Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εκατομμύρια θάνατοι από την πολιτική που αφήνει εκτεθειμένους τους λαούς

Σχεδόν 5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία, ωστόσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι στην πραγματικότητα, με δεδομένη την υπερβάλλουσα θνητότητα που συνδέεται με την Covid-19, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερος.

Παράλληλα παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στην Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, ενώ και στην Κίνα καταγράφεται αύξηση στα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης.

Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση της Covid-19 και σχεδόν έναν χρόνο μετά την ανάπτυξη εμβολίων, αποδεικνύεται καθημερινά πως η διαχείριση της πανδημίας σύμφωνα με τους νόμους και τις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, του γεωπολιτικού ανταγωνισμού και της ανισομετρίας αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους και αχρηστεύει σε μεγάλο βαθμό όλα τα επιστημονικά εργαλεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπισή της.

Ακόμη και οργανισμοί των καπιταλιστικών κρατών, όπως ο ΠΟΥ, αναγκάζονται να παραδεχτούν πως η πανδημία θα έπρεπε να έχει τερματιστεί προ πολλού, ωστόσο το τέλος της μετατίθεται ολοένα για το απώτερο μέλλον.

Εκθεση του «Global Preparedness Monitoring Board» (GPMB) - «ανεξάρτητος» οργανισμός, που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ και την Παγκόσμια Τράπεζα - υπογραμμίζει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την πανδημία ακόμη και τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, «η πρώτη χρονιά της πανδημίας Covid-19 καθορίστηκε από τη συλλογική αποτυχία να πάρουμε στα σοβαρά την προετοιμασία και να ενεργήσουμε γρήγορα με βάση την επιστήμη, η δεύτερη χρονιά σημαδεύτηκε από τις βαθιές ανισότητες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς.

Οι εκατομμύρια θάνατοι που οφείλονται στην πανδημία «δεν είναι κάτι κανονικό, κάτι αποδεκτό», αλλά «υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι πήραμε σωστά μαθήματα από την πανδημία αυτή», αναφέρεται, ενώ χαρακτηρίζει «ντροπή» τις «πολλές τραγωδίες», όπως «το στοκάρισμα εμβολίων, τις καταστροφικές ελλείψεις σε οξυγόνο, τη γενιά των παιδιών που στερήθηκαν τη μόρφωση, την κατάρρευση οικονομιών και εύθραυστων συστημάτων Υγείας».

Ο GPMB είχε ανακοινώσει το 2020 ότι η πανδημία αποκάλυψε την ευθύνη των κυβερνήσεων και των παγκόσμιων οργανισμών για το γεγονός ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος για τέτοιου είδους καταστροφές, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η εμφάνιση μεγάλων επιδημιών είναι αναπόφευκτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ