Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Δημοσιονομική ευελιξία στο κεφάλαιο, «μέγκενη» στους λαούς

Και με τεράστιες αυξήσεις φορτώνονται τα νέα βάρη στον λαό

Η τρέχουσα κατάσταση και οι εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, με αιχμή το ζήτημα της διαμόρφωσης του πληθωρισμού, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της προσεχούς συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Η ατζέντα συμπληρώνεται από τη συζήτηση και την «ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης από τη σκοπιά της Ευρωζώνης», δηλαδή για το υπό διαμόρφωση νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, με άξονα μια ορισμένη χαλάρωση του σημερινού δημοσιονομικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις στήριξης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την πορεία κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία περνούν και οι διεργασίες αναφορικά με την τελική διαμόρφωση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τις 20 Νοέμβρη σε περιβάλλον σημαντικής αβεβαιότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σε χτεσινές δηλώσεις του επισήμανε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τον Οκτώβρη περίπου στο 3%, ενώ εκτιμώντας ότι το φαινόμενο φαίνεται παροδικό, επιχείρησε να κατευνάσει το κύμα των ανατιμήσεων, που τροφοδοτείται από τη βιομηχανία και τις αλυσίδες του λιανεμπορίου, λέγοντας ότι «προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να λειτουργήσουν και οι επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται στις αρχές του 2022 στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων, με εξαίρεση αυτά της Ενέργειας όπου η αποκλιμάκωση θα φανεί από το β' τρίμηνο. «Ζήσε Μάη μου» δηλαδή για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από τις τεράστιες αυξήσεις - «παράγωγο» και της περιβόητης «επεκτατικής» διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.

Παράλληλα, ο Χρ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα δυο χρόνια εφαρμογής των διατάξεων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, σημείωσε ότι έχουν εισρεύσει συνολικά έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες.

Διαδοχικά κύματα ανατιμήσεων

Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, δρομολογούνται ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις, καθώς τόσο οι εγχώριοι βιομήχανοι όσο και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου στον έναν ή στον άλλο βαθμό φορτώνουν τα σπασμένα στην τελική λαϊκή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία - μετράει τη μεταβολή των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων που παράγονται στο εσωτερικό της χώρας και διατίθενται στην εγχώρια και εξωτερική αγορά - με μήνα αναφοράς τον Σεπτέμβρη 2021, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβρη του 2020, παρουσίασε αύξηση 19,9%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων στις ανατιμήσεις της Ενέργειας σε ποσοστό 39,2%, των ενδιάμεσων αγαθών σε 8,2%, των κεφαλαιουχικών αγαθών σε 6,3% κ.ά.

Θυμίζουμε ότι ραγδαία άνοδο κατέγραψε τον Οκτώβρη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στο 4,1% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον Σεπτέμβρη και 3% τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, στην ελληνική οικονομία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Οκτώβρη στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ