Τρίτη 7 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο αχυράνθρωπος Γκουαϊδό απευθύνεται στους πάτρονές του

Μια βδομάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα που οργάνωσε ο αχυράνθρωπος των ΗΠΑ και της ΕΕ Χουάν Γκουαϊδό, δεν σταματάνε οι προσπάθειες για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, αν και οι εκκλήσεις για την εξέγερση του στρατού δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο. Το Σάββατο ήταν ισχνή η ανταπόκριση στην έκκληση του Γκουαϊδό (ο ίδιος δεν εμφανίστηκε) για συγκεντρώσεις έξω από στρατόπεδα ώστε να απευθυνθεί κάλεσμα στο στράτευμα. Αντίθετα, συνεχίστηκαν οι επισκέψεις και ομιλίες του Προέδρου Μαδούρο σε στρατιωτικούς όπως και ο λεγόμενος διάλογος για να κατατεθούν προτάσεις για «ό,τι πρέπει να αλλάξει». Η κυβέρνηση κάνει λόγο για πάνω από 14.000 συγκεντρώσεις - συζητήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς προτάθηκε.

Πάντως, ο Γκουαϊδό δεν έμεινε άπραγος και σε συνέντευξή του στην «Ουάσιγκτον Ποστ» παραδέχθηκε «αστοχίες στους υπολογισμους κατά την προσπάθεια εξέγερσης του στρατού» (την απόπειρα πραξικοπήματος), αλλά δεν απέκλεισε και το «ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ στη Βενεζουέλα εφόσον αυτό απαιτηθεί». Επίσης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ και τον σύμβουλο ασφαλείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, «για όσα έχει προσφέρει έως τώρα».

Συναντήσεις υπουργών Εξωτερικών

Από την άλλη, την Κυριακή ταξίδεψε στη Μόσχα ο ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα και συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για κάθε σενάριο. Το πρώτο είναι η διπλωματία, ο διάλογος, η ειρήνη», αλλά πρόσθεσε πως «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέξουν τη στρατιωτική οδό, έχουμε μια ένοπλη δύναμη, έναν λαό, μια εθνική πολιτοφυλακή που θα είναι ικανές όχι μόνο να αντισταθούν και να δώσουν μάχη, αλλά και να νικήσουν».

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να «εγκαταλείψουν τα ανεύθυνα σχέδιά τους και να ενεργήσουν αποκλειστικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για «τις συνέπειες οποιασδήποτε απερίσκεπτης ενέργειας». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ήδη συζητάει για μια συμμαχία στον ΟΗΕ χωρών που θα αποτρέψουν επέμβαση των ΗΠΑ. Η επέμβαση και η κλιμάκωση της προσπάθειας ανατροπής της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας αποσκοπούν στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) και τον περιορισμό της επιρροής των ανταγωνιστικών μονοπωλίων της Ρωσίας και της Κίνας, που επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα της Βενεζουέλας ήταν επίσης ένα από τα βασικά θέματα στη χτεσινή συνάντηση του Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου στη Φινλανδία.

Μετά τη συνάντηση ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δείχνοντας και το παζάρι που γίνεται, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προσπαθήσαμε να μην επικεντρωθούμε στις δηλώσεις που έγιναν δημοσίως, έχοντας κατά νου ότι οι εν λόγω δηλώσεις έχουν αντίκτυπο σε πάρα πολλά πράγματα, που, κατά κανόνα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική πολιτική. Προσπαθήσαμε να επικεντρωθούμε στην πραγματική πολιτική» και πρόσθεσε ότι «από τις επαφές που είχα με Αμερικανούς και άλλους συναδέλφους, Ευρωπαίους και Λατινοαμερικανούς, μπορώ να πω ότι δεν βλέπω να υπάρχουν θιασώτες μιας απερίσκεπτης στρατιωτικής λύσης. Ελπίζω ότι αυτή η αντίληψη, την οποία έχουν όλοι, θα μετατραπεί και σε πρακτική πολιτική, ότι δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση, επειδή μια τέτοια λύση θα ήταν καταστροφική». Επίσης εξετάζεται μια μελλοντική συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, Τραμπ και Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ