, και τον Ζελένσκι να τον προσκαλεί να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ