Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πυκνές διεργασίες μετά την παραίτηση Ζάεφ

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία αλλά και την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) υπέβαλε προχτές το βράδυ ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το κόμμα του και στον β' γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υποψήφιος του SDSM, Πέτρε Σιλέγκοφ, έχασε στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων με διαφορά 14 μονάδων από την «ανεξάρτητη» Ντανέλα Αρσοβσκα, την οποία στήριξε και το κεντροδεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO - DPMNE. Το κυβερνών κόμμα έχασε επίσης σε άλλους μεγάλους δήμους - Μοναστήρι, Οχρίδα κ.α. - ενώ συνολικά επικράτησε μόλις σε 16, έναντι 42 στους οποίους επικράτησε το VMRO.

Ο αρχηγός του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ζήτησε να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ενώ αναφερόμενος στη χώρα ως «Μακεδονία» είπε ότι αυτή «πρέπει να αλλάξει και οι αλλαγές ξεκινούν σήμερα (...) Περάσαμε πολλή αναταραχή αλλά άξιζε τον κόπο».

Από τη μεριά του ο Ζάεφ υποστήριξε ότι «ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες, παραμένω στην άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές» και μίλησε για «δυόμισι μοναδικά χρόνια δουλειάς και οικονομικής επιτυχίας που θα ωφελήσουν όλο τον λαό μας και τη χώρα», δηλώνοντας μεταξύ άλλων «περήφανος που έφερε τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ» αλλά και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ξεκινήσουν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, για να καταλήξει ότι «είναι καιρός οι πολίτες να στηρίξουν τους πολιτικούς που παίρνουν δύσκολες αποφάσεις».

Τυπικά δεν είναι απαραίτητο να γίνουν νέες εκλογές, αφού ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 62 από τις 120 έδρες της Βουλής. Το SDSM αναμένεται να ορίσει νέο πρωθυπουργό, το σχήμα του οποίου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, διαδικασία κατά την οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να καταγραφούν μετατοπίσεις ή διαφοροποιήσεις, με φόντο την όξυνση των διεργασιών για την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων (βλέπε και σχετικό θέμα στα Διεθνή).

Κληθείς χτες να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στη γείτονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «η κυβέρνηση προφανώς και δεν σχολιάζει τις εσωτερικές εξελίξεις σε άλλα κράτη, ούτε στη Βόρεια Μακεδονία». Τόνισε ωστόσο την προσήλωση και της κυβέρνησης ΝΔ στη ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «είναι σαφές ότι τα κράτη έχουν συνέχεια και δεσμεύονται, στο πλαίσιο της παρουσίας και της συνέχειας αυτής, από τις Συμφωνίες που έχουν υπογράψει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια στις διεργασίες μετά την παραίτηση Ζάεφ(2021-11-03 00:00:00.0)
Δημοσιεύματα για σκάνδαλο με τον Ζάεφ(2019-08-14 00:00:00.0)
Ο Πεντάροφσκι νέος Πρόεδρος(2019-05-07 00:00:00.0)
Αναμένοντας το «αποφασιστικό βήμα» για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία(2018-06-05 00:00:00.0)
Αύριο οι δημοτικές εκλογές(2017-10-14 00:00:00.0)
Πιέσεις για νέα κυβέρνηση με φόντο τις συναντήσεις Τζαφέρι στη Βουλή(2017-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ