Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΑΜΑΣ
Κυβερνητική εναλλαγή με σοσιαλδημοκρατία

Προεδρικές εκλογές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον Παναμά, με τη συμμετοχή να φτάνει το 73,02 % (ή 1.960.557 ψηφοφόρους). Ο 66χρονος επιχειρηματίας και σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Πρόεδρος, Λαουρεντίνο «Νίτο» Κορτίσο Κοέν (με πατέρα Ισπανό και μητέρα ελληνικής καταγωγής), με καταμετρημένο το 95,8% ήρθε πρώτος με τη συμμαχία του Κόμματος Δημοκρατικής Επανάστασης και του Φιλελεύθερου Ρεπουμπλικανικού Εθνικού Κινήματος, με 33,2% έναντι 31,02% του νεοφιλελεύθερου Ρόμουλο Ρουξ, που στηρίχτηκε από το Κόμμα Δημοκρατικής Αλλαγής. Ακολουθούν ο «ανεξάρτητος» Π. Λομπάνα με 19,12%, ο εθνικιστής Χ. Μπαλντόν 10,59% και η «ανεξάρτητη» Α. Γκόμες με 4,80%.

Με τη διαφορά των ψήφων λίγο πάνω από 40.000, ο Ρουξ δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα και ζητά επανακαταμέτρηση.

Σε ό,τι αφορά τη Βουλή των 71 εδρών, το Κόμμα Δημοκρατικής Επανάστασης μαζί με το Ρεπουμπλικανικό έχει 30 έδρες, το Κόμμα Δημοκρατικής Αλλαγής 16, το Παναμέζικο Εθνικιστικό Κόμμα 8, διάφοροι «ανεξάρτητοι 4», και 13 έδρες μένουν να μοιραστούν όχι με αναλογικό τρόπο αλλά σε μονοεδρικές.

Ο Κορτίσο, που ήταν υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του Προέδρου Μαρτίν Τορίχος (2004 - 2009) αλλά είχε παραιτηθεί εξαιτίας των διαφωνιών του με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ανέδειξε στην καμπάνια του τα ζητήματα της διαφθοράς, προβάλλοντας ως ο πιο άξιος διαχειριστής για την ντόπια αστική τάξη. Παράλληλα, υποσχέθηκε βελτιώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην κρατική διοίκηση, επενδύσεις που δήθεν θα αντιμετωπίσουν τη φτώχεια που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Γίνεται δηλαδή καθαρό ότι η κυβερνητική εναλλαγή από τον νεοφιλευθερισμό στη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί επιλογή της αστικής τάξης, η οποία, εν τη απουσία επαναστατικής δύναμης και Κομμουνιστικού Κόμματος, καταφέρνει να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις. Μάλιστα ο Κορτίσο, με σπουδές στις ΗΠΑ, εμφανίζεται ως «ισορροπιστής» στην εξωτερική πολιτική ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, μονοπώλια της οποίας έχουν κλείσει σημαντικές μπίζνες στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Εμφανίζεται επίσης να στηρίζει τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο - μαριονέτα της Βενεζουέλας, Χ. Γκουαϊδό, και την υποτιθεμένη «δημοκρατική - ειρηνική μετάβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ