Τρίτη 5 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Αναμένοντας το «αποφασιστικό βήμα» για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία

Στο «γήπεδο» των Σκοπίων βρίσκεται κατά την ελληνική κυβέρνηση η «μπάλα» των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, που φαίνεται να έχουν «κολλήσει» στα «γρανάζια» ευρύτερων αντιθέσεων και ανταγωνισμών, αν και καμία πλευρά δεν προβαίνει σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για λεπτομέρειες μεν, κρίσιμες δε, που δεν επιδέχονται αναθεώρησης, καθώς θα αλλοιωθεί το περιεχόμενο συνολικά της συμφωνίας, που σε κάθε περίπτωση φυσικά αφορά την ένταξη της γείτονος στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του χτες (ρ/σ «News 247»), δήλωσε πως «αναμένουμε από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχτεί, ακριβώς, αυτήν τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτευση (...) Αν κάποιος, αυτήν τη στιγμή, πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να υπάρξει συμφωνία, δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είναι ο κ. Ζάεφ».

Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα χτες με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον πρωθυπουργό να καλωσορίζει «τις προσπάθειες για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ».

O δε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς αναμενόταν αργά χτες το βράδυ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, να δώσει το στίγμα για το πού βρίσκεται η διευθέτηση και τι αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Την πίστη του ότι θα εξευρεθεί λύση εξέφρασε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «MIA» της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, πώς θα προχωρήσουν στο εξής οι ενέργειες, για να καταλήξουμε εγκαίρως πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή τότε θα αποφασιστεί ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την "Μακεδονία". Ετσι, τις επόμενες μέρες θα είμαστε προσηλωμένοι στο μέγιστο βαθμό, γίνεται λόγος (...) για λεπτομέρειες που είναι σημαντικές, επειδή αυτή είναι η στιγμή που αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν επακριβώς». Πρόσθεσε ακόμη σχετικά με την αναμενόμενη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλ. Τσίπρα πως «εγώ είμαι έτοιμος για αυτήν τη συνομιλία, ξέρω ότι και αυτός είναι έτοιμος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πώς αυτό θα το εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση στην "Μακεδονία", για να μπορέσουμε να την καλέσουμε να σταθεί μαζί μας».

Στο μεταξύ, το Σάββατο το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, το VMRO-DPMNE, διοργάνωσε διαδήλωση κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας του και ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο επικεφαλής του Χρ. Μίτσκοσκι κατηγόρησε τον Ζάεφ για υπαναχωρήσεις απ' τη θέση για μη αλλαγές στο Σύνταγμα, προειδοποίησε ότι ο Ζάεφ θα κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά και επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE δεν θα στηρίξει αλλαγή του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος.

Σημειωτέον, στη διάρκεια της συγκέντρωσης του VMRO-DPMNE προβλήθηκαν μέσω βίντεο μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Viktor Orban. Ο Daul είπε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται εντός της «Ευρώπης» και «οι μοίρες μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες», προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα είναι πλήρης αν δεν ενταχθούν όλες οι χώρες της Δυτικοβαλκανικής στην Ενωση. Ανέφερε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, θα πρέπει «να σηκώσουν τα μανίκια» και να δείξουν ισχυρή βούληση για πρόοδο στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας. Ο Orban είπε ότι οι Ούγγροι είναι ευγνώμονες στο VMRO-DPMNE, υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο της «μεταναστευτικής κρίσης» οι ηγέτες του VMRO-DPMNE «έδειξαν θάρρος, σοφία και δύναμη για να υπερασπιστούν τους "Μακεδόνες", τους Ούγγρους και τους Ευρωπαίους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ