Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο Πεντάροφσκι νέος Πρόεδρος

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.--

Με τη διαβεβαίωση ότι θα είναι «Πρόεδρος όλων των πολιτών», ο κυβερνητικός υποψήφιος Στέβο Πεντάροφσκι ανακοίνωσε τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βόρεια Μακεδονία, παίρνοντας το 51,83% των ψήφων, έναντι 44,57% της υποψήφιας του VMRO - DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα.

Η συμμετοχή του 46,7% των ψηφοφόρων στις εκλογές προκάλεσε ανακούφιση στα επιτελεία της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, καθώς αν έπεφτε κάτω από το 40% θα προκαλούσε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας και πιθανές νέες πολιτικές αναταράξεις στο τεταμένο πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Μακεδονίας. Η εκλογή του Πεντάροφσκι στο προεδρικό αξίωμα διευκολύνει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης Ζάεφ, διατηρώντας παράλληλα τις ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές και τους ανταγωνισμούς Δυτικών ιμπεριαλιστών με ανταγωνιστές τους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Σιλιάνοφσκα - Ντάβκοβα, από την άλλη, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Ζήτησε έτσι την άμεση διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε την επιδοκιμασία αξιωματούχων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών. Η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ήταν από τους πρώτους που εξέδωσαν ανακοίνωση, τονίζοντας πως αδημονεί να συνεργαστεί με τον νικητή των εκλογών, την κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα «για την προώθηση του μέλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, με θερμά λόγια υποδέχτηκε το αποτέλεσμα ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Σήμερα Τρίτη αναμένεται στα Σκόπια ο πάπας Φραγκίσκος, που ξεκίνησε την Κυριακή περιοδεία στην περιοχή, κάνοντας την αρχή από τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου κάλεσε τους Βούλγαρους να ανοίξουν «τις καρδιές και τα σπίτια τους στους μετανάστες», αφού, όπως ανέφερε, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας αναχωρεί για το εξωτερικό και «επομένως κατανοούν τις αιτίες που υποχρεώνουν τους ανθρώπους να αναζητούν αλλού μια καλύτερη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ